Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Переваги та недоліки продуктових організаційних структур управління




Переваги Недоліки
1. Створення логічних і дієвих засобів децентралізації влади. 2. Чітка система підзвітності мене­дже­рів підрозділів за прибутки (збитки). 3. Здатність швидко реагувати на змі­ну умов конкуренції, технології, попиту. 4. Поліпшення координації робіт. 5. Наявність можливостей для підго­тов­ки менеджерів стратегічного рівня. 1. Дублювання функцій на рівні корпорації і під­­розділу. 2. Збільшення витрат на утримання персоналу. 3. Проблематичність встановлення опти­маль­но­го рівня децентралізації. 4. Автономія підрозділів може блокувати до­сяг­­нення вигод стратегічного поєднання. 5. Наявність випадків надмірної конкуренції між підрозділами за ресурси та увагу кор­по­рації.

Ïðè використанні регіонального типу ор­гані­за­ційної структури передбачається, що відповідаль­ність за всю діяльність компанії на внутрішньому і зовнішньому ринкàõ розподіляється між самостій­ни­ми регіональними підрозділами. Ці підрозділи за змістом і характером діяльності можуть бути як виробничі відділення і бути центрами прибутку, а можуть організовуватися в формі дочірніх компаній і бути центрами прибутку та центрами відповідальності.

В обох випадках регіональні підрозділи здійснюють координацію діяльності дочірніх збутових і виробничих компаній у своєму регіоні з всіх видів про­дук­ції міжнародної фірми. Очолює такий регіональний підрозділ віце-президент, який підпорядковується безпосередньо вищій адміністрації компанії і здійснює свою діяльність у тісному контакті з усіма центральними службами. У деяких компаніях регіональні керівники мають у своєму підпорядкуванні управлінців по окремих країнах як проміжну ланку між регіональним підрозділом та міс­це­вою дочірньою компанією. Регіональні підрозділи здійснюють фінансовий кон­троль за діяльністю кожної дочірньої компанії, а також контролюють складання поточного бюджету і знають питання планування, дотримуючись вказівок вищого керівництва компанії та центральних служб. Для більш тісного вза­ємо­зв’язку виробничої діяльності підконтрольних компаній деколи призна­ча­ють­ся координатори продукту або спеціальні функціональні служби, які відають питаннями виробництва окремих видів продуктів.

Регіональна структура управління використовується компаніями, які вироб­ляють продукцію обмеженої номенклатури та орієнтовані на широкі ринки збуту і конкретного споживача (рис. 8.5 і табл. 8.7).

Регіональна структура управління діяльністю компаній в цілому зустрі­ча­єть­ся рідко, хоча регіональний принцип управління закордонною діяльністю разом з управлінням продукту досить поширений.

Таблиця 8.7


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты