Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Переваги та недоліки комбінованих орг. структур управління




Переваги Недоліки
1. Висока компетентність спе­ціа­ліс­тів, які відповідають за здійснення конкретних функцій. 2. Відповідність структури до стратегії. 3. Поєднання принципу спеціа­ліза­ції управління з принципом єдності керівництва. 1. Не завжди є гнучкими при вирішенні нових завдань. 2. Ускладнена міжфункціональна координація діяль­ності з впровадження нових програм. 3. Ускладнена реалізація внутрівиробничих кон­струк­­торських, технологічних новинок без залучення керівників вищої ланки. 4. Надмірний розвиток системи взаємодії по вер­ти­ка­лі.

Продуктовий тип передбачає створення в структурі фірми самостійних господарських підрозділів – вироб­ни­чих відділень, орієнтованих на виробництво та збут конкретних видів продуктів однієї групи або ж одного продукту. При цьому передбачається спеціалізація ви­роб­ничих відділень в головній компанії за окремими видами або групами продуктів і надання їм повноважень управління виробничими та збутовими дочірніми компаніями, розташованими в своїй країні та за кордоном.

 
 

 

 


Виробниче відділення не створює відмінностей в методах управління між вітчизняними та зарубіжними дочірніми компаніями, які несуть відпо­відаль­ність за прибутки та підлягають фінансовому контролю і звітності з боку виробничого відділення. Координація діяльності вітчизняних та зарубіжних підприємств в межах виробничого відділення здійснюється відповідним фун­к­ціо­нальним відділом виробничого відділення, або координатором продукту (координатором міжнародних операцій). Функціональні служби виробничих відділень одночасно підтримують тісні контакти з відповідними центральними службами, отримуючи від них вказівки з усіх питань проведення єдиної по­лі­тики та координації діяльності в межах фірми в цілому.

Оскільки виробниче відділення саме виступає центром прибутку, воно здій­с­нює не лише фінансовий, а й оперативний контроль за діяльністю підкон­троль­них підприємств.

Продуктова організаційна структура широко розповсюджена як результат переходу міжнародних фірм до децентралізації управління, коли знання про­дукту та розвиток виробництва в глобальному масштабі набули першочерго­вого значення.

Продуктовій організаційній структурі віддають перевагу великі широко ди­версифіковані компанії, хоча в кожній із них названа структура має свої особ­ли­вості. Вони випливають, перш за все, із рівня диверсифікації продукції та характеру спеціалізації кожноговиробничого відділення і кожної дочір­ньої компанії. Велику роль відіграє характер продукції, що виробляється, рі­вень її технологічної складності та унікальності (мал. 8.4 і табл. 8.6).

Таблиця 8.6


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 456; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты