Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Радіаційний стан поверхневих вод




Сучасна небезпечна екологічна ситуація в Україні формувалась протягом тривалого періоду внаслідок, по-перше, переважного розвитку сировинно-видобувних, найбільш екологічно небезпечних галузей промисловості, по-друге, впровадження та нарощування ресурсномістких та енергоємних технологій, створення яких здійснювалося найбільш “дешевим” способом – без будівництва відповідних очисних споруд.

Ці та інші фактори, зокрема низький рівень екологічної свідомості суспільства, призвели до значної деградації довкілля України,надмірного забруднення поверхневих і підземних вод, атмосферного повітря і земель. Промислові підприємства за браком ефективних технологій очищення виробничих стічних вод та утилізації їх осадів скидають у водойми через систему централізованої каналізації висококонцентровані стічні води. До основних забруднюючих речовин належать: нафтопродукти, феноли, азот амонійний та нітритний, важкі метали.

В 2010 році радіологічним відділенням централізованої лабораторії обласної санепідемстанції проведено 6 досліджень поверхневих вод, у тому числі: річкової проби – 4 проби, морської проби – 1 проба, озерної води – 1 проба.

Вміст штучних та природних радіонуклідів складають: Cs – 137 – від 0,21 до 0,76 Бк/л, Sr - від 0,02 до 0,57 Бк/л, Ra - 226 – від 0,11 до 1,0 Бк/л, сумарна & - активність – від 0,02 до 0,04 Бк/л, сумарна β – активність – від 0,19 до 0,41 Бк/л, що не перевищує природний фон.

Склад і концентрація НП, що містяться в промислових стічних водах, визначаються типом виробництва. Так, в стічних водах, які скидаються на загальнозаводські очисні споруди підприємств машинобудівної галузі, міститься від 0,003 до 0,8 кг/ різних олієподібних домішок. НП забруднені стічні води ТЕС, автогосподарств, нафтосховищ, великих АЗС, складів ПММ і ін.. Нижче наведена характеристика виробничих стічних вод деяких основних галузей економіки, що містять підвищені концентрації НП,

Морські порти – в стоках переважають зважені речовини з вмістом до 300-500 мг/л, НП і миючі речовини – до 10 мг/л, залізо – 2 мг/л.

Залізничний транспорт – в стічних водах зміст зважених речовин складає 400 мг/л, НП – 7500 мг/л, фенолів – 50 мг/л.

Електроенергетика – кількість зважених речовин в стічних водах – 175 мг/л, НП – 1,1 мг/л, заліза - 2,5 мг/л, ванадію – 0,6 мг/л.

Ремонт сільськогосподарських машин – стічні води забруднені зваженими речовинами – 330 мг/л, НП – 4320 мг/л, сульфатами – 8910 мг/л, а також містять мідь, хром, нікель, цинк, кадмій в кількості відповідного 3; 4,5; 3; 1,8 мг/л.

Авторемонт – в стічних водах зміст зважених речовин досягає до 10600 мг/л, НП – 20 мг/л, залізо – 53 мг/л, тетраетілсвінець – 15 мг/л.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-19; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты