Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ситуаційні задачі




Під час розтину встановлено, що причиною смерті хворого була легенева форма сибірки. Родичі померлого просять видати їм тіло для поховання. Як повинен діяти в цій ситуації завідувач патологоанатомічного відділення?

E. труп не видається родичам, поховання проводиться спеціальною командою*

 

Родичі хворого, який помер від септичної форми чуми, просять видати їм тіло для поховання. Патологоанатом задовольнив їхнє прохання. Прокоментуйте дії лікаря.

E. це груба помилка, труп не видається родичам, а поховання проводиться спеціальною командою*

 

Хворий на холеру помер у інфекційній лікарні. Патологоанатомічно діагноз холери підтверджено. Родичі померлого просять видати їм тіло для поховання. Як повинен діяти в цій ситуації завідувач патологоанатомічного відділення?

E. труп не видається родичам, поховання проводиться спеціальною командою*

 

Лікар-патологоанатом під час аутопсії встановив, що причиною смерті хворого був сап. Родичі померлого просять видати їм тіло для поховання. Як повинен діяти в цій ситуації завідувач патологоанатомічного відділення?

E. труп не видається родичам, поховання проводиться спеціальною командою*

 

За результатами патологоанатомічного дослідження встановлено, що причиною смерті хворого був черевний тиф. Родичі померлого просять видати їм тіло для поховання. Як повинен діяти в цій ситуації завідувач патологоанатомічного відділення?

E. видати тіло під розписку із зобов’язанням, що труна не буде відкриватися та без права завозу трупа додому*

 

У інфекційній лікарні помер хворий на дизентерію. Патологоанатомічно цей діагноз підтверджено. Родичі померлого просять видати їм тіло для поховання. Як повинен діяти в цій ситуації завідувач патологоанатомічного відділення?

E. видати тіло під розписку із зобов’язанням, що труна не буде відкриватися та без права завозу трупа додому*

 

Патологоанатом під час аутопсії встановив, що причиною смерті хворого був висипний тиф. Родичі померлого просять видати їм тіло для поховання. Як повинен діяти в цій ситуації завідувач патологоанатомічного відділення?

E. видати тіло під розписку із зобов’язанням, що труна не буде відкриватися та без права завозу трупа додому*

 

У інфекційному відділенні помер хворий. За результатами патологоанатомічного дослідження встановлено, що причиною смерті був іктеро-геморагічний лептоспіроз групи А (хвороба Васильєва-Вейля). Родичі померлого просять видати їм тіло для поховання. Як повинен діяти в цій ситуації завідувач патологоанатомічного відділення?

E. видати тіло під розписку із зобов’язанням, що труна не буде відкриватися та без права завозу трупа додому*

 

Хворий У. помер в інфекційному відділенні міської лікарні. На розтині причиною смерті визначена холера. Які особливості укладання тіла в труну в такому випадку?

E. слід дотримуватися усіх перерахованих вимог*

 

У міській інфекцій лікарні помер хворий. Під час проведення розтину патологоанатом виявив, морфологічні зміни, характерні для лейшманіозу. Який матеріал обов’язково потрібно взяти для бактеріологічного дослідження в даному випадку?

E. все перераховане*

 

Після секції померлої Н., 57 років, було виставлено наступний діагноз. Основне захворювання: розсіяний склероз (церебральна форма), набряк і потовщення м’яких мозкових оболонок. Ускладнення основного захворювання: дистрофічні зміни в паренхіматозних органах; кахексія. Супровідні захворювання: двобічний хронічний фіброзно-кавернозний туберкульоз легень з ацинозно-нодозною дисимінацією; ліпідоз аорти. Які помилки допущені при формулюванні діагнозу?

E. основним захворюванням слід вважати фіброзно-кавернозний туберкульоз легень*

 

Лікар-патологоанатом під час аутопсії померлого К., 36 років, виявив геморагічний енцефаліт з

A. ар-патологоанатом під час аутопсії померлого К., 36 років, виявив геморагічний енцефаліт з набряком головного мозку, вклинення мигдаликів мозочка у великий потиличний отвір, геморагічний трахеобронхіт, геморагічну середньо- і нижньочасточкову зливну пневмонію, дистрофічні зміни в печінці, нирках, міокарді, хронічний гастрит. При вірусологічному дослідженні виділено вірус грипу типу А. Які записи повинен зробити патологоанатом у частині І пункту 11 лікарського свідоцтва про смерть?

F. а) – вклинення мигдаликів мозочка у великий потиличний отвір; б) – набряк мозку; в) – геморагічний енцефаліт; г) – грип, зумовлений вірусом типу А*

 

Лікар-патологоанатом під час аутопсії померлого К., 36 років, виявив геморагічний енцефаліт з набряком головного мозку, вклинення мигдаликів мозочка у великий потиличний отвір, геморагічний трахеобронхіт, геморагічну середньо- і нижньочасточкову зливну пневмонію, дистрофічні зміни в печінці, нирках, міокарді, хронічний гастрит. При вірусологічному дослідженні виділено вірус грипу типу А. Яке захворювання слід вказати як основне в патологоанатомічному діагнозі?

E. грип, зумовлений вірусом типу А*

 

При патологоанатомічному дослідженні померлої Л-ко, 49 років, виявлено такі патологічні зміни: амілоїдоз нирок, периферичні та порожнинні набряки, кавернозна гемангіома печінки, фіброзно-кавернозний туберкульоз легень із вогнищами зливної казеозної пневмонії в нижніх частках, облітерація плевральних порожнин, пневмосклероз, хронічне легеневе серце, атеросклероз аорти. Як основне захворювання, що зумовило безпосередню причину смерті, у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. фіброзно-кавернозний туберкульоз легень*

 

Під час секції померлого Ю-ка, 53 роки, виявлено: виразково-петрифікуючий атеросклероз коронарних судин, атеросклеротичний кардіосклероз, відносна недостатність тристулкового клапана, периферичні і порожнинні набряки, мускатний цироз печінки, венозне повнокров’я внутрішніх органів, циротичний туберкульоз легень, емфізема легень. Які записи повинен зробити патологоанатом у частині І пункту 11 лікарського свідоцтва про смерть?

E. а) – хронічна серцево-легенева недостатність; б) – легеневе серце; в) – циротичний туберкульоз легень*

 

У відділення інтенсивної терапії новонароджених поступили два хлопчики з двійні. На наступну добу немовлята померли, було проведено розтини. Як повинен оформити лікарське свідоцтва про перинатальну смерть (форма № 106–2/о) лікар-патологоанатом?

E. свідоцтво заповнюється на кожну дитину (плід) окремо*

 

У відділенні дитячої патології патологоанатомічного бюро проведено розтин померлого новонародженого. Лікар-патологоанатом заповнює лікарське свідоцтва про перинатальну смерть (форма № 106–2/о). З яких джерел він повинен взяти клінічні дані про основне захворювання або патологічний стан матері, що негативно вплинув на дитину?

E. з медичної документації*

 

Під час розтину новонародженого патологоанатом запідозрив, що причиною смерті стала внутрішньоутробна цитомегаловірусна реакція. Для уточнення діагнозу необхідно провести додаткові дослідження, результат яких стане відомим через 5 діб. З якою поміткою видається лікарське свідоцтво про перинатальну смерть у такій ситуації?

E. “попереднє”*

 

У жінки Дж., 34 роки, котра слабує гіпертонічною хворобою, третя вагітність протікала на тлі важкої прееклампсії. Пологи передчасні в 30 тижнів мертвим недоношеним мацерованим плодом. При розтині виявлені ознаки внутрішньоутробної асфіксії. Як основне захворювання плоду, яке стало причиною смерті, у лікарському свідоцтві про перинатальна смерть слід вказати:

E. антенатальна асфіксія*

 

На секцію доставлено труп мертвонародженого масою 4,900 кг. Пологи відбулися на 42-43 тижні вагітності і закінчились вакуум-екстракцією через вторинну слабкість родової діяльності при невідповідності розмірів тазу породіллі та антропометричних параметрів плоду. На розтині виявлено розрив намету мозочка і масивний субдуральний крововилив. Як основне захворювання плоду, яке стало причиною смерті, у лікарському свідоцтві про перинатальна смерть слід вказати:

E. пологова травма – розрив намету мозочка, масивний субдуральний крововилив*

 

Хлопчик П-й помер у віці 3.5 міс. На розтині знайдено численні вади розвитку (мікрогнатія, обширний дефект міжпередсердної перегородки, полікістоз правої нирки, множинні контрактури суглобів), гіпотрофію, двобічну дрібновогнищеву пневмонію. При цитогенетичному дослідженні виявлено трисомію 18 пари. Як основне захворювання, що зумовило безпосередню причину смерті, у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. множинні вроджені вади розвитку – синдром Едвардса*

 

Під час секції померлого Л-ча, 34 роки, котрий помер на 3 добу після проведення апендектомії з приводу гострого гангренозного апендициту, виявлено гнійний ексудат в черевній порожнині, абсцес печінки, неспроможність кукси апендикса, дистрофічні зміни паренхіматозних органів, хронічну виразку шлунка. Які записи повинен зробити патологоанатом у частині І пункту 11 лікарського свідоцтва про смерть?

E. а) – поліорганна недостатність; б) – гнійний перитоніт; в) – неспроможність кукси апендикса; г) – гострий гангренозний апендицит*

 

У хворої С-о, 50 років, котра лікувалася з приводу раку підшлункової залози, розвинулась механічна жовтяниця, гнійний холангіт з абсцедуванням. Проведена операція – холецистоєюностомія, через 2 доби жінка померла. На секції, крім зазначено патології виявлено гнійно-жовчний перитоніт, піддіафрагмальний абсцес, двобічну нижньочасткову пневмонію, дистрофію паренхіматозних органів. Яке захворювання слід вказати як основне в патологоанатомічному діагнозі?

E. рак підшлункової залози*

 

У хворої С-о, 50 років, котра лікувалася з приводу раку підшлункової залози, розвинулась механічна жовтяниця, гнійний холангіт з абсцедуванням. Проведена операція – холецистоєюностомія, через 2 доби жінка померла. На секції, крім зазначено патології виявлено гнійно-жовчний перитоніт, піддіафрагмальний абсцес, двобічну нижньочасткову пневмонію, дистрофію паренхіматозних органів. Що із перерахованого слід віднести до категорії ускладнень основного захворювання в патологоанатомічному діагнозі?

E. все перераховане*

 

У хворої С-о, 50 років, котра лікувалася з приводу раку підшлункової залози, розвинулась механічна жовтяниця, гнійний холангіт з абсцедуванням. Проведена операція – холецистоєюностомія, через 2 доби жінка померла. На секції, крім зазначено патології виявлено гнійно-жовчний перитоніт, піддіафрагмальний абсцес, двобічну нижньочасткову пневмонію, дистрофію паренхіматозних органів. Чи потрібно згадувати про хірургічне втручання в патологоанатомічному діагнозі?

E. в рубриці "ускладнення", після патологічного стану, з приводу якого проведена операція*

 

Вивчаючи історію хвороби померлого патологоанатом зауважив, що є суттєві відмінності у формулюванні заключного клінічного діагнозу, вказаного на титульній сторінці, у статистичному талоні та в посмертному епікризі. Який з варіантів слід враховувати при визначенні розходження клінічного і патологоанатомічного діагнозів?

E. вказаний на титульній сторінці історії хвороби*

 

Для патогістологічного дослідження доставлена екстирпована матка. Бланк-направлення заповнений недбало, в ньому відсутній клінічний діагноз, не вказані дата і час проведення операції. Кого повинен повідомити про цю ситуацію завідуючий відділення патологоанатомічного бюро?

E. завідуючого клінічним відділенням, звідки доставлений біопсійний матеріал*

 

Хворому Б-ку проводилася резекція шлунку. На заключному етапі операції виникла зупинка дихання та серцевої діяльності. Проведені реанімаційні заходи виявилися неефективними, хворий помер. Тіло відправлене у патологоанатомічне відділення. Що повинен зробити хірург із видаленим шлунком?

E. відправити у патологоанатомічне відділення разом з трупом*

 

У міській інфекцій лікарні померла хвора. Під час проведення розтину патологоанатом виявив, морфологічні зміни, характерні для сибірки. Який матеріал обов’язково потрібно взяти для бактеріологічного дослідження в даному випадку?

E. все перераховане*

 

У міській інфекцій лікарні помер хворий. Під час проведення розтину патологоанатом виявив, морфологічні зміни, характерні для сапу. Який матеріал обов’язково потрібно взяти для бактеріологічного дослідження в даному випадку?

E. все перераховане*

 

?Хвора Я., 70 років, госпіталізована з приводу раку шлунка. При перевезенні хворої в рентгенологічний кабінет вона раптово померла. На секції виявлено рак шлунка та численні метастази, інфаркт міокарда, розрив міокарда, гемоперикард. Як основне захворювання, яке зумовило безпосередню причину смерті, у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. інфаркт міокарда*

 

Хвора Я., 70 років, госпіталізована з приводу раку шлунка. При перевезенні хворої в рентгенологічний кабінет вона раптово померла. На секції виявлено рак шлунка та численні метастази, інфаркт міокарда, розрив міокарда, гемоперикард. Що із перерахованого слід віднести до категорії ускладнень основного захворювання в патологоанатомічному діагнозі?

E. розрив міокарда, гемоперикард*

 

На секції померлого Ж., вік 63 роки, виявлено ознаки уремії на ґрунті хронічного гломерулонефриту, генералізований атеросклероз всіх артерій, рак нижньої губи в початковій стадії інвазивного росту. Як основне захворювання, яке зумовило безпосередню причину смерті, у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. хронічний гломерулонефрит*

 

На секції померлого Ж., вік 63 роки, виявлено ознаки уремії на ґрунті хронічного гломерулонефриту, генералізований атеросклероз всіх артерій, рак нижньої губи в початковій стадії інвазивного росту. Яке захворювання слід віднести до категорії супровідних в патологоанатомічному діагнозі?

E. рак нижньої губи*

 

Під час розтину померлого Р., 80 років, виявлено атеросклероз аорти, судин головного мозку, коронарних судин, кардіосклероз, гіпертрофію лівого шлуночка серця (1,6 см), сіре розм’якшення головного мозку в лівій лобній долі, ознаки хронічного бронхіту. Яке захворювання слід віднести до категорії основного в патологоанатомічному діагнозі?

E. цереброваскулярна хвороба по ішемічному типу*

 

Під час розтину померлого Р., 80 років, виявлено атеросклероз аорти, судин головного мозку, коронарних судин, кардіосклероз, гіпертрофію лівого шлуночка серця (1,6 см), сіре розм’якшення головного мозку в лівій лобній долі, ознаки хронічного бронхіту. Яке (чи які) захворювання слід віднести до категорії супровідних в патологоанатомічному діагнозі?

E. хронічний бронхіт*

 

Під час автопсії померлого Щ., 77 років, патологоанатом виявив гіпертрофію лівого шлуночка серця, первинно зморщену нирку, генералізований атеросклероз всіх артерій, масивний осередок геморагічного просякнення у правій скроневій ділянці головного мозку, набряк мозку, аденому простати. Яке захворювання слід вказати як основне в патологоанатомічному діагнозі?

E. цереброваскулярна хвороба по геморагічному типу, фоновий стан – артеріальна гіпертензія*

 

Під час автопсії померлого Щ., 77 років, патологоанатом виявив гіпертрофію лівого шлуночка серця, первинно зморщену нирку, генералізований атеросклероз всіх артерій, масивний осередок геморагічного просякнення у правій скроневій ділянці головного мозку, набряк мозку, аденому простати. Яке (чи які) захворювання слід віднести до категорії супровідних в патологоанатомічному діагнозі?

E. аденома простати*

 

Проводячи розтин померлої Ц., 53 роки, лікар-патологоанатом виявив наступні зміни: склероз, деформацію і зростання стулок мітрального клапана, гіпертрофію правого передсердя і правого шлуночка серця, буру індурацію легень, ціанотичну індурацію нирок, селезінки, мускатну печінку, асцит, гідроторакс, анасарку, хронічну виразку шлунка, атеросклероз аорти. Яке захворювання слід віднести до категорії основного в патологоанатомічному діагнозі?

E. ревматизм, кардіоваскулярна форма*

 

Проводячи розтин померлої Ц., 53 роки, лікар-патологоанатом виявив наступні зміни: склероз, деформацію і зростання стулок мітрального клапана, гіпертрофію правого передсердя і правого шлуночка серця, буру індурацію легень, ціанотичну індурацію нирок, селезінки, мускатну печінку, асцит, гідроторакс, анасарку, хронічну виразку шлунка, атеросклероз аорти. Що із перерахованого слід віднести до категорії ускладнень основного захворювання в патологоанатомічному діагнозі?

E. все перераховане*

 

Проводячи патологоанатомічне дослідження померлого Ч., вік 55 років, прозектор виявив гіпертрофію лівого шлуночка серця, вторинно зморщену нирку, фібринозний перикардит, фібринозну дрібновогнищеву бронхопневмонію, набряк легень, серозний трахеїт, серозно-геморагічний ентерит, камені жовчного міхура, злуки в черевній порожнині. Які записи повинен зробити патологоанатом у частинах Іа, Іб та Ів пункту 11 лікарського свідоцтва про смерть?

E. а) хронічна ниркова недостатність, б) – вторинно зморщена нирка, в) – хронічний гломерулонефрит*

 

Патологоанатом, провівши розтин померлого В., вік 57 років, виявив склероз клапанів серця, поліпозно-виразковий вальвуліт аортального клапана з його перфорацією, інфаркти селезінки, нирок, хронічний бронхіт, атеросклероз аорти. Як основне захворювання, яке зумовило безпосередню причину смерті, у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. вторинний септичний ендокардит*

 

Патологоанатом, провівши розтин померлого В., вік 57 років, виявив склероз клапанів серця, поліпозно-виразковий вальвуліт аортального клапана з його перфорацією, інфаркти селезінки, нирок, хронічний бронхіт, атеросклероз аорти. Яке (чи які) захворювання слід віднести до категорії супровідних в патологоанатомічному діагнозі?

E. хронічний бронхіт*

 

Під час патологоанатомічного дослідження померлого К., вік 47 років, котрий за життя зловживав алкоголем, виявлено наявність крові в порожнині шлунка і тонкої кишки, блідість шкіри і слизових, малокров'я тканин внутрішніх органів, зменшення розмірів печінки з її деформацією, великими ділянками сполучної тканини і дрібними вузликами регенерації, варикозне розширення вен стравоходу, ознаки хронічного гастриту. Які записи повинен зробити патологоанатом у частині І пункту 11 лікарського свідоцтва про смерть?

E. а) – гостра постгеморагічна анемія, б) – кровотеча з варикозно розширених вен стравоходу, в) – портальна гіпертензія, г) – дрібновузловий цироз печінки*

 

Під час патологоанатомічного дослідження померлого К., вік 47 років, котрий за життя зловживав алкоголем, виявлено наявність крові в порожнині шлунка і тонкої кишки, блідість шкіри і слизових, малокров'я тканин внутрішніх органів, зменшення розмірів печінки з її деформацією, великими ділянками сполучної тканини і дрібними вузликами регенерації, варикозне розширення вен стравоходу, ознаки хронічного гастриту. Яке захворювання слід вказати як основне в патологоанатомічному діагнозі?

E. дрібновузловий цироз печінки*

 

Під час автопсії померлого Й., 47 років, виявлено такі морфологічні зміни: фібринозно-геморагічний трахеобронхіт, коліт, фібринозний перикардит, гіперплазію селезінки, набряк легень, головного мозку, вдавлювання мигдаликів мозочка в великий потиличний отвір, камені в жовчному міхурі, хронічний гломерулонефрит, атеросклероз аорти і коронарних судин, атеросклеротичний кардіосклероз. Які записи повинен зробити патологоанатом у частині І пункту 11 лікарського свідоцтва про смерть?

E. а) – вдавлювання мигдаликів мозочка в великий потиличний отвір; б) – набряк мозку; в) – уремія; г) хронічний гломерулонефрит*

 

Під час автопсії померлого Й., 47 років, виявлено такі морфологічні зміни: фібринозно-геморагічний трахеобронхіт, коліт, фібринозний перикардит, гіперплазію селезінки, набряк легень, головного мозку, вдавлювання мигдаликів мозочка в великий потиличний отвір, камені в жовчному міхурі, хронічний гломерулонефрит, атеросклероз аорти і коронарних судин, атеросклеротичний кардіосклероз. Яке захворювання слід вказати як основне в патологоанатомічному діагнозі?

E. хронічний гломерулонефрит*

 

Лікар-патологоанатом, проводячи аутопсію померлого У., 67 років, виявив наступні зміни: атеросклероз аорти, коронарних судин, атеросклеротичний кардіосклероз, обширну ділянку ішемії міокарду, дистрофічні та некробіотичні зміни міокардіоцитів, субепікардіальні крововиливи, набряк легень, крововиливи в ділянці хвоста підшлункової залози, хронічний бронхіт, полікістоз нирок. Яке захворювання слід вказати як основне в патологоанатомічному діагнозі?

E. Ішемічна хвороба серця – інфаркт міокарда*

 

Лікар-патологоанатом, проводячи аутопсію померлого У., 67 років, виявив наступні зміни: атеросклероз аорти, коронарних судин, атеросклеротичний кардіосклероз, обширну ділянку ішемії міокарду, дистрофічні та некробіотичні зміни міокардіоцитів, субепікардіальні крововиливи, набряк легень, крововиливи в ділянці хвоста підшлункової залози, хронічний бронхіт, полікістоз нирок. Що із перерахованого слід віднести до категорії ускладнень основного захворювання в патологоанатомічному діагнозі?

E. набряк легенів*

 

Лікар-патологоанатом, проводячи аутопсію померлого У., 67 років, виявив наступні зміни: атеросклероз аорти, коронарних судин, атеросклеротичний кардіосклероз, обширну ділянку ішемії міокарду, дистрофічні та некробіотичні зміни міокардіоцитів, субепікардіальні крововиливи, набряк легень, крововиливи в ділянці хвоста підшлункової залози, хронічний бронхіт, полікістоз нирок. Які записи повинен зробити патологоанатом у частині І пункту 11 лікарського свідоцтва про смерть?

E. а) – набряк легень; б) – гостра серцева недостатність; в) – ІХС: інфаркт міокарда*

 

Проводячи автопсію померлої Е., вік 48 років, патологоанатом виявив такі зміни: атеросклероз аорти, ниркових артерій, атеросклеротичний нефросклероз, стенозуючий атеросклероз коронарних артерій, тромбоз лівої вінцевої артерії серця, трансмуральний інфаркт лівого шлуночка, розшаровувальний розрив міокарда, тампонада перикарда, рак in situ шийки матки. Що із перерахованого слід віднести до категорії ускладнень основного захворювання в патологоанатомічному діагнозі?

E. розшаровувальний розрив міокарда, тампонада перикарда*

 

Проводячи автопсію померлої Е., вік 48 років, патологоанатом виявив такі зміни: атеросклероз аорти, ниркових артерій, атеросклеротичний нефросклероз, стенозуючий атеросклероз коронарних артерій, тромбоз лівої вінцевої артерії серця, трансмуральний інфаркт лівого шлуночка, розшаровувальний розрив міокарда, тампонада перикарда, рак in situ шийки матки. Які записи повинен зробити патологоанатом у частині І пункту 11 лікарського свідоцтва про смерть?

E. а) – гостра серцева недостатність; б) – тампонада перикарда; в) – розшаровувальний розрив міокарда; г) – ІХС: трансмуральний інфаркт міокарда*

 

Під час секції померлого С., 43 роки, виявлено атеросклероз аорти і коронарних судин, атеросклеротичний кардіосклероз, хронічну виразку шлунка зі стенозом пілоричного відділу і порушенням евакуаторної функції шлунка, різко виражене загальне виснаження, двобічну вогнищеву пневмонію, дистрофію паренхіматозних органів. Які записи повинен зробити патологоанатом у частині І пункту 11 лікарського свідоцтва про смерть?

E. а) - кахексія; б) - стеноз пілоричного відділу шлунка; в) - виразкова хвороба шлунка*

 

Під час секції померлого С., 43 роки, виявлено атеросклероз аорти і коронарних судин, атеросклеротичний кардіосклероз, хронічну виразку шлунка зі стенозом пілоричного відділу і порушенням евакуаторної функції шлунка, різко виражене загальне виснаження, двобічну вогнищеву пневмонію, дистрофію паренхіматозних органів. Патологоанатомічний діагноз: ОСНОВНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ – виразкова хвороба шлунка; УСКЛАДНЕННЯ – пілоростеноз, двобічна вогнищева пневмонія, кахексія; СУПУТНІ ЗАХВОРЮВАННЯ – атеросклеротичний кардіосклероз. Оцініть правильність формулювання діагнозу.

E. діагноз вірний*

 

Прозектор під час секції померлого Ф., 56 років, виявлено таку патологію: дрібновогнищевий кардіосклероз із помірною гіпертрофією стінки лівого шлуночка серця, трансмуральний інфаркт міокарда лівого шлуночка з міомаляцією і розривом стінки, тампонаду перикарда, повнокров’я внутрішніх органів, набряк м’якої мозкової оболонки, атеросклероз із переважним кальцинозом вінцевих артерій серця і ліпосклерозом судин основи головного мозку. Що із перерахованого слід віднести до категорії ускладнень основного захворювання в патологоанатомічному діагнозі?

E. все перераховане*

 

Прозектор під час секції померлого Ф., 56 років, виявлено таку патологію: дрібновогнищевий кардіосклероз із помірною гіпертрофією стінки лівого шлуночка серця, трансмуральний інфаркт міокарда лівого шлуночка з міомаляцією і розривом стінки, тампонаду перикарда, повнокров’я внутрішніх органів, набряк м’якої мозкової оболонки, атеросклероз із переважним кальцинозом вінцевих артерій серця і ліпосклерозом судин основи головного мозку. Як основне захворювання, що зумовило безпосередню причину смерті, у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. ІХС: трансмуральний інфаркт лівого шлуночка*

 

Хвора Д., 62 роки, протягом тривалого часу страждала на бронхіальну астму, померла в стаціонарі. На розтині виявлено дифузний пневмосклероз, емфізему легень, хронічне легеневе серце, венозне повнокров’я внутрішніх органів, набряк м’якої мозкової оболонки, атеросклероз аорти. Які записи повинен зробити патологоанатом у частині І пункту 11 лікарського свідоцтва про смерть?

E. а) – серцево-легенева недостатність; б) – легеневе серце; в) – перевантаження малого кола кровообігу; г) – бронхіальна астма*

 

Хвора Д., 62 роки, протягом тривалого часу страждала на бронхіальну астму, померла в стаціонарі. На розтині виявлено дифузний пневмосклероз, емфізему легень, хронічне легеневе серце, венозне повнокров’я внутрішніх органів, набряк м’якої мозкової оболонки, атеросклероз аорти. Що із перерахованого слід віднести до категорії ускладнень основного захворювання в патологоанатомічному діагнозі?

E. все перераховане*

 

На розтині померлої Н., 52 роки, виявлено аскаридоз, атеросклероз аорти і коронарних судин, двобічний геморагічний плеврит і перикардит, асцит, різко виражене загальне виснаження, вузлуватий рак периферичного бронха правої легені з метастазами в плевру, бронхіальні і шийні лімфатичні вузли і печінку. Які записи повинен зробити патологоанатом у частині І пункту 11 лікарського свідоцтва про смерть?

E. а) – ракова кахексія; б) – метастази у внутрішні органи; в) – периферичний рак правої легені*

 

На розтині померлої Н., 52 роки, виявлено аскаридоз, атеросклероз аорти і коронарних судин, двобічний геморагічний плеврит і перикардит, асцит, різко виражене загальне виснаження, вузлуватий рак периферичного бронха правої легені з метастазами в плевру, бронхіальні і шийні лімфатичні вузли і печінку. Що із перерахованого слід віднести до категорії ускладнень основного захворювання в патологоанатомічному діагнозі?

E. все перераховане*

 

При гістологічному дослідженні видаленого пухлиноподібного утвору шкіри сідничної ділянки виявлено, що він побудований з тяжів проліферуючих мономорфних меланоцитів, які місцями проростають в підшкірну клітковину. Оцініть результати дослідження:

E. голубий невус*

 

При мікроскопічному дослідженні біоптату з товстої кишки виявлена пухлина з призматичного епітелію, що формує атипові залозисті структури різної форми і розміру. Клітини поліморфні, ядра гіперхромні, є патологічні мітози. Базальна мембрана залоз зруйнована. Оцініть результати біопсії:

E. аденокарцинома*

 

При ендоскопічному дослідженні проведена біопсія пухлини сечового міхура. Гістологічно пухлина побудована з тонких розгалужених сосочків, покритих кількома рядами клітин перехідного епітелію, морфологічна структура клітин збережена. Оцініть результати біопсії:

E. папілома*

 

При мікроскопічному дослідженні біоптату шийки матки виявлена клітинна і ядерна атипія багатошарового плоского епітелію, патологічні мітози, а також рогові "перлини" в глибині епітеліальних шарів. Оцініть результати біопсії:

E. плоскоклітинний рак з ороговінням*

 

Хворому Ж., вік 67 років, виставлено клінічний діагноз "хронічний бронхіт". Під час бронхоскопії взято біоптат з підозрілої ділянки слизової оболонки правого бронха. Гістологічно виявлено ознаки клітинного і тканинного атипізму, появу рогових "перлин". Оцініть результати біопсії:

E. плоскоклітинний рак бронху з ороговінням*

 

При мікроскопічному дослідженні біоптату з легень виявлено атипові епітеліальні клітини, які формують множинні ацинарні структури і продукують слиз. Оцініть результати біопсії:

E. високодиференційована аденокарцинома*

 

У хворого на шкірі обличчя поступово розвинулася бляшка з некрозом і виразкою в центрі. При патогістологічному дослідженні біоптату виявлено розростання атипових епітеліальних клітин з великою кількістю патологічних мітозів. Оцініть результати біопсії:

E. рак шкіри*

 

У хворого У., вік 21 р., видалена пухлина лобної частки правої півкулі головного мозку. Пухлина діаметром 5 см, з нечіткими межами, на розрізі однорідна. Гістологічно: пухлина побудована із клітин, схожих на астроцити, численні відростки яких утворюють густі сплетення. Оцініть результати дослідження:

E. протоплазматична астроцитома *

 

?З ампутаційної культі нижньої кінцівки оперативно видалена інкапсульована пухлина діаметром 2 см. Гістологічно – пухлина складається із веретеноподібних клітин мономорфного вигляду з паличкоподібними ядрами, які утворюють разом з волокнами "палісадні" структури. Ознак клітинного атипізму не виявлено. Оцініть результати дослідження:

E. неврилемомма *

 

У хворого М. видалено пухлину лівої півкулі головного мозку. Гістологічно діагностовано астроцитому, в структурі пухлини відмічається переважання гліальних волокон. Про який тип астроцитоми йде мова?

E. фібрилярна*

 

У хворого Т., вік 17 років, інтраопераційно на нижній поверхні печінки виявлено темно-червону пухлину субсерозної локалізації розмірами 4,5х5,0х4,5 см. При дослідженні інтраопераційного біоптату знайдено заповнені кров'ю порожнини з товстими сполучнотканинними стінками, вистеленими одним шаром ендотелію. Встановіть діагноз:

E. кавернозна гемангіома*

 

У шестирічного хлопчика видалили пухлину, яка локалізувалась в мозочку, по серединній лінії. Гістологічно пухлина представлена переважно клітинними структурами, які мають бідний вінчик цитоплазми, гіперхромне ядро, виявляють високу мітотичну активність. Клітини мають схильність до утворення “розеток”. Встановіть діагноз:

E. медулобластома*

 

При гістологічному дослідженні гастробіоптату виявлено пухлинні клітини з різко вираженим атипізмом, які розташовані у вигляді трабекул, розділених прошарками сполучної тканини. Оцініть результати біопсії:

E. солідний рак*

 

У дитини 5 років виявлено пухлину діафізу стегнової кістки. При обстеженні знайдено метастатичні вогнища і в інших частинах скелету. В біоптаті пухлини – атипові округлі клітини з блідою цитоплазмою та поодинокими мітозами, які виявляють незначну тенденцію до утворення псевдорозеток. Оцініть результати біопсії:

E. саркома Юінга *

 

У чоловіка віком 47 років у товщі м'язів стегна виявлена пухлина, яка росте у вигляді вузла. При дослідженні біоптату виявлено незрілі фібробластоподібні клітини та колагенові волокна; спостерігається мономорфізм пухлинних клітин, гіпохромія ядер, багато атипових мітозів, наявність осередків міксоматозу. Оцініть результати біопсії:

E. низькодиференційована фібросаркома*

 

?Хворий, якому місяць тому назад було зроблено біопсійне дослідження пухлини, попросив видати йому на руки патогістологічне заключення і гістологічний препарат для консультації в іншому лікувальному закладі. Який порядок видачі копії патогістологічного заключення і препарату?

E. за письмовим запитом закладу та з дозволу начальника патологоанатомічного бюро*

 

Старший лаборант патологоанатомічного відділення звернувся до завідуючого з пропозицією ліквідувати архівні гістологічні препарати пухлин, які зберігаються більше 10 років, обґрунтовуючи це необхідністю звільнити площу для зберігання нових матеріалів. Чи можна дати дозвіл на знищення вказаних препаратів?

E. ні, ці препарати підлягають постійному збереженню*

 

З метою підвищення кваліфікації лікарів лікувально-профілактичних закладів з питань загальної та патологічної анатомії людини, а також для навчальної та наукової роботи у патологоанатомічному бюро створено музей. Як реєструються музейні препарати?

E. на спеціальних етикетках та в книзі обліку музейних препаратів.*

 

Для підвищення кваліфікації лікарів лікувально-профілактичних закладів з питань загальної та патологічної анатомії людини, а також для навчальної та наукової роботи у патологоанатомічному бюро створено музей. Які препарати підбираються в музей?

E. демонстративні матеріали, що відображають найважливіші, а також рідкісні патологічні процеси та захворювання*

 

У штаті відділення інфекційної патології у складі обласного патологоанатомічного бюро наявні 4 посади лікарів-патологоанатомів. У якому обсязі нормативного навантаження лікаря-патологоанатома виконує роботу завідуючий відділення?

E. не менше 100 % нормативного навантаження*

 

У патологоанатомічному відділенні працює 6 лікарів-патологоанатомів. Завідувач відділення запропонував головному лікарю збільшити кількість середнього медичного персоналу. Вкажіть можливу кількість посад лаборантів згідно штатних нормативів.

E. 9 (1.5 посади на кожну посаду лікаря-патологоанатома)*

 

У штаті відділення біопсійної діагностики у складі обласного патологоанатомічного бюро значиться 10 лаборантів-гістологів. Який обсяг роботи нормативного навантаження лаборанта повинен виконувати старший лаборант?

E. 75 % нормативного навантаження*

 

Штат відділення дитячої патології обласного патологоанатомічного бюро включає 8 посад лікарів-патологоанатомів. За пропозицією завідувача відділення начальник бюро ввів посаду медичного реєстратора. Наскільки вірні його дії? Обґрунтуйте відповідь.

E. невірні, ця посада вводиться з розрахунку 1 на 10 посад лікарів-патологоанатомів*

 

Під час лікування хворого в обласному протитуберкульозному диспансері, який обслуговується централізованим патологоанатомічним відділенням, виникла необхідність проведення термінового дослідження біопсійного матеріалу. Хто зобов'язаний забезпечити необхідні умови для проведення такого дослідження?

E. завідувач централізованого патологоанатомічного відділення*

 

В міській інфекційній лікарні, яка прикріплена до централізованого патологоанатомічного відділення, помер хворий. Проведено патологоанатомічне дослідження. Хто повинен забезпечити своєчасне та правильне складання лікарського свідоцтва про смерть та видачу його родичам померлого?

E. завідувач централізованого патологоанатомічного відділення*

 

У обласному ендокринологічному диспансері створено патологоанатомічне відділення. За результатами проведеної роботи завідувач відділення склав річний звіт. Кому він повинен подати цю інформацію?

E. головному лікарю ендокринологічного диспансеру*

 

Під час проведення патологоанатомічного дослідження виявлено грубі лікарські помилки, які відіграли суттєву роль в танатогенезі. Хто повинен повідомити про цей факт керівника лікувально-профілактичного закладу?

E. завідувач патологоанатомічного відділення*

 

У місті виявлено випадки захворюваності на холеру. Хто несе відповідальність за готовність патологоанатомічного відділення до проведення розтинів померлих від особливо небезпечних інфекційних захворювань?

E. завідувач патологоанатомічного відділення*

 

Із республіканського онкологічного центру поступив запит стосовно перегляду мікропрепаратів біопсії, яка була досліджена у централізованому патологоанатомічному відділенні лікарні рік тому. Хто документально оформляє та проводить видачу мікропрепаратів і контролює своєчасність їх повернення?

E. лаборант патологоанатомічного відділення*

 

Родичі померлого звернулися до начальника патологоанатомічного бюро із скаргою, в якій стверджують, що у покійного зникли зубні протези з дорогоцінного металу. Де повинен бути зафіксований факт наявності таких протезів на момент поступлення тіла в патологоанатомічне відділення?

E. в книзі прийому та видачі трупів*

 

Дружина померлого звернулися до начальника патологоанатомічного бюро із скаргою, в якій стверджує, що у покійного зникли зубні протези з дорогоцінного металу. Хто повинен був зазначити в книзі прийому та видачі трупів факт наявності таких протезів на момент поступлення тіла в патологоанатомічне відділення?

E. санітар*

 

Проводячи розтин патологоанатом досліджував органи по порожнинах: спочатку вийняв комплекс органів шиї і грудної порожнини, потім окремо кишечник, печінку, шлунок і дванадцятипалу кишку одним комплексом, сечові шляхи і статеві органи теж одним комплексом. Яку методику аутопсії застосував патологоанатом у даному випадку?

E. методику Абрикосова*

 

Здійснюючи розтин патологоанатом провів повну евісцерацію внутрішніх органів, тобто вилучив органи шиї, грудної та черевної порожнин і малого таза у вигляді єдиного суцільного комплексу. Яку методику аутопсії застосував патологоанатом у даному випадку?

E. методику Шора*

 

Проводячи автопсію чоловіка, котрий за життя був робітником гальванотехнічного підприємства, патологоанатом вияв ознаки гострого отруєння ціанідами. Якою повинна бути тактика дій завідуючого патологоанатомічного відділення в такій ситуації?

E. повідомити головного лікаря закладу, де помер хворий, про необхідність передачі трупа на судово-медичну експертизу та проконтролювати цю передачу*

 

У хворого В. із розсіяним склерозом у стадії загострення, на фоні лікування кортикостероїдами в терапевтичних дозах виникла гостра стероїдна перфоративна виразка шлунка, яка стала причиною розлитого фібринозно-гнійного перитоніту, що зумовило смерть. Як патологоанатом повинен розцінювати в даному випадку гостру виразку шлунка?

E. ускладнення основного захворювання (розсіяного склерозу)*

 

У хворої Т. із ревматоїдним артритом у стадії загострення, на фоні лікування кортикостероїдами в терапевтичних дозах виникла гостра стероїдна перфоративна виразка шлунка, яка стала причиною розлитого фібринозно-гнійного перитоніту, що зумовило смерть. Сформулюйте основні положення патологоанатомічного діагнозу.

E. основне захворювання – ревматоїдний артрит, ускладнення основного захворювання – гостра стероїдна перфоративна виразка шлунка*

 

На секції померлого Ц., вік 64 роки, виявлено ознаки уремії на ґрунті хронічного гломерулонефриту, генералізований атеросклероз всіх артерій, рак нижньої губи в початковій стадії інвазивного росту. Яке захворювання слід віднести до категорії основного в патологоанатомічному діагнозі?

E. хронічний гломерулонефрит*

 

На секції померлого Ц., вік 64 роки, виявлено ознаки уремії на ґрунті хронічного гломерулонефриту, генералізований атеросклероз всіх артерій, рак нижньої губи в початковій стадії інвазивного росту. Що із перерахованого слід віднести до категорії ускладнень основного захворювання в патологоанатомічному діагнозі?

E. уремія*

 

На секції померлого Ц., вік 64 роки, виявлено ознаки уремії на ґрунті хронічного гломерулонефриту, генералізований атеросклероз всіх артерій, рак нижньої губи в початковій стадії інвазивного росту. Як безпосередню причину смерті (частина Іа пункту 11) у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. уремія*

 

Під час розтину померлого Ш., 85 років, виявлено атеросклероз аорти, судин головного мозку, коронарних судин, кардіосклероз, гіпертрофію лівого шлуночка серця (1,6 см), сіре розм’якшення головного мозку в лівій лобній долі, ознаки хронічного бронхіту. Як основне захворювання, яке зумовило безпосередню причину смерті, у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. цереброваскулярна хвороба по ішемічному типу*

 

Під час автопсії померлого Щ., 77 років, патологоанатом виявив гіпертрофію лівого шлуночка серця, первинно зморщену нирку, генералізований атеросклероз всіх артерій, масивний осередок геморагічного просякнення у правій скроневій ділянці головного мозку, набряк мозку, аденому простати. Що із перерахованого слід віднести до категорії ускладнень основного захворювання в патологоанатомічному діагнозі?

E. набряк головного мозку*

 

Проводячи розтин померлої Ц., 53 роки, лікар-патологоанатом виявив наступні зміни: склероз, деформацію і зростання стулок мітрального клапана, гіпертрофію правого передсердя і правого шлуночка серця, буру індурацію легень, ціанотичну індурацію нирок, селезінки, мускатну печінку, асцит, гідроторакс, анасарку, хронічну виразку шлунка, атеросклероз аорти. Як безпосередню причину смерті (частина Іа пункту 11) у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. хронічна серцева недостатність*

 

Проводячи розтин померлої Ц., 53 роки, лікар-патологоанатом виявив склероз, деформацію і зростання стулок мітрального клапана, гіпертрофію правого передсердя і правого шлуночка серця, буру індурацію легень, ціанотичну індурацію нирок, селезінки, мускатну печінку, асцит, гідроторакс, анасарку, хронічну виразку шлунка, атеросклероз аорти. Яке (чи які) захворювання слід віднести до категорії супровідних в патологоанатомічному діагнозі?

E. хронічна виразка шлунка*

 

Проводячи розтин померлої Ц., 53 роки, лікар-патологоанатом виявив наступні зміни: склероз, деформацію і зростання стулок мітрального клапана, гіпертрофію правого передсердя і правого шлуночка серця, буру індурацію легень, ціанотичну індурацію нирок, селезінки, мускатну печінку, асцит, гідроторакс, анасарку, хронічну виразку шлунка, атеросклероз аорти. Який з перерахованих патологічних процесів зумовив описану морфологічну картину?

E. хронічне загальне венозне повнокров’я*

 

Проводячи патологоанатомічне дослідження померлого Ч., вік 55 років, прозектор виявив гіпертрофію лівого шлуночка серця, вторинно зморщену нирку, фібринозний перикардит, фібринозну дрібновогнищеву бронхопневмонію, набряк легень, серозний трахеїт, серозно-геморагічний ентерит, камені жовчного міхура, злуки в черевній порожнині. Як основне захворювання, котре зумовило безпосередню причину смерті, у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. хронічний гломерулонефрит*

 

Проводячи патологоанатомічне дослідження померлого Ч., вік 55 років, прозектор виявив гіпертрофію лівого шлуночка серця, вторинно зморщену нирку, фібринозний перикардит, фібринозну дрібновогнищеву бронхопневмонію, набряк легень, серозний трахеїт, серозно-геморагічний ентерит, камені жовчного міхура, злуки в черевній порожнині. Як безпосередню причину смерті (частина Іа пункту 11) у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. хронічна ниркова недостатність (уремія)*

 

Проводячи патологоанатомічне дослідження померлого Ч., вік 55 років, прозектор виявив гіпертрофію лівого шлуночка серця, вторинно зморщену нирку, фібринозний перикардит, фібринозну дрібновогнищеву бронхопневмонію, набряк легень, серозний трахеїт, серозно-геморагічний ентерит, камені жовчного міхура, злуки в черевній порожнині. Яке захворювання слід вказати як основне в патологоанатомічному діагнозі?

E. хронічний гломерулонефрит*

 

Проводячи патологоанатомічне дослідження померлого Ч., вік 55 років, прозектор виявив гіпертрофію лівого шлуночка серця, вторинно зморщену нирку, фібринозний перикардит, фібринозну дрібновогнищеву бронхопневмонію, набряк легень, серозний трахеїт, серозно-геморагічний ентерит, камені жовчного міхура, злуки в черевній порожнині. Що із перерахованого слід віднести до категорії ускладнень основного захворювання в патологоанатомічному діагнозі?

E. все перераховане*

 

Проводячи патологоанатомічне дослідження померлого Ч., вік 55 років, прозектор виявив гіпертрофію лівого шлуночка серця, вторинно зморщену нирку, фібринозний перикардит, фібринозну дрібновогнищеву бронхопневмонію, набряк легень, серозний трахеїт, серозно-геморагічний ентерит, камені жовчного міхура, злуки в черевній порожнині. Яке (чи які) захворювання слід віднести до категорії супровідних в патологоанатомічному діагнозі?

E. жовчнокам'яна хвороба*

 

Під час патологоанатомічного дослідження померлого К., вік 47 років, котрий за життя зловживав алкоголем, виявлено наявність крові в порожнині шлунка і тонкої кишки, блідість шкіри і слизових, малокров'я тканин внутрішніх органів, зменшення розмірів печінки з її деформацією, великими ділянками сполучної тканини і дрібними вузликами регенерації, варикозне розширення вен стравоходу, ознаки хронічного гастриту. Як основне захворювання, яке зумовило безпосередню причину смерті, у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. дрібновузловий цироз печінки*

 

Під час патологоанатомічного дослідження померлого К., вік 47 років, котрий за життя зловживав алкоголем, виявлено наявність крові в порожнині шлунка і тонкої кишки, блідість шкіри і слизових, малокров'я тканин внутрішніх органів, зменшення розмірів печінки з її деформацією, великими ділянками сполучної тканини і дрібними вузликами регенерації, варикозне розширення вен стравоходу, ознаки хронічного гастриту. Як безпосередню причину смерті (частина Іа пункту 11) у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. гостра постгеморагічна анемія*

 

Під час патологоанатомічного дослідження померлого К., вік 47 років, котрий за життя зловживав алкоголем, виявлено наявність крові в порожнині шлунка і тонкої кишки, блідість шкіри і слизових, малокров'я тканин внутрішніх органів, зменшення розмірів печінки з її деформацією, великими ділянками сполучної тканини і дрібними вузликами регенерації, варикозне розширення вен стравоходу, ознаки хронічного гастриту. Що із перерахованого слід віднести до категорії ускладнень основного захворювання в патологоанатомічному діагнозі?

E. все перераховане*

 

Під час патологоанатомічного дослідження померлого К., вік 47 років, котрий за життя зловживав алкоголем, виявлено наявність крові в порожнині шлунка і тонкої кишки, блідість шкіри і слизових, малокров'я тканин внутрішніх органів, зменшення розмірів печінки з її деформацією, великими ділянками сполучної тканини і дрібними вузликами регенерації, варикозне розширення вен стравоходу, ознаки хронічного гастриту. Яке (чи які) захворювання слід віднести до категорії супровідних в патологоанатомічному діагнозі?

E. хронічний гастрит*

 

Проводячи автопсію померлої Е., вік 48 років, патологоанатом виявив такі зміни: атеросклероз аорти, ниркових артерій, атеросклеротичний нефросклероз, стенозуючий атеросклероз коронарних артерій, тромбоз лівої вінцевої артерії серця, трансмуральний інфаркт лівого шлуночка, розшаровуючий розрив міокарда, тампонада перикарда, рак in situ шийки матки. Як основне захворювання, яке зумовило безпосередню причину смерті, у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. ІХС: трансмуральний інфаркт лівого шлуночка*

 

Проводячи автопсію померлої Е., вік 48 років, патологоанатом виявив такі зміни: атеросклероз аорти, ниркових артерій, атеросклеротичний нефросклероз, стенозуючий атеросклероз коронарних артерій, тромбоз лівої вінцевої артерії серця, трансмуральний інфаркт лівого шлуночка, розшаровуючий розрив міокарда, тампонада перикарда, рак in situ шийки матки. Що із перерахованого слід віднести до категорії ускладнень основного захворювання в патологоанатомічному діагнозі?

E. розшаровуючий розрив міокарда, тампонада перикарда*

 

Проводячи автопсію померлої Е., вік 48 років, патологоанатом виявив такі зміни: атеросклероз аорти, ниркових артерій, атеросклеротичний нефросклероз, стенозуючий атеросклероз коронарних артерій, тромбоз лівої вінцевої артерії серця, трансмуральний інфаркт лівого шлуночка, розшаровуючий розрив міокарда, тампонада перикарда, рак in situ шийки матки. Яке (чи які) захворювання слід віднести до категорії супровідних в патологоанатомічному діагнозі?

E. рак in situ шийки матки*

 

Під час секції померлого С., 43 роки, виявлено атеросклероз аорти і коронарних судин, атеросклеротичний кардіосклероз, хронічну виразку шлунка зі стенозом пілоричного відділу і порушенням евакуаторної функції шлунка, різко виражене загальне виснаження, двобічну вогнищеву пневмонію, дистрофію паренхіматозних органів. Як основне захворювання, що зумовило безпосередню причину смерті, у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. виразкова хвороба шлунка*

 

Під час секції померлого С., 43 роки, виявлено атеросклероз аорти і коронарних судин, атеросклеротичний кардіосклероз, хронічну виразку шлунка зі стенозом пілоричного відділу і порушенням евакуаторної функції шлунка, різко виражене загальне виснаження, двобічну вогнищеву пневмонію, дистрофію паренхіматозних органів. Як безпосередню причину смерті (частина Іа пункту 11) у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. кахексія*

 

Під час секції померлого С., 43 роки, виявлено атеросклероз аорти і коронарних судин, атеросклеротичний кардіосклероз, хронічну виразку шлунка зі стенозом пілоричного відділу і порушенням евакуаторної функції шлунка, різко виражене загальне виснаження, двобічну вогнищеву пневмонію, дистрофію паренхіматозних органів. Яке захворювання слід вказати як основне в патологоанатомічному діагнозі?

E. виразкова хвороба шлунка*

 

Під час секції померлого С., 43 роки, виявлено атеросклероз аорти і коронарних судин, атеросклеротичний кардіосклероз, хронічну виразку шлунка зі стенозом пілоричного відділу і порушенням евакуаторної функції шлунка, різко виражене загальне виснаження, двобічну вогнищеву пневмонію, дистрофію паренхіматозних органів. Що із перерахованого слід віднести до категорії ускладнень основного захворювання в патологоанатомічному діагнозі?

E. все перераховане*

 

Під час секції померлого С., 43 роки, виявлено атеросклероз аорти і коронарних судин, атеросклеротичний кардіосклероз, хронічну виразку шлунка зі стенозом пілоричного відділу і порушенням евакуаторної функції шлунка, різко виражене загальне виснаження, двобічну вогнищеву пневмонію, дистрофію паренхіматозних органів. Яке (чи які) захворювання слід віднести до категорії супровідних в патологоанатомічному діагнозі?

E. атеросклеротичний кардіосклероз*

 

Прозектор під час секції померлого Ф., 56 років, виявлено таку патологію: дрібновогнищевий кардіосклероз із помірною гіпертрофією стінки лівого шлуночка серця, трансмуральний інфаркт міокарда лівого шлуночка з міомаляцією і розривом стінки, тампонаду перикарда, повнокров’я внутрішніх органів, набряк м’якої мозкової оболонки, атеросклероз із переважним кальцинозом вінцевих артерій серця і ліпосклерозом судин основи головного мозку. Які записи повинен зробити патологоанатом у частині І пункту 11 лікарського свідоцтва про смерть?

E. а) – гостра серцева недостатність; б) – тампонада перикарда; в) – міомаляція з розривом стінки серця; г) – ІХС: трансмуральний інфаркт лівого шлуночка*

 

Прозектор під час секції померлого Ф., 56 років, виявлено таку патологію: дрібновогнищевий кардіосклероз із помірною гіпертрофією стінки лівого шлуночка серця, трансмуральний інфаркт міокарда лівого шлуночка з міомаляцією і розривом стінки, тампонаду перикарда, повнокров’я внутрішніх органів, набряк м’якої мозкової оболонки, атеросклероз із переважним кальцинозом вінцевих артерій серця і ліпосклерозом судин основи головного мозку. Як безпосередню причину смерті (частина Іа пункту 11) у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. гостра серцева недостатність*

 

Прозектор під час секції померлого Ф., 56 років, виявлено таку патологію: дрібновогнищевий кардіосклероз із помірною гіпертрофією стінки лівого шлуночка серця, трансмуральний інфаркт міокарда лівого шлуночка з міомаляцією і розривом стінки, тампонаду перикарда, повнокров’я внутрішніх органів, набряк м’якої мозкової оболонки, атеросклероз із переважним кальцинозом вінцевих артерій серця і ліпосклерозом судин основи головного мозку. Яке захворювання слід вказати як основне в патологоанатомічному діагнозі?

E. ІХС: трансмуральний інфаркт лівого шлуночка*

 

Хвора Д., 62 роки, протягом тривалого часу страждала на бронхіальну астму, померла в стаціонарі. На розтині виявлено дифузний пневмосклероз, емфізему легень, хронічне легеневе серце, венозне повнокров’я внутрішніх органів, набряк м’якої мозкової оболонки, атеросклероз аорти. Як основне захворювання, що зумовило безпосередню причину смерті, у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. бронхіальна астма*

 

Хвора Д., 62 роки, протягом тривалого часу страждала на бронхіальну астму, померла в стаціонарі. На розтині виявлено дифузний пневмосклероз, емфізему легень, хронічне легеневе серце, венозне повнокров’я внутрішніх органів, набряк м’якої мозкової оболонки, атеросклероз аорти. Як безпосередню причину смерті (частина Іа пункту 11) у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. серцево-легенева недостатність*

 

Хвора Д., 62 роки, протягом тривалого часу страждала на бронхіальну астму, померла в стаціонарі. На розтині виявлено дифузний пневмосклероз, емфізему легень, хронічне легеневе серце, венозне повнокров’я внутрішніх органів, набряк м’якої мозкової оболонки, атеросклероз аорти. Яке захворювання слід вказати як основне в патологоанатомічному діагнозі?

E. бронхіальна астма*

 

Під час секції небіжчиці Кр., вік 48 років, котра лікувалась у психіатричній клініці і померла раптово, виявлено таку картину: субсерозна фібролейоміома матки, тривожно-депресивний синдром (за клінічними даними), хронічний бронхіт, сітчастий пневмосклероз, емфізема легень, хронічне легеневе серце, загальне венозне повнокров'я, варикозна хвороба вен нижніх кінцівок, тромбоемболія легеневого стовбура і розгалужень легеневої артерії, геморагічні інфаркти легень. Як основне захворювання, що зумовило безпосередню причину смерті, у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. варикозна хвороба вен нижніх кінцівок*

 

Під час секції небіжчиці Кр., вік 48 років, котра лікувалась у психіатричній клініці і померла раптово, виявлено таку картину: субсерозна фібролейоміома матки, тривожно-депресивний синдром (за клінічними даними), хронічний бронхіт, сітчастий пневмосклероз, емфізема легень, хронічне легеневе серце, загальне венозне повнокров'я, варикозна хвороба вен нижніх кінцівок, тромбоемболія легеневого стовбура і розгалужень легеневої артерії, геморагічні інфаркти легень. Які записи повинен зробити патологоанатом у частині І пункту 11 лікарського свідоцтва про смерть?

E. а) – гостра легенево-серцева недостатність; б) – пульмо-коронарний шок; в) – тромбоемболія легеневої артерії; г) – варикозна хвороба вен нижніх кінцівок*

 

Під час секції небіжчиці Кр., вік 48 років, котра лікувалась у психіатричній клініці і померла раптово, виявлено таку картину: субсерозна фібролейоміома матки, тривожно-депресивний синдром (за клінічними даними), хронічний бронхіт, сітчастий пневмосклероз, емфізема легень, хронічне легеневе серце, загальне венозне повнокров'я, варикозна хвороба вен нижніх кінцівок, тромбоемболія легеневого стовбура і розгалужень легеневої артерії, геморагічні інфаркти легень. Як безпосередню причину смерті (частина Іа пункту 11) у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. гостра легенево-серцева недостатність*

 

Під час секції небіжчиці Кр., вік 48 років, котра лікувалась у психіатричній клініці і померла раптово, виявлено таку картину: субсерозна фібролейоміома матки, тривожно-депресивний синдром (за клінічними даними), хронічний бронхіт, сітчастий пневмосклероз, емфізема легень, хронічне легеневе серце, загальне венозне повнокров'я, варикозна хвороба вен нижніх кінцівок, тромбоемболія легеневого стовбура і розгалужень легеневої артерії, геморагічні інфаркти легень. Яке захворювання слід вказати як основне в патологоанатомічному діагнозі?

E. варикозна хвороба вен нижніх кінцівок*

 

Під час секції небіжчиці Кр., вік 48 років, котра лікувалась у психіатричній клініці і померла раптово, виявлено таку картину: субсерозна фібролейоміома матки, тривожно-депресивний синдром (за клінічними даними), хронічний бронхіт, сітчастий пневмосклероз, емфізема легень, хронічне легеневе серце, загальне венозне повнокров'я, варикозна хвороба вен нижніх кінцівок, тромбоемболія легеневого стовбура і розгалужень легеневої артерії, геморагічні інфаркти легень. Що із перерахованого слід віднести до категорії ускладнень основного захворювання в патологоанатомічному діагнозі?

E. тромбоемболія легеневого стовбура і розгалужень легеневої артерії*

 

Під час секції небіжчиці Кр., вік 48 років, котра лікувалась у психіатричній клініці і померла раптово, виявлено таку картину: субсерозна фібролейоміома матки, тривожно-депресивний синдром (за клінічними даними), хронічний бронхіт, сітчастий пневмосклероз, емфізема легень, хронічне легеневе серце, загальне венозне повнокров'я, варикозна хвороба вен нижніх кінцівок, тромбоемболія легеневого стовбура і розгалужень легеневої артерії, геморагічні інфаркти легень. Яке (чи які) захворювання слід віднести до категорії супровідних в патологоанатомічному діагнозі?

E. субсерозна фібролейоміома матки*

 

Під час секції померлого Ле., вік 56 років, знайдено: атеросклероз аорти і коронарних судин серця, помірний кардіосклероз, лівобічну крупозну пневмонію з переходом в абсцедування, фібринозно-гнійний плеврит, дистрофічні зміни в печінці, нирках, міокарді, гіперплазія передміхурової залози. Як основне захворювання, що зумовило безпосередню причину смерті, у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. крупозна пневмонія*

 

Лікар-патологоанатом під час аутопсії померлого К., 36 років, виявив геморагічний енцефаліт з набряком головного мозку, вклинення мигдаликів мозочка у великий потиличний отвір, геморагічний трахеобронхіт, геморагічну середньо- і нижньочасточкову зливну пневмонію, дистрофічні зміни в печінці, нирках, міокарді, хронічний гастрит. При вірусологічному дослідженні виділено вірус грипу типу А. Як основне захворювання, що зумовило безпосередню причину смерті, у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. грип, зумовлений вірусом типу А*

 

Лікар-патологоанатом під час аутопсії померлого К., 36 років, виявив геморагічний енцефаліт з набряком головного мозку, вклинення мигдаликів мозочка у великий потиличний отвір, геморагічний трахеобронхіт, геморагічну середньо- і нижньочасточкову зливну пневмонію, дистрофічні зміни в печінці, нирках, міокарді, хронічний гастрит. При вірусологічному дослідженні виділено вірус грипу типу А. Як безпосередню причину смерті (частина Іа пункту 11) у лікарському свідоцтві про смерть слід вказати:

E. вклинення мигдаликів мозочка у великий потиличний отвір*

 

Лікар-патологоанатом під час аутопсії померлого К., 36 років, виявив геморагічний енцефаліт з набряком головного мозку, вклинення мигдаликів мозочка у великий потиличний отвір, геморагічний трахеобронхіт, геморагічну середньо- і нижньочасточкову зливну пневмонію, дистрофічні зміни в печінці, нирках, міокарді, хронічний гастрит. При вірусологічному дослідженні виділено вірус грипу типу А. Що із перерахованого слід віднести до категорії ускладнень основного захворювання в патологоанатомічному діагнозі?

E. все перераховане*

 

Лікар-патологоанатом під час аутопсії померлого К., 36 років, виявив геморагічний енцефаліт з набряком головного мозку, вклинення мигдаликів мозочка у великий потиличний отвір, геморагічний трахеобронхіт, геморагічну середньо- і нижньочасточкову зливну пневмонію, дистрофічні зміни в печінці, нирках, міокарді, хронічний гастрит. При вірусологічному дослідженні виділено вірус грипу типу А. Яке (чи які) захворювання слід віднести до категорії супровідних в патологоанатомічному діагнозі?

E. хронічний гастрит*

 

При патологоанатомічному дослідженні померлої Л-ко, 49 років, виявлено такі патологічні зміни: амілоїдоз нирок, периферичні та порожнинні набряки, кавернозна гемангіома печінки, фіброзно-кавернозний туберкульоз легень із вогнищами зливної казеозної пневмонії в нижніх частках, облітерація плевральних порожнин, пневмосклероз, хронічне легеневе серце, атеросклероз аорти. Яке захворювання слід вказати як основне в патологоанатомічному діагнозі?

E. фіброзно-кавернозний туберкульоз легень*

 

При патологоанатомічному дослідженні померлої Л-ко, 49 років, виявлено такі патологічні зміни: амілоїдоз нирок, периферичні та порожнинні набряки, кавернозна гемангіома печінки, фіброзно-кавернозний туберкульоз легень із вогнищами зливної казеозної пневмонії в нижніх частках, облітерація плевральних порожнин, пневмосклероз, хронічне легеневе серце, атеросклероз аорти. Яке (чи які) захворювання слід віднести до категорії супровідних в патологоанатомічному діагнозі?

E. кавернозна гемангіома печінки*

 

При патологоанатомічному дослідженні померлої Л-ко, 49 років, виявлено такі патологічні зміни: амілоїдоз нирок, периферичні та порожнинні набряки, кавернозна гемангіома печінки, фіброзно-кавернозний туберкульоз легень із вогнищами зливної казеозної пневмонії в нижніх частках, облітерація плевральних порожнин, пневмосклероз, хронічне легеневе серце, атеросклероз аорти. Що із перерахованого слід віднести до категорії ускладнень основного захворювання в патологоанатомічному діагнозі?

E. все перераховане*

 

Під час секції померлого Ю-ка, 53 роки, виявлено: виразково-петрифікуючий атеросклероз коронарних судин, атеросклеротичний кардіосклероз, відносна недостатність тристулкового клапана, периферичні і порожнинні набряки, мускатний цироз печінки, венозне повнокров’я внутрішніх органів, циротичний туберкульоз легень, емфізема легень. Як основне захворювання, що зумовило безпосередню причину смерті, у лікарському свідоцтві про смерть с


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-10; просмотров: 197; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты