Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Система місцевого самоврядування




Структурно-організаційносистема місцевого самовряду­вання – це сукупність органів місцевого самоврядування, органів самоорганізації населення й організаційних форм, за допомогою яких відповідна територіальна громада чи її складники здійсню­ють завдання та функції місцевого самоврядування, вирішують питання місцевого значення.

Стаття 5 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" визначаєосновними елементами системи місцевого самоврядування в Україні.

1. Територіальна громада - мешканці, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, чи добровільні об'єднання мешканців кількох сіл, які мають єдиний адміністра­тивний центр. Територіальна громада безпосередньо вирішує питання, котрими відає місцеве самоврядування, використовуючи різні форми прямої демократії (місцевий референдум; місцеву ініціативу; вибори депутатів місцевих рад; громадські слухання;

загальні збори громадян за місцем проживання; колективні й інди­відуальні звернення (петиції) жителів до органів і посадових осіб місцевого самоврядування; участь у роботі органів місцевого самоврядування та робота на виборних посадах місцевого само­врядування; інші не заборонені законом форми).

2. Сільські, селищні, міські, районні в містах (у разі їх створен­ня), районні, обласні ради представницькі органи місцевого само­врядування. Обираються мешканцями села, міста, району, області на основі прямого, загального, рівного виборчого права таємним голосуванням строком на п'ять років. Загальний склад цих рад визна­чається ними самостійно, але відповідно до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місце­вих рад та сільських, селищних, міських голів" від 1 жовтня 2005 р. залежить від кількості виборців:

до 3 тис. - 16-26 депутатів;

до 5 тис. - 20-30 депутатів;

до 20 тис. - 30-36 депутатів;

до 50 тис. - 30-46 депутатів;

до 100 тис. - 36-50 депутатів;

до 250 тис. - 40-60 депутатів;

до 500 тис. - 50-76 депутатів;

до 1 млн. - 60-90 депутатів;

до 2 млн. - 76-120 депутатів;

понад 2 млн. - 76-150 депутатів.

Загальний склад Верховної Ради Автономної Республіки Крим визначається Конституцією Автономної Республіки Крим (100 депутатів).

Вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандат­них виборчих округах, а вибори депутатів міських, районних у містах, районних, обласних рад, міст Києва та Севастополя, а також Верховної Ради Автономної Республіки Крим за про­порційною системою.

3. Сільські, селищні, міські голови - основні посадові особи територіальних громад, відповідно, села, селища, міста. Їх обирає відповідна територіальна громада на основі загального, рівного, прямого виборчого права таємним голосуванням строком на чотири роки. Вони здійснюють свої повноваження на постійній основі й очолюють виконавчий орган ради та головують на їхніх засіданнях.

4. Виконавчі органи сільської, селищної, міської ради - виконавчі комітети, створюються на строк повноважень ради в кількісному складі, визначеному власне радою у складі: голови, заступника (заступників з питань діяльності виконавчих органів ради), керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету, а також керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, інших осіб і затверджується радою. Виконавчий комітет сільської, селищної чи міської ради очолює сільський, селищний або міський голова, районної в місті ради - голова відповідної ради. Виконавчий комітет ради підзвітний і підконтрольний раді, що його утворила, а з питань здійснення ним повноважень органів виконавчої влади - відповідним органам виконавчої влади.

5. Органи самоорганізації населення - представницькі органи, що створюються частиною мешканців, які тимчасово чи постійно проживають на відповідній території в межах села, селища, міста або району в місті. Під територіальною самоорганізацією громадян розуміють реалізоване ними право у встановлених законом формах самостійно та під власну відповідальність задоволення своїх інте­ресів щодо місцевого значення безпосередньо або через створю­вані ними органи територіального самоуправління. До системи самоорганізації населення належать, зокрема, загальні збори (сходи), конференції громадян та інші територіальні форми безпо­середньої демократії, а також органи самоорганізації - ради чи громадські комітети, інші органи (створюються в межах будинків, вулиць, кварталів, районів, підрайонів тощо). З огляду на відсутність встановленого на рівні закону вичерпного переліку таких органів самоорганізації населення, громадяни можуть брати участь у здійсненні місцевого самоврядування в інших формах, які не суперечать Конституції України та законам України. Такі органи є повноцінним складником місцевого самоврядування.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты