Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Функціонально-стилістичні особливості мови дипломатичних документів




Основним видом ділового мовлення, що фіксує та передає інформацію, підтверджує її достовірність та об’єктивність, є документ. Документи виконують офіційну, ділову й оперативну функції, оскільки вони - писемний доказ, джерело відомостей довідкового характеру. Таким чином, документ - це матеріальний об’єкт, що містить інформацію у зафіксованому вигляді, оформлений у заведеному порядку і має юридичну силу відповідно до чинного законодавства (ДСТУ “Діловодство і архівна справа”).

Документ внутрішньовідомчого характеру має бути достовірним, переконливим, належним чином відредагованим і оформленим, повинен містити конкретні й змістовні пропозиції та вказівки. Більшість документів має задовольняти такі вимоги, як придатність до тривалого зберігання, максимальна точність. Щоб документ мав усі перераховані властивості, його слід правильно скласти як за формою, так і за змістом.

Дипломатичний підстиль включає в себе значну кількість окремих жанрових різновидів, зокрема комюніке, ноти, декларації, протоколи, меморандуми, договори, угоди, конвенції тощо. Документи різних жан­рів об'єднуються спільним поняттям "дипломатичні документи", по- перше, на основі єдиної для всіх них сфери функціонування - відповід­них організацій і установ в Україні і за кордоном, по-друге, на основі виконуваних ними функцій.

В дипломатичних документах реалізуються наступні функції: інфор­мативна (віддзеркалення поглядів держави на двосторонні або багато­сторонні міжнародні відносини), комунікативна (встановлення умов вза­ємовідносин двох або більше держав), функція впливу (вплив на уряд - адресат із певною метою). З огляду на різне співвідношення виконува­них функцій можна умовно виділити три великі групи дипломатичних до­кументів: документи договірного характеру (договір, угода, пакт, трактат, конвенція, протокол і т. п.); документи інформативного характеру (де­кларація, заява, комюніке, прес-реліз і т. п.); дипломатичне листування (нота, пам'ятна записка, меморандум).

Загальні функції документа:

інформаційна - це здатність документа задовольняти потребу суспільства в інформації, тобто бути джерелом інформації, знань;

комунікативна - це здатність документів бути інформаційним засобом передавання, обміну, комунікації тощо;

кумулятивна - це здатність документа накопичувати, концентрувати, збирати й упорядковувати інформацію з метою її зберігання для нинішнього та майбутнього поколінь.

Водночас виокремлюють і спеціальні функції документа [1]:

управлінська (або регулятивна) - створення документів з метою управління і процесі його реалі пізнавальна (або когнітивна) - здатність документа служити засобом отримання й передавання знань для вивчення процесів і явищ природи та суспільства;

правова - це здатність документа служити засобом доведення, підтвердження певних фактів, свідчень;

загальнокультурна - полягає у можливості документа сприяти розвиткові культури суспільства, виступати засобом закріплення й передавання культурних традицій.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-19; просмотров: 194; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты