Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організація бюджетного контролю




Бюджетний контроль є підсистемою фінансового контролю, здійснюється постійно і на всіх стадіях бюджетного процесу - під час складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів та при розгляді і затвердженні звітів про виконання бюджетів

За своєю сутністю бюджетний контроль являє собою систему заходів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, спрямованих на за­безпечення законності дій учасників бюджетного процесу під час складання, розгляду, затвердження, внесення змін, виконання бюджетів і звітування про їх виконання з використанням специфічних форм і методів їх організації.

Основними завданнями бюджетного контролю є:

1) запобігання ухваленню рішень, які можуть призвести до вчинення бюджетних правопорушень;

2) виявлення слабких місць у виконанні бюджетних програм;

3) розроблення пропозицій щодо попередження бюджетних правопорушень та підвищення ефективності використання бюджетних ресурсів.

Функції бюджетного контролю в Україні здійснюють: Верховна Рада,Комітет із питань бюджету, Місцеві ради, Рахункова палата, Міністерство фінансів, Державна казначейська служба, Державна фінансова інспекція, Державна фіскальна служба.

Бюджетний кодекс визначив основні засади фінансового контролю в бюджетній сфері (організація контролю на всіх стадіях бюджетного процесу, безперервне здійснення контрольних процедур, контроль за дотриманням бюджетного законодавства та посилення відповідальності за бюджетні правопорушення, оцінка ефективності використання бюджетних коштів), функції та завдання контролю на всіх стадіях бюджетного процесу, його види (внутрішній, зовнішній), основні засади внутрішнього контролю в бюджетних установах та суб'єкти здійснення зовнішнього контролю

Система контролю передбачає процедуру оскарження рішень про накладання стягнень за бюджетне правопорушення в органі, який його виніс, або в суді протягом 10 днів із дня його винесення. Оскарження не зупиняє виконання рішення, але якщо суд визнає його незаконним, то потерпілому перераховуються недоотримані кошти й поновлюються права, обмежені цим рішенням.

Принципові положення організації фінансового контролю, започатковані Кодексом, із часом повинні знайти відображення і розвиток у Законі України про державний контроль за дотриманням бюджетного законодавства та відповідальність за бюджетні правопорушення.

Основним органом, що на стадії виконання бюджетів забезпечує ефективну реалізацію всіх видів контролю, є ДКСУ. Як контролюючий орган, ДКУ має всі можливості контролювати дотримання платіжних обмежень у рамках бюджетних асигнувань, попередньо перевіряти документи на здійснення платежів, складати звітність про виконання бюджетів, забезпечувати виконання бюджетів, контролювати надходження і використання коштів бюджетів та державних позабюджетних фондів.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-19; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты