Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Билет №15. 1.Суть ліцензійних умов полягає в тому, що держава встановлює особливі вимоги до провадження господарської діяльності тих видів




1.Суть ліцензійних умов полягає в тому, що держава встановлює особливі вимоги до провадження господарської діяльності тих видів, які істотно впливають на інтереси, життя та здоров`я громадян, стан навколишнього природного середовища, безпеку держави. Оскільки ліцензуванню підлягають дуже різні за своєю специфікою види діяльності, ліцензійні умови для кожного виду господарської діяльності мають свої специфічні особливості.

Ліцензійні умови містять кваліфікаційні вимоги до суб`єктів підприємницької діяльності — фізичних осіб та працівників суб`єктів підприємницької діяльності — юридичних осіб; технологічні та технічні вимоги до будівель, приміщень, обладнання та інших засобів; вимоги до організації діяльності, а також інші спеціальні вимоги.

Контроль за дотриманням ліцензійних умов з боку ліцензіатів можуть здійснювати орган ліцензування, який видав ліцензію, Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва, а також територіальні органи органу ліцензування та Держпідприємництва. Жодні інші органи влади не мають права перевіряти дотримання ліцензійних умов, якщо цього не передбачає спеціальний закон.

Згаданий контроль полягає в проведенні планових та позапланових перевірок.

Закон встановлює, що планову перевірку можна проводити не частіше ніж раз на рік. Наприклад, якщо протягом року до Вас приходили з плановою перевіркою, наприклад, представники Держпідприємництва, то Ви маєте всі підстави не допускати до проведення планової перевірки представників органу ліцензування. У такому разі Вам потрібно показати акт попередньої планової перевірки.

Позапланову перевірку дозволено здійснювати тільки тоді, коли до органу ліцензування або Держпідприємництва надійшла письмова заява (повідомлення) про те, що Ви порушили ліцензійні умови. Позапланова перевірка відбудеться в тому разі, якщо орган ліцензування або Держпідприємництво вважатимуть таку заяву обгрунтованою.

Заяви (повідомлення) можуть надійти від споживачів, контрагентів, третіх осіб. Варто пам`ятати й про те, що за законом, державні контрольні органи та органи місцевого самоврядування, виявивши порушення ліцензійних умов під час власних перевірок, мусять повідомити про ці порушення органові ліцензування.

Іншою підставою для проведення позапланової перевірки є постання доконечної потреби перевірити, як ліцензіат виконує розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов. Розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов — це рішення органу ліцензування або Держпідприємництва про те, що протягом встановленого в цьому розпорядженні терміну ліцензіат мусить усунути порушення ліцензійних умов.

Під час проведення перевірки на предмет дотримання ліцензійних умов Ви маєте надавати всі необхідні для проведення перевірки документи й забезпечувати умови для її проведення.

За результатами перевірки буде складено акт у двох примірниках. Орган, що здійснює перевірку, мусить видати Вам один примірник цього акту.

У разі виявлення порушень ліцензійних умов, орган, який здійснив перевірку, не пізніше ніж за 10 робочих днів від дати складання акту перевірки видасть розпорядження про усунення пору- шень ліцензійних умов. За деяких обставин орган ліцензування може відразу прийняти рішення про анулювання ліцензії.

Зверніть увагу на таку вимогу: в разі одержання розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов, ліцензіат мусить протягом встановленого в розпорядженні терміну подати інформацію про усунення порушень до органу, який видав це розпорядження. Якщо ліцензіат не подасть такої інформації, то щодо нього можуть скласти акт про невиконання розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов і на підставі цього документу анулювати ліцензію.

2.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-19; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты