Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття стилів управління




Стиль керівництва, який характеризує даного лідера, залежить від обсягу делегування повноважень, використовуваних типів влади, турботи про людські стосунки і виконання завдань організації.

Що ж до стилів керівництва то за основу можна взяти підходи Мак-Грегора, який виділив: І) авторитарний, II) демократичний, III) ліберальний стилі керівництва.

І) Авторитарне керівництво базується на тому, що авторитарний керівник має достатню владу, щоб нав’язати свою волю виконавцям. Авторитарний керівник централізує повноваження, структурує роботу підлеглих, відмовляє їм у свободі прийняття рішень. Дуглас Мак-Грегор, відомий вчений у сфері лідерства, назвав передумови стилю поведінки авторитарного керівника по відношенню до робітників теорією "X" . Згідно теорії "X" :

1. Люди споконвічне не люблять праці і при любій можливості уникають роботи.

2. У людей немає честолюбства, і вони намагаються позбутися відповідальності, вважаючи за краще, щоб ними керували.

3. Більш за все люди потребують захищеності.

4. Щоб примусити людей до праці, необхідно використовувати тиск, контроль та погрозу покарання.

На основі таких початкових передумов, авторитарний керівник якомога більше централізує повноваження, застосовує тиск, примус.

II)Демократичне керівництво апелює до потреб більш високого рівня, а саме до потреб у причетності, високих цілях, автономії і самовираженні. Цей стиль характеризується високим рівнем децентралізації повноважень, вільним прийняттям рішень. Уява демократичного керівника про підлеглих відрізняється від уяви автократичного керівника. Мак-Грегор назвав її теорією " У" :

1. Праця - процес природній. Якщо умови сприятливі, люди не тільки приймуть на себе відповідальність, а і будуть домагатись її.

2. Якщо люди залучені до організаційних цілей, вони будуть використовувати самоуправління і самоконтроль.

3. Залучення сприймається, як стимул для виконання завдання і досягнення цілі.

4. Доцільне використання інтелектуального потенціалу робітника для творчого вирішення проблеми.

Справжній демократичний керівник уникає нав’язувати свою волю підлеглим. Підлеглі при такому керівнику приймають активну участь у прийнятті рішень та користуються широкими повноваженнями при виконанні завдань. В високій степені демократичний керівник сприяє тому, щоб підлеглі розуміли, що їм треба вирішувати більшу частину проблем самим. Але керівник докладає багато зусиль у створення атмосфери відкритості і довіри з тим, щоб якщо необхідна буде допомога підлеглим, вони могли б звернутись до керівника.

III)Ліберальне керівництво. За дослідженнями Курта Лєвіна ліберальний керівник поводиться за принципом: "Не чіпайте, залиште". Ліберальне керівництво базується на майже повній свободі у визначенні своїх цілей і контролі своєї роботи. Його можна розглядати, як різновид демократичного стилю, але треба остерігатись його трансформування в анархічний стиль керівництва, тобто фактичної відмови від активного впливу на підлеглих, невтручання, потурання.

Крім того можна виділити:

IV Анархічне керівництво

V Адаптивне керівництво


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты