Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття конфігуратора




95. Какая разница между одноцепной и двухцепной линией?

96. В каких сетях нейтраль изолируют?

97. Для чего служат сети напряжением 220, 380, 660 кВ?

98. Назовите постоянные и переменные потери в КЛ и ВЛ. Их физический смысл.

99. Как классифицируются электроприемники по надежности электроснабжения системы?

100. Укажите напряжение постоянного и переменного тока тяговых сетей?

101. Нарисуйте схему замещения линии постоянного тока.

102. 95.Нарисуйте схему замещения Тр-ра

103. 96.Назовите постоянные и переменные потери в Тр-ре

104. 97.Для чего служат ГАЭС в энергосистеме.

105. 98.Назовите критерии выбора сечения в электрических сетях.

106. 99.Какой параметр изменяется при поперечной компенсации. Что из этого следует?

107. 100.Где больше реактивное сопротивление в КЛ или ВЛ и почему?

108. 101.Укажите нормированное значение отклонения частоты и напряжения.

Модуль 2. Моделювання систем

Лекція 12. Агрегування

 

Агрегування – це протилежна декомпозиції операція, яка дає можливість здійснити об'єднання (синтез) декількох елементів в єдине ціле. У всіх агрегатів (від лат. aggregate – приєднувати) – результатів агрегування – відповідно до закону цілісності є одна загальна властивість – це емерджентність. Емерджентність (від англ. emergent — що виникає) в теорії систем — наявність у ситеми особливих властивостей, що не мають її елементи, а також сума елементів, не сполучених системо утворюючими зв’язками; незвідність, властивостей системи до властивостей її компонентів; синонім — «системний ефект».

Агрегування припускає встановлення відносин на заданій множині елементів шляхом використання певних моделей досліджуваної системи. Саме ці моделі жорстко визначають, які частини повинні ввійти до складу системи (наприклад, модель складу) і як вони мають бути зв'язані між собою (модель структури). При цьому різні умови агрегування приводять до використання різних моделей, а отже, визначають тип остаточного агрегату і техніку його побудови. Зазначимо, що для системного аналізу типовими агрегатами є: конфігуратор, агрегат-оператор і агрегат-структура.

 

Поняття конфігуратора

Конфігуратор (від англ. configurator – формувач) – агрегат, що складається з якісно різних мов опису системи, кількість яких мінімальна, але необхідна для поставленої мети дослідження системи.

Дійсно, будь-яке складне явище потребує різнобічного, багатопланового опису, розгляду з різних точок зору, тому що у реальному житті немає проблем чисто фізичних, хімічних, економічних, суспільних або системних – ці терміни позначають не саму проблему, а точку зору на неї. Проблема, якою би складною вона не була, стане ще складнішою, якщо на неї правильно подивитися.

Приклад У радіотехніці для того ж самого приладу використовуються такі конфігуратори: функціональна схема, електрична принципова схема, монтажна схема та ін. Функціональна схема припускає виділення функціональних одиниць, що пояснюють функціонування цього приладу. Принципова схема визначається технологічними елементами, що випускаються промисловістю, а отже, прилад поділяють на такі одиниці, причому прилади можуть мати різні функціональні схеми, але однакові принципові схеми, і навпаки. Монтажна схема є результатом поділення приладу залежно від геометрії простору, у межах якого здійснюється монтаж і т.д.

Агрегування за допомогою конфігуратора підпорядковується такому правилу: аналіз системи здійснюється на кожній мові конфігуратора окремо, однак синтез (проектування, виробництво й експлуатація) системи є можливим тільки за наявності всіх його описів.

Конфігуратор – змістовна модель найвищого рівня. Перелічивши мови, на яких говорять про систему, визначають (синтезують) тип системи, фіксують розуміння природи системи. Він адекватний системі. Повноту опису системи можна досягти, доповнивши його новими мовами. При цьому конфігуратор істотно залежить від поставлених цілей і при їх зміні може втратити свої властивості.

Приклад Якщо крім цілей виробництва приладу ставити за мету збут, то в конфігуратор радіоапаратури слід включити мову реклами, що описує зовнішній вигляд та інші споживчі властивостіі приладу.

Неважко помітити, що під час розроблення пристрою (програми) конфігуратором є технічне завдання, яке складають на основі вимог нормативно-технічної документації – державних і галузевих стандартів, стандартів підприємств і технічних умов та інших документів, що дають можливість дотримуватися загальновідомих перевірених роками і визнаних державою правил гри. У п. 3.2 ДСТУ 2.001-93 (ЄСКД) говориться: “Основне призначення стандартів ЄСКД полягає у встановленні єдиних оптимальних правил виконання, оформлення та оброблення конструкторської документації, які забезпечують:

1) застосування сучасних методів і засобів під час проектування виробів;

2) оптимальну комплектність конструкторської документації та можливість взаємообміну конструкторською документацією без її переоформлення;

3) механізацію й автоматизацію оброблення конструкторських документів та інформації, що в них міститься;

4) високу якість виробів;

5) наявність у конструкторській документації вимог, що забезпечують безпеку використання виробів для життя і здоров'я споживачів, навколишнього середовища, а також запобігання заподіянню шкоди майну;

6) можливість поширення уніфікації та стандартизації під час проектування виробів;

7) можливість проведення сертифікації виробів;

8) скорочення строків і зниження трудомісткості підготовки виробництва, оперативну підготовку документації для швидкого переналагодження діючого виробництва;

9) правильну експлуатацію виробів;

10) спрощення форм конструкторських документів і графічних зображень;

11) можливість створення єдиної інформаційної бази автоматизованих систем (САПР, АСКП та ін.);

12) гармонізацію з відповідними міжнародними стандартами”.

Отже, пункт 5 указує на відповідальність розроблювача в частині реалізації вимог безпеки, а пункт 9 змушує задуматися про можливі наслідки неправильної експлуатації виробу.

Знання вимог стандартів, здатність грамотно, не допускаючи множинних трактувань, сформулювати вимоги до технічного завдання дають розроблювачу можливість уникнути проблем як у процесі проектування, так і після введення виробу в експлуатацію. Для більшості компаній цей процес донині залишається заняттям у чималому ступені рутинним, трудомістким і ресурсномістким, а звідси – відсутність якісного результату. Ці проблеми багато в чому зумовлені ставленням до технічної документації (і до її розроблення) як до чогось вторинного.

Приклад Під час проектування автоматизованої системи доводиться стикатися з наглядовими органами, одним із завдань яких є експертиза технічної документації, наданої розроблювачем, на відповідність вимогам галузевих стандартів. Змонтована на об'єкті замовника повністю працездатна автоматизована інформаційно-вимірювальна система комерційного обліку електроенергії так і залишиться “незаконнонародженою”, якщо технічну документацію не буде погоджено в Енергонагляді.

Відповідно до ДСТУ 15001-73 технічне завдання містить такі розділи[1]:

- найменування й область застосування, підстава для розроблення;

- мета й призначення розроблення;

- тактико-технічні вимоги до зразка;

- техніко-економічні вимоги до зразка;

- вимоги до матеріалів і комплектувальних виробів;

- вимоги до пакування, маркування й консервації;

- етапи виконання роботи;

- порядок контролю і прийняття етапів розроблення.

Проектні рішення повинні повністю задовольняти вимоги технічного завдання, експлуатаційні документи – точно відповідати проектним рішенням. Погоджена технічна документація, що не допускає безлічі тлумачень, буде відмінною доказовою базою в арбітражі.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты