Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Переваги та недоліки лінійних організаційних структур управління




Переваги Недоліки
1. Встановлення чітких і простих зв’язків між підрозділами. 2. Єдність і чіткість розпорядництва. 3. Узгодженість дій виконавців. 4. Підвищення відповідальності керівника за результати діяльності очолюваного підрозділу. 5. Оперативність у прийнятті рішень. 6. Отримання виконавцями пов’язаних між собою розпоряджень і завдань, забезпечених ресурсами. 7. Особиста відповідальність керівника за кінцеві результати діяльності свого підрозділу. 1. Високі вимоги до керівника, який повинен мати різнобічні знання і досвід з усіх функцій управління та сфер діяльності, що, в свою чергу, обмежує можливості керівника ефективно управляти організацією. 2. Перевантаження інформацією, великий потік документації, безліч контактів з підлеглими, вищими та суміжними організаціями. 3. Відсутність спеціалістів з окремих функцій управління. 4. Невідповідність до зростаючим вимог сучасного виробництва.

У практицi управлiння лiнiйна органiзацiйна структура використовується рiдко, як правило, малими та середнiми фiрмами, якi здiйснюють нескладне ви­робництво (однорiдної продукцiї) при вiдсутностi широких зв'язкiв у кооперацiї.

Для сучасного виробництва характерним є по­глиб­лення спеціалізації виробництва та управлiння, i реалiзацiя управлінських функцiй розподiляється мiж керiвниками та органами, якi передають нижчим рiвням управлiння обов'язковi для них завдання. Отже,диференцiацiя фун­кцiй управлiння є основою переходу до функцiональної структури управлiння.

При такому управлiнні передбачається, що кожний орган управлiння (або виконавець) спецiалiзується на виконаннi окремих видiв управлiнської дiяльностi (функцiй). Виконання вказiвок функцiонального органу в межах його компетенцiї є обов'язковим для виробничих пiдроздiлiв.

Функцiональна органiзацiя iснує поряд з лiнiйною, що створює подвiйне пiдпорядкування для виконавцiв. Подвiйне пiдпорядкування має за метуiнтегрувати функцiї на кожному рiвнi управлiння та спецiалiзувати їх по окремих ланках (рис. 8.2 та табл. 8.4).

 
 

 


Таблиця 8.4


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 91; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты