Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методика виконання. Після розробки помісячного обороту всіх виробничих груп худоби складають річний оборот поголів’я




 

Після розробки помісячного обороту всіх виробничих груп худоби складають річний оборот поголів’я. Останній складається з двох частин: наявність поголів’я на початок року та надходження худоби; вибуття та наявність поголів’я на кінець року.

Форма річного обороту стада передбачає не тільки рух поголів’я, а й живу масу поголів’я на початок та кінець року по всіх каналах надходження і вибуття, середньорічне поголів’я, а також розрахунок валового приросту за рік.

Річний оборот стада розробляють на підставі помісячного обороту стада. Річний оборот поголів’я великої рогатої худоби доцільно складати в такій послідовності. Спочатку на основі даних зоотехнічної звітності (таблиця 1) записують вихідне поголів’я на початок планового року. Потім визначають дані про кількість поголів’я окремо по статтям надходження та вибуття. Їх беруть з помісячного обороту стада. Поголів’я на кінець року дорівнюватиме поголів’ю на початок року плюс поголів’я по всіх каналах надходження мінус поголів’я по всіх каналах вибуття. Вихідне поголів’я на кінець планового року кількісно повинне відповідати поголів’ю по кожній виробничій групі худоби в помісячному обороті по графі “Поголів’я на кінець року”.

На кінець року кількість поголів’я повинна бути такою, яка відповідає можливостям кормової бази, наявності відповідних приміщень, оптимальній плановій структурі стада тощо, тобто виходячи з перспектив розвитку даної галузі у господарстві.

Дані про кількість середньорічного поголів’я в річний оборот стада по статево–віковій групі переносять з помісячного обороту стада.

Для прикладу розглянемо річний рух поголів’я корів. На початок року в господарстві було 1000 голів. За даними плану парування та надходження приплоду і помісячного обороту записують надходження корів за рахунок нетелей, вибуття вибракуваних корів. Вибракуване поголів’я ставлять на відгодівлю. На основі цих даних записують поголів’я корів на кінець планового року.

На м’ясо реалізують надремонтний молодняк та вибракувані корови. Всю худобу відгодовують: дорослу – 2 місяці, молодняк – 6 місяців.

Кількість реалізуємої худоби на м’ясо по кожній статево–віковій групі визначають наступним чином:

1. Доросла худоба – на початок року на відгодівлі знаходилось 30 корів (таблиця 6). Протягом року в групу відгодівлі планується перевести 190 корів (таблиця 4, рядок 10).

2. Телиці народження позаминулого року – на початок року було 206 голів (таблиця 1) 18 місячного віку, з них 92 голови планується запліднити (таблиця 4, рядок 13), а ті, що залишилися 114 голів – реалізувати на м’ясо.

3. Телиці народження минулого року – в другій половині року досягнуть віку 18 місяців, 98 голів планується запліднити (таблиця 4, рядок14), а 108 голів – реалізувати на м’ясо.

4. Бички – весь молодняк, що народився в позаминулому році (204 голови) та в першій половині минулого року (206 голів). Всього 410 голів.

“Інший вибуток” – 152 телички планується реалізувати нетельному господарству та населенню в 20–денному віці живою масою 39 кг (27 + 12,0) при середньодобових приростах 602 грами.

Бички в кількості 157 голів реалізуються населенню на відгодівлю в 2–х місячному віці живою масою 63,7 кг (27 + 60*0,612) = 63,7 кг.

Після розрахунку живої маси худоби по всім групам в приходній та витратній частині обороту стада визначають валовий приріст за формулою:

, (11)

де ВП – валовий приріст живої маси, т;

Мн – жива маса худоби на початок року, т;

Мк – жива маса худоби на кінець року, т;

åМп – сума живої маси худоби по всім частинам приходної частини обороту стада, т;

åМу – сума живої маси худоби по всім статтям витратної частини обороту стада, т.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 79; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты