Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЗАВДАННЯ. АСУП — человеко-машинная система управления производством.




АСУП — человеко-машинная система управления производством.

Применение АСУП обеспечивает оптимальные решения в многовариантных ситуациях сложной производственной обстановки, быструю и экономичную информацию и ее движение и представление.

АСУ подразделяется:

- на организационно-экономические;
- машинного проектирования (САПР и АСТПП);
- управление технологическими процессами (АСУТП) и др.

Организационно-экономические АСУП могут быть:

- информационно-справочными;
- информационно-советующими;
- управляющими (в том числе и самообучающимися).

Обычно АСУП состоит из функциональных подсистем управления:

- трудовыми ресурсами;
- конструкторской и технологической подготовкой производства;
- технико-экономическим планированием;
- бухгалтерским и статистическим учетом;
- материально-техническим снабжением;
- оперативным планированием производства;
- вспомогательным производством;
- качеством продукции;
- финансами;
- сбытом;
- нормативным хозяйством и т.д.

В настоящее время трудно назвать структурное подразделение, где бы не применялась (или не планировалась бы к применению) АСУП.

Фрагменты примерного перечня задач, решаемых в основных подсистемах АСУП, приведены на рис. 14.4.

Рис. 14.4. Примерный перечень задач, решаемых в основных подсистемах АСУП (Фрагмент)

Использование АСУП в корне меняет организацию управления производством. Практически требуется перестройка всего управления и документооборота предприятия. Достаточно отметить, что на среднем предприятии приборостроения используется около двух тысяч наименований документов с годовой тиражностью до 3 млн. бланков.

Только из цеха основного производства в подразделения управления предприятием поступает 17 потоков информации:

- в бухгалтерию — 9;
- в ПЭО — 3;
- в ООТиЗ — 3;
- в ОТК — 1.

Организационно на предприятии АСУП реализуется отделом АСУП (ОАСУП) и ИВЦ (информационно-вычислительным центром).

Отдел АСУП занимается разработкой и внедрением систем АСУП, а также руководит созданием локальных и общей компьютерных систем.

ИВЦ решает задачи оперативного обслуживания АСУП.

В связи с этим происходит перераспределение обязанностей подразделений управления.

Для примера на рис 14.5 приведена схема взаимодействия ИВЦ и служб предприятия в АСУП по организационной подготовке производства (ОПП).

Рис. 14.5. Схема взаимодействия ИВЦ и служб предприятия в АСУП по ОПП

Реализация АСУП и особенно ее предельного варианта в гибких интегрированных производствах (ГИП) требует соответствующей организационной структуры управления. Увеличение гибкости ведет к отказу от традиционного иерархического управления, решающего возникающие вопросы последовательно.

При параллельном выполнении различных этапов управления, свойственном АСУП и особенно ГИП, централизованная система управления практически уничтожает гибкость.

Сама параллельность требует широкого развития горизонтальных связей, то есть перехода к матричным структурам управления.

При ограниченности времени на выработку решения в условиях неопределенности внутренней и внешней среды производства подготовка управленческого решения начинается на самом низком уровне. Передача решения на более высокий уровень должна происходить лишь в случае изменения параметров процесса, за которые этот уровень ответственен.

Матричная структура связей ослабляет строго функциональную систему управления, требует более широкой инициативы персонала. Основными методами управления становятся коллективное и децентрализованное принятие решения на основе обмена директивной и проблемно-ориентированной информацией через банки данных общего пользования.

 

ВСТУП

Муніципальне право є вибірковою навчальною дисципліною. Мета навчальної дисципліни "Муніципальне право" полягає у тому, що вона дає теоретичні і прикладні знання про український та зарубіжний досвід організації і функціонування муніципальної влади, дає можливість сформувати цілісне уявлення про специфіку правового регулювання статусу суб’єктів муніципально-правових відносин, особливості реалізації повноважень органів та посадових осіб місцевого самоврядування, ознайомлює студентів з основними нормативно-правовими актами у галузі місцевого самоврядування. Вона має важливе значення для підготовки юристів, оскільки сприяє розширенню загального та професійного світогляду, допомагає оволодіти методикою аналізу структурно-функціональної та компетенційної специфіки муніципальних органів, розуміти особливості муніципальної системи України, організаційно-правові моделі муніципального управління, особливості нормотворчого процесу в органах місцевого самоврядування, види та підстави муніципально-правової відповідальності, засади правового регулювання муніципальної служби.

В навчальному курсі розкриваються питання світового та європейського досвіду організації місцевого самоврядування, основні напрямки правової політики у сфері місцевого самоврядування, правові, соціальні, політичні, інституційні, функціональні аспекти реформування місцевого самоврядування в Україні, статус суб’єктів муніципально-правових відносин, правове регулювання колективних та індивідуальних форм участі членів територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення, правове регулювання статусу муніципальних службовців, особливості відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування перед населенням, державою, фізичними та юридичними особами, повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

У результаті вивчення навчальної дисципліни "Муніципальне право" студенти повинні:

знати поняття муніципального права, місцевого самоврядування; правове регулювання та основні тенденції розвитку місцевого самоврядування; види муніципальних систем в зарубіжних країнах; системно-структурну організацію місцевого самоврядування в Україні; особливості реалізації прав і свобод людини у місцевому самоврядуванні; практику функціонування органів і посадових осіб місцевого самоврядування; специфіку нормотворчого процесу суб’єктів місцевого самоврядування; особливості реалізації повноважень органів та посадових осіб місцевого самоврядування;

вміти використовувати отримані знання щодо організації муніципальної влади та користуватися організаційно-управлінським інструментарієм, застосовуючи отримані знання в процесі практичної діяльності; самостійно орієнтуватися в системі законодавчих та локальних правових актів, що регламентують суспільні відносини у галузі муніципального права; отримати навички аналізу і коментування нормативно-правових актів, які регулюють питання організації та діяльності органів місцевого самоврядування; прогнозувати напрямки розвитку самоврядних інституцій в Україні.

Матеріал посібника поданий за модульним принципом організації навчального процесу. Для полегшення сприйняття матеріалу до навчального посібника включено словник основних понять та термінів, що використовуються у сфері муніципального права.

2. Загальний розрахунок годин лекцій,

практичних занять, самостійної роботи

Тема Всього годин У тому числі
Лекції Практичні заняття Самостійна робота
Змістовний модуль 1 «Загальна частина навчального курсу «Муніципальне право» -
Муніципальне право як категорія державознавства, наука та навчальна дисципліна
Світовий та європейський досвід організації місцевого самоврядування
Сприяння розвиткові місцевого самоврядування як пріоритетний напрямок державної політики
Разом по змістовному модулю 1:
Змістовний модуль 2 «Правове регулювання статусу суб’єктів муніципально-правових відносин»
Члени територіальної громади як суб’єкти муніципально-правових відносин
Організаційно-правові моделі муніципального управління
Нормотворчість суб’єктів місцевого самоврядування
Правове регулювання статусу муніципальних службовців
Муніципально-правова відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування
Разом по змістовному модулю 2:
Змістовний модуль 3 «Повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування»
Загальна характеристика повноважень органів та посадових осіб місцевого самоврядування
Повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування щодо управління комунальною власністю
Повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування в бюджетно-фінансовій сфері
Повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян
  Разом по змістовному модулю 3:
  Разом: 74*

 

* В загальний розрахунок включається 8годин на індивідуальну роботу.

3.ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «МУНІЦИПАЛЬНЕ ПРАВО»

 

 

РозділI. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ «МУНІЦИПАЛЬНЕ ПРАВО»

Муніципальне право як категорія державознавства, наука і навчальна дисципліна

Місце муніципального права в системі національ­ного права України. Муніципально-правові відносини (поняття, види, зміст). Муніципально-правові норми та му­ніципально-правові інститути. Роль муніципального права в процесі становлення та розвитку місцевого самоврядування в Україні.

Поняття, предмет, методологія, джерела та система науки муніципального права. Історичний розвиток науки муніципального права. Зв’язок науки муніципального права з галузями права та іншими науками. Навчальна дисципліна «Муніципальне право» та її значення для підготовки юристів.

Світовий та європейський досвід організації місцевого самоврядування

Місцеве самоврядування як категорія сучасного державознавства. Правова природа сучасних концепцій місцевого самоврядування. Міжнародно-правове регулювання та основні тенденції розвитку місцевого самоврядування. Всесвітня декларація місцевого самоврядування. Європейська хартія місцевого самоврядування. Концепція місцевого самоврядування в Європейській хартії місцевого самоврядування. Відтворення в Конституції та законодавстві України основних принципів Європейської хартії місце­вого самоврядування.

Види муніципальних систем в зарубіжних країнах. Англосаксонська, континентальна модель місцевого самоврядування, інші моделі організації публічної влади на місцях. Особливості муніципальної системи України. Правове регулювання та особливості функціонування органів місцевого самоврядування в зарубіжних країнах.

 

Сприяння розвиткові місцевого самоврядування як пріоритетний напрямок державної політики

Правова політика у сфері місцевого самоврядування. Децентралізація влади і субсидіарність, як принципи організації влади в Україні. Принцип державної підтримки та гарантії місцевого самоврядування. Правові, соціальні, політичні, інституційні, функціональні аспекти реформування місцевого самоврядування в Україні. Завдання і значення консультативно-дорадчих структур органів державної влади з питань місцевого самоврядування.

РозділII. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ СТАТУСУ СУБ’ЄКТІВ МУНІЦИПАЛЬНО-ПРАВОВИХ ВІДНОСИН

Члени територіальної громади як суб’єкти муніципально – правових відносин

Територіальна громада – первинний суб’єкт місцевого самоврядування. Членство в територіальній громаді. Особливості реалізації прав і свобод людини у місцевому самоврядуванні. Механізм реалізації муніципальних прав і обов’язків особи. Правове регулювання колективних та індивідуальних форм участі членів територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення.

Організаційно – правові моделі муніципального управління

Типологія моделей муніципального управління. Системно-структурна організація місцевого самоврядування в Україні. Критерії побудови оптимальної структури органів місцевого самоврядування. Представницькі і виконавчі органи місцевого самоврядування в Україні, особливості їх взаємовідносин з сільським, селищним, міським головою. Специфіка правового статусу та порядку функціонування районних і обласних рад. Організація управління районами в місті. Правове регулювання взаємовідносин органів державної влади з органами місцевого самоврядування. Аналіз практики функціонування органів та посадових осібмісцевого самоврядування України в аспекті оцінки ефективності організаційно-правових моделей муніципального управління. Добровільні об’єднання органів місцевого самоврядування.

 

Нормотворчість суб’єктів місцевого самоврядування

Поняття, види, юридичні властивості актів суб’єктів місцевого самоврядування. Особливості нормотворчого процесу в органах місцевого самоврядування. Індивідуальні і колегіальні форми прийняття муніципальних рішень. Роль постійних комісій місцевих рад у нормотворчому процесі. Правова експертиза проектів актів місцевого самоврядування. Статут територіальної громади, регламент місцевої ради: порядок підготовки, прийняття. Реалізація актів суб’єктів місцевого самоврядування. Контроль у сфері нормотворчої діяльності органів місцевого самоврядування.

Правове регулювання статусу муніципальних службовців

Муніципальна служба і її правове регулювання. Право на службу в органах місцевого самоврядування в Україні. Муніципальні службовці: статус, порядок проходження служби, права та обов’язки. Обмеження, пов'язані з прийняттям на службу в органи місцевого самоврядування та проходженням служби. Порядок проведення атестації муніципальних службовців. Особливості правового статусу виборних осіб місцевого самоврядування. Відповідальність за порушення законодавства про муніципальну службу. Кадрова політика щодо муніципальної служби.

 

Муніципально - правова відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування

Поняття, ознаки, види муніципально-правової відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування. Відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування перед населенням, державою, фізичними та юридичними особами. Підстави муніципально-правової відповідальності та муніципально-правові санкції. Державний контроль та нагляд за додержанням законності в діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

Розділ III. ПОВНОВАЖЕННЯ ОРГАНІВ ТА ПОСАДОВИХ ОСІБ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

Загальна характеристика повноважень органів та посадових осіб місцевого самоврядування

Поняття та види повноважень органів та посадових осіб місцевого самоврядування. Розмежування повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування. Власні, делеговані, виключні повноваження органів місцевого самоврядування та особливості їх реалізації. Основні засади делегування повноважень у сфері місцевого самоврядування. Контроль за виконанням делегованих повноважень у сфері місцевого самоврядування. Співвідношення повноважень представницьких і виконавчих органів місцевого самоврядування. Особливості реалізації повноважень посадових осіб місцевого самоврядування при вирішенні питань місцевого значення.

Повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування щодо управління комунальною власністю

Загальна характеристика права комунальної власності. Об’єкти комунальної власності. Підстави та порядок формування комунальної власності. Форми реалізації територіальною громадою права комунальної власності. Управління об’єктами комунальної власності на місцевому та регіональному рівні. Комунальні підприємства, установи, організації. Взаємовідносини органів місцевого самоврядування з комунальними підприємствами, установами та організаціями.

 

Повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування в бюджетно – фінансовій сфері

Засади фінансового функціонування територіальних громад. Місцеві фінанси: поняття, структура, порядок формування та використання. Доходи й видатки місцевих бюджетів та бюджетів місцевого самоврядування. Особливості бюджету міста Києва. Місцеві податки і збори. Участь органів місцевого самоврядування в кредитно-фінансових відносинах. Участь держави у бюджетному забезпеченні місцевого самоврядування. Фінансовий контроль у сфері місцевого самоврядування.

Повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян

Засоби забезпечення законності, правопорядку органами місцевого самоврядування. Охорона прав, свобод і законних інтересів громадян на місцевому та регіональному рівні. Судовий захист прав та інтересів місцевого самовря­дування. Повноваження органів місцевого самоврядування щодо утворення та забезпечення діяльності місцевої міліції. Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері інформаційного забезпечення. Взаємовідносини органів та посадових осіб місцевого самоврядування з органами внутрішніх справ, прокуратури, Служби безпеки, судовими органами та органами юстиції.

 

 

ЗАВДАННЯ


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 85; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты