Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Мегагерц.




Діапазон комбінованих типів інвестиційних портфелів може бути розширений в ще більшому ступені за рахунок їх варіантів, які мають проміжне значення цілей фінансового інвестування.

 

23. Використання опціонів і фючерсів у портфельних інвестиціях.

Незалежно від типу портфеля при його формуванні інвестор стикається з проблемами селективності, вибору найбільш сприятливого часу для проведення операції і адекватних поставленим цілям методів управління ризиком.

Перша проблема є відомим в економічній теорії завданням про якнайкраще розміщення ресурсів при заданих обмеженнях. При цьому основними критеріями включення активів в портфель в загальному випадку є співвідношення прибутковості, ліквідності і риски.

Ефективність вирішення наступної проблеми багато в чому залежить від точності аналізу і прогнозу зміни рівня цін на конкретні види активів, виконаних на попередньому етапі.

Для безпосереднього управління ризиками найчастіше використовуються диверсифікація і різні способи хеджування.

Сутність диверсифікації полягає у формуванні інвестиційного портфеля з різних активів так, щоб він при певних обмеженнях задовольняв заданому співвідношенню ризик/прибутковість. Формально це завдання може бути сформульована таким чином: мінімізувати ризик портфеля при заданому рівні прибутковості або максимізувати прибутковість для вибраного рівня риски.

Сучасні способи хеджування портфельних рисок базуються на використанні похідних фінансових інструментів - ф`ючерсів, опціонів, свопів і ін.

Четвертий етап (вибір і реалізація адекватної стратегії управління портфелем) тісно пов`язаний з цілями інвестування. Портфельні стратегії, вживані при інвестуванні у фінансові активи, можна розділити на активних, пасивних і змішаних.

Активні стратегії припускають пошук недооцінених інструментів і часту реструктуризацію портфеля відповідно до змін ринкової кон`юнктури. Найбільш істотним моментом їх реалізації є прогнозування чинників, що роблять вплив на характеристики цінних паперів, включених в портфель. Реалізація активних стратегій вимагає витрат, пов`язаних із здійсненням постійного аналізу і моніторингу ринку, а також з проведенням операцій купівлі/продажу при реструктуризації портфеля. Існує безліч різновидів активних стратегій.

Пасивні стратегиі вимагають мінімуму інформації і, відповідно, невисоких витрат. Найбільш простій стратегією цього типу є стратегія «купив і тримай до погашення або певного терміну». Одна з популярних стратегій даного типу - індексування. Така стратегія базується на забезпеченні максимально можливої відповідності прибутковості і структури портфеля деякому ринковому індексу, наприклад РТС, ММВБ, DJ, S&P500 і ін. Подібні стратегії використовуються поряд крупних інституційних інвесторів - пайовими, інвестиційними, індексними і пенсійними фондами, страховими компаніями і тому подібне Практика показує, що в довгостроковій перспективі індексні фонди в середньому «переграють» керівників інвестиційними компаніями, що використовують активні стратегії.

Змішані стратегії, як випливає з назви, поєднують в собі елементи активного і пасивного управління. При цьому пасивні стратегії використовуються для управління «ядром», або основною частиною, портфеля, а активні - частиною, що залишилася (як правило, ризиковий).

Заключний етап припускає періодичну оцінку ефективності портфеля як відносно отриманих доходів, так і по відношенню до супутнього ризику. При цьому виникає проблема вибору еталонних характеристик для порівняння.

Один з найбільш простих способів подібної оцінки є порівняння отриманих результатів з простій стратегією управління вигляду «купив і тримай до погашення». Разом з тим існують і розвиненіші підходи до оцінки, такі як:

· обчислення спеціальних показників (наприклад, коефіцієнт Шарпа, коефіцієнт Трейнора і ін.);

· розрахунок і подальше зіставлення еталонних характеристик з умовними параметрами «ринкового портфеля»;

· статистичні методи (наприклад, побудова персентільних рангів, кореляційний аналіз і т. д.);

· факторний аналіз;

· методи штучного інтелекту і др.

В практиці фінансового менеджменту найважливішу роль грають другою і третій із згаданих етапів портфельного управління.

 

 

Мегагерц.

 

$$$ 4

Бір байт неден тұрады...


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты