Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні принципи місцевого самоврядування




Сутність і зміст місцевого самоврядування визначають його принципи — основні засади організації та здійснення місцевого самоврядування.

Місцеве самоврядування в Україні здійснюється на основі демократичних принципів.

1. Народовладдя - передбачає демократичний характер, при­роду, сутність розбудови цієї системи та, зокрема, виборність представницьких органів і головних посадових осіб місцевого самоврядування, підзвітність та підконтрольність їх територіальній громаді; можливість територіальної громади безпосередньо вирішувати питання місцевого значення, і

2. Законності- всі органи та посадові особи місцевого само­врядування мають діяти, приймати відповідні рішення в межах Конституції України і законів України, дотримуватися положень чинного законодавства, втілювати їх у життя, забезпечувати реалізацію прав і свобод громадян, захищати інтереси тери­торіальної громади.

3. Гласності - органи та посадові особи місцевого само­врядування повиннГ здійснювати свою діяльність відкрито, у взаємодії із засобами масової інформації. Вони мають своєчасно надавати об'єктивну, достовірну інформацію про свою діяльність громадянам, публікувати чи доводити до відома громадян прий­няті рішення.

4. Колегіальності - органи місцевого самоврядування та їхні виконавчі структури мають обговорювати питання, приймати рішення, що належать до їхньої компетенції, колегіальне, зважаючи на різні думки, погляди, позиції, права меншості.

5. Поєднання місцевих і державних інтересів - при роз­в'язанні питань місцевого значення територіальною громадою чи органами та посадовими особами місцевого самоврядування необхідно брати до уваги як місцеві, так і загальнодержавні інтереси.

6. Виборності -вибори органів і головних посадових осіб місце­вого самоврядування є вільними та відбуваються на основі загаль­ного, рівного й прямого виборчого права таємним голосуванням.

7. Правової, організаційної та матеріально-фінансової самостійності в межах повноважень, визначених законом -базо­вий принцип для функціонування всіх складових елементів суб'єктів системи місцевого самоврядування, адже відсутність влади само­стійності може призвести до його фіктивності та нереальності.

8. Підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їхніх органів і посадових осіб - органи та посадові особи місцевого самоврядування повинні періодично звітувати перед територіальною громадою про свою діяльність. Зокрема, сільський, селищний, міський голова звітує про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадя­нами не рідше, ніж один раз на рік.

9. Державної підтримки та гарантії місцевого самовряду­вання - держава з метою розвитку демократичних засад органі­зації суспільства, підвищення ефективності управління, залучення населення до вирішення питань місцевого та державного значення організаційними, правовими, матеріально-фінансовими засобами сприяє становленню й розвитку місцевого самоврядування, ство­рюючи відповідні гарантії для такої політики.

10. Судового захисту прав місцевого самоврядування - органи та посадові особи місцевого самоврядування мають право звертатися до суду щодо визнання незаконними актів місцевих органів виконавчої влади, інших органів місцевого само­врядування, підприємств, установ і організацій, котрі обмежують права територіальних громад, повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування. Для дієвості реалізації цього права в Україні створюється система адміністративних судів.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты