Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Роль місцевих бюджетів в бюджетній системі України




Бюджетна система - це сукупність державного та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв ї врегульована нормами права.

Місцеві бюджети забезпечують фінансування більшої частини витрат на утримання та розвиток соціальної інфраструктури та місцевого господарства, тобто вони є, по суті, одним із головних каналів доведення до населення як споживача кінцевих результатів суспільного виробництва.

Розподільча функція МБ здійснюється через розподіл та перерозподіл частки валового внутрішнього продукту (ВВП).Контрольно функція місцевих бюджетів реалізується шляхом інспектування діяльності комунальних підприємств, у першу чергу, житлово-комунального господарства, інших бюджетних організацій та установ, а також здійснення аналізу їх потреб (бюджетних запитів, що формуються під час складання проектів бюджетів), цільового та ефективного никористання бюджетних коштів.Фіскальна функція МБ виявляється в тому, що органи місцевого самоврядування мають право ін і.іновлювати розміри ставок по місцевих податках і зборах, а також інших податках згідно із законодавством; у межах повноважень стягувати та зараховувати до місцевого бюджету фінансові штрафи та санкції за порушення бюджетного законодавства.Забезпечуюча функція МБ виконується через фінансування поточних та капітальних витрачань щодо утримання та розвитку об'єктів житлово-комунального господарства, соціальної інфраструктури, інженерних комунікацій, благоустрій території, реалізацію заходів з містобудування, інвестування економічної діяльності.Стимулююча функція МБ виражається в можливості здійснення спільного фін-ня проектів Місцевими органами публічної влади та приватними структурами, «і також наданні кредитів суб'єктам госп-ня з МБ, разом із фіскальною функцією - мотивуванні дотримуватись бюджетного законод.


11. Бюджетний процес на місцевому рівні: загальна характеристика.

Бюджетний процес - регламентований бюджетним законодавством процес складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, звітування про їх виконання, а також контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

Учасниками є органи, установи та посадові особи, наділені бюджетними повноваженнями. Завдання – збалансованість бюджетів, гармонізація б-ї та екон. політики.

Стадіями бюджетного процесу на місцевому рівні визнаються:

1) складання проектів місцевих бюджетів;

2) розгляд проекту та прийняття рішення про МБ, прийняття закону про ДБУ;

3) виконання бюджету, включаючи внесення змін до рішення про МБ та до З. про ДБУ;

4) підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішення щодо нього.

1 етап. МФУ доводить Раді міністрів АРК, місцевим державним адміністраціям, виконавчим органам відповідних місцевих рад особливості складання розрахунків до проектів бюджетів на наступний бюджетний період. Рада міністрів АРК, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних місцевих рад зобов'язані надавати необхідну інформацію: МФУ - для проведення розрахунків обсягів міжбюджетних трансфертів та інших показників; Комітету ВРУ з питань бюджету - для розгляду цих розрахунків.

Згідно з типовою формою бюджетних запитів, визначеною МФУ та з урахуванням особливостей складання проектів МБ місцеві фін. органи розробляють і доводять до ГРБК інструкції з підготовки бюджетних запитів.

ГРБК організують розроблення бюджетних запитів для подання місцевим фін. органам у терміни та порядку, встановлені цими органами. Місцеві фін. органи на будь-якому етапі складання і розгляду проектів місцевих бюджетів здійснюють аналіз бюджетного запиту, поданого ГРБК, з точки зору його відповідності меті, пріоритетності, а також дієвості та ефективності використання бюджетних коштів. На основі результатів аналізу керівник місцевого фін. органу приймає рішення про включення бюджетного запиту до пропозиції проекту місцевого бюджету перед поданням його на розгляд відповідно Раді міністрів АРК, місцевим державним адміністраціям, виконавчим органам відповідних місцевих рад.

Виконавчі органи сільських, селищних, міських (міст районного значення) рад (крім виконавчих органів рад, для бюджетів територіальних громад яких у державному бюджеті визначаються міжбюджетні трансферти), районні державні адміністрації в містах Києві та Севастополі подають відповідно районним або міським фінансовим органам пропозиції щодо показників проектів відповідних бюджетів.

У тижневий строк з дня схвалення КМУ проекту закону про ДБУ (до 15.09) МФУ забезпечує доведення Раді міністрів АРК, місцевим державним адміністраціям, виконавчим органам відповідних місцевих рад розрахунків прогнозних обсягів міжбюджетних трансфертів, методики їх визначення, організаційно-методологічних вимог та інших показників щодо складання проектів місцевих бюджетів, а також пропозицій щодо форми проекту рішення про місцевий бюджет (типової форми рішення).

У тижневий строк з дня прийняття проекту закону про ДБУ у другому читанні (наприкінці жовтня) КМУ забезпечує доведення Раді міністрів АРК, місцевим державним адміністраціям, виконавчим органам відповідних місцевих рад визначених таким законом показників міжбюджетних відносин (включаючи обсяги міжбюджетних трансфертів для відповідних бюджетів) і текстових статей, а також організаційно-методологічних вимог щодо складання проектів місцевих бюджетів. У триденний строк з дня отримання таких документів Рада міністрів АРК, обласні державні адміністрації доводять виконавчим органам міських (міст республіканського АРК та обласного значення) рад, рай. держ. адміністраціям відповідні обсяги субвенцій на здійснення державних програм соц. захисту.

Надана інформація є підставою для складання Радою міністрів АРК, місцевими державними адміністраціями, виконавчими органами відповідних місцевих рад проектів місцевих бюджетів і підготовки проектів рішень про відповідні місцеві бюджети.

2 етап. ВР АРК, відповідні місцеві ради при затвердженні місцевих бюджетів мають врахувати обсяги міжбюджетних трансфертів та інші положення (необхідні для формування місцевих бюджетів), затверджені ВРУ при прийнятті проекту закону про ДБУ у другому читанні.

Бюджет АРК, обласні і районні бюджети, міські (міст Києва та Севастополя, міст республіканського АРК та обласного значення) бюджети, інші бюджети місцевого самоврядування, для яких у державному бюджеті визначаються міжбюджетні трансферти, на наступний бюджетний період затверджуються рішенням ВР АРК, відповідної місцевої ради не пізніше ніж у двотижневий строк з дня офіційного опублікування закону про ДБУ.

Міські (міст районного значення) бюджети, районні у містах (у разі їх створення), селищні та сільські бюджети (крім бюджетів місцевого самоврядування, для яких у державному бюджеті визначаються міжбюджетні трансферти) на наступний бюджетний період затверджуються відповідно рішеннями відповідної ради не пізніше ніж у двотижневий строк з дня затвердження районного чи міського (міста Києва та Севастополя, міста республіканського АРК та обласного значення) бюджету.

3 етап. Рада міністрів АРК, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних місцевих рад або сільські голови забезпечують виконання відповідних місцевих бюджетів. Місцеві фінансові органи здійснюють загальну організацію та управління виконанням відповідного місцевого бюджету, координують діяльність учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету.

Казначейське обслуговування МБ здійснюється територіальними органами ДКСУ.

Місцевий бюджет виконується за розписом, який затверджується керівником місцевого фінансового органу. До затвердження розпису місцевого бюджету керівником місцевого фінансового органу затверджується тимчасовий розпис місцевого бюджету на відповідний період. Керівник місцевого фінансового органу протягом бюджетного періоду забезпечує відповідність розпису місцевого бюджету встановленим бюджетним призначенням.

Податки і збори (обов'язкові платежі) та інші доходи місцевого бюджету визнаються зарахованими до місцевого бюджету з дня зарахування на ЄКР і не можуть акумулюватися на рахунках органів, що контролюють справляння надходжень бюджету.

Органи, що контролюють справляння надходжень бюджету, забезпечують своєчасне та в повному обсязі надходження до місцевих бюджетів податків і зборів (обов'язкових платежів) та інших доходів місцевих бюджетів відповідно до законодавства.

4 етап.Щомісячно ДКСУ складає та подає відповідним місцевим фінансовим органам звітність про виконання місцевих бюджетів за встановленими формами. Зведені показники звітності про виконання бюджетів одночасно подаються територіальними органами Державної казначейської служби відповідно Мінфін АРК, фінансовим органам місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів відповідних місцевих рад.

Квартальний та річний звіти про виконання місцевого бюджету подаються до ВР АРК, відповідної місцевої ради Радою міністрів АРК, місцевою державною адміністрацією, виконавчим органом відповідної місцевої ради або сільським головою (якщо відповідний виконавчий орган не створено згідно із законом) у двомісячний строк після завершення відповідного бюджетного періоду. Перевірка річного звіту здійснюється Рахунковою палатою ВР АРК (щодо використання органами виконавчої влади коштів бюджету АРК), комісією з питань бюджету ВР АРК, відповідної місцевої ради, після чого ВР АРК, відповідні місцеві ради затверджують річний звіт про виконання бюджету або приймають інше рішення з цього приводу.


12. Бюджетна класифікація: зміст, роль в бюджетному менеджменті.

Застосування бюдж. Класифікації передбачено Бюджетним кодексом.

Бюджетна класифікація – єдине систематизоване згрупування доходів, видатків та фінансування бюджету за ознаками економічної сутності, функціональної діяльності, організаційного устрою та іншими ознаками, здійснене відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів. Бюджетна класифікація затверджується наказом міністра фінансів україни, є обов’язковою для застосування всіма учасниками бюджетного процесу в межах бюджетних повноважень.

Структура бюджетної класифікації:

1. класифікація доходів бюджету (податкові надходження(Д і М податки і збори), неподаткові надходження (доходи від власності та пп діяльності, адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційної господарської діяльності), доходи від операцій з капіталом, трансферти);

2. класифікація видатків та кредитування бюджету (за бюджетними програмами, ознака головного розпорядник БК, функції з якими пов’язані видатки(розділи за якими систематизуються та конкретизуються виконання), еконоиічна характеристика операцій(поточні, капітальні видатки));

3. класифікація фінансування бюджету – містить джерела отримання фінансових ресурсів, необхідних для покриття дефіциту бюджету, а також витрати на погашення боргу – за типом кредитора (категорії кредиторів) та за типом боргового зобов’язання(засоби для фінансування);

4. класифікація боргу – систематизує інформацію про боргові зобов’язання держави, АРК, територіальної громади міста.

Бюджетна класифікація забезпечує уніфікацію бюджетних показників, що робить останніх єдиними і порівнянними в бюджетах різних рівнів і кошторисах, програмах і планах соціально-економічного розвитку країни. Завдяки їй спро­щуються процедури розробки та консолідації бюджетів, запроваджуються типові методики, створюється єдина інформаційна база обліку, звітності й контролю (спрощує контроль за виконанням бюджету, забезпечує можливість синтетичного і аналітичного обліку доходів і видатків у бюджетних установах та організаціях, полегшує здійснення економ.аналізу бюджетів, єдиний порядок складання бюджетів різних рівнів, зведення їх показників).

Бюджетна класифікація та зміни до неї затверджуються Міністром фінансів, про що обов’язково інформується Верховна Рада України.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-19; просмотров: 188; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты