Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Перешкоди на шляху міжособистісного інформаційного обміну




ПЕРЕШКОДИ, ЗУМОВЛЕНІ СПРИЙНЯТТЯМ. Люди можуть інтерпретувати одну і ту ж інформацію по-різному залежно від накопиченого досвіду.

СЕМАНТИЧНІ БАР'ЄРИ.СЕМАНТИКА вивчає спосіб використання слів і значення, передаються словами НЕВЕРБАЛЬНІ ПЕРЕШКОДИ. Хоча вербальні символи (слова) - основний наш засіб для кодування ідей, призначених до передачі, ми використовуємо і невербальні символи для трансляції повідомлень. У невербальній комунікації використовуються будь-які символи, крім слів. Найчастіше невербальна передача відбувається одночасно з вербальною й може підсилювати або змінювати сенс слів.ПОГАНИЙ ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК. Іншим обмежувачем ефективності міжособистісного обміну інформацією може бути відсутність зворотного зв'язку з приводу надісланого вами повідомлення. Зворотній зв'язок важливий, оскільки дає можливість установити, чи дійсно ваше повідомлення, прийняте одержувачем, витлумачене в тому розумінні, який ви спочатку йому надали. Як ми бачили, існує безліч причин, по яких повідомлення, передане, вашу думку, в повній відповідності з вашою ідеєю, може бути непонято. Нижче ми пропонуємо ряд способів

забезпечення зворотного зв'язку для вдосконалення вашого уміння підтримувати міжособистісні контакти.

НЕВМІННЯ СЛУХАТИ. Ефективна комунікація можлива, коли людина однаково точна, відправляючи і приймаючи повідомлення. Необхідно вміти слухати. До нещастя, деякі навчилися слухати з тим ступенем ефективності, яка Б принципі в наших силах.

64. Методи, якими можуть користуватися керівники з метою удосконалення власних міжособових інформаційних контактів
Регулювання інформаційних потоків. Керівники на всіх рівнях організації повинні представляти потреби в інформації - власні, своїх керівників, колег, підлеглих, уникати ситуацій, пов'язаних з інформаційними перевантаженнями.

Використання різних форм комунікації та вдосконалення організаційної структури. Організація зустрічей з підлеглими для обговорення важливих питань, регулярні наради управлінського персоналу, комітетів, робочих груп сприяють координації діяльності та обміну інформацією між різними відділами та рівнями в організації.

Системи зворотного зв'язку. Такі системи становлять частину контрольно-управлінської інформаційної системи організації. До них належать опитування працівників про проблеми, про те, доведені до них цілі діяльності фірми, отримують вони точну своєчасну інформацію, необхідну для роботи. Керівник підприємства повинен піклуватися про те, щоб рішення, що приймаються на вищому рівні, адекватно сприймалися на кожному робочому місці.

Системи збору пропозицій розроблені з метою полегшення руху інформації наверх. Всі працівники отримують при цьому можливість генерувати ідеї щодо вдосконалення діяльності фірми. Така система реалізується у вигляді ящиків для пропозицій або телефонної мережі, через яку працівники отримують можливість анонімно телефонувати або задавати питання. Яскравим прикладом ефективної комунікації є гуртки якості на японських підприємствах.

Інформаційні бюлетені, публікації і відеозапису організації. Великі організації видають щомісячні бюлетені, які містять інформацію для всіх працівників на теми охорони здоров'я працівників, нового контракту, нового виду продукції, відповіді керівництва на питання рядових співробітників.

Сучасні інформаційні технології. Використання комп'ютерів, комп'ютерних програм обробки, збереження і передачі інформації, використання електронної пошти, факсимільного та стільникового зв'язку, послуг Інтернету значно сприяють економії часу і якості передачі інформації і стають необхідною умовою ефективного ведення бізнесу.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 91; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты