Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Жирнi кислоти. Головнi, звичайнi i незвичайнi жирнi кислоти їх властивості та характерні реакції.




Насичені жирні кислоти

 

Жирні кислоти є характерними структурними компонентами більшостіліпідів. Це аліфатичні монокарбонові кислоти, що містять від 4 до 24 атомов вуглецю, частіше – 12-24. За властивостями вищі жирні кислоти – це амфіфільні сполуки, які містять одну гідрофільну карбоксильну групу, що дисоціює, i довгий гідрофобний вуглеводневий ланцюг.

 

 

Оскільки кути між валентними зв'язками у вутлеводневому ланцюгу складають 1090, структурну формулу ці кислоти зображують у вигляді зигзагоподібної ламаної лінії.

 

 

 

Масляна та інші коротколанцюгові жирні кислоти зустрічаються в основному в жирах молока, вершковому маслі; пальмітинова i стеаринова – у триацилгліцеринах жирівої тканини; лігноцеринова– у складних ліпідах нервової тканини.

 

 

 

Подвійні зв'язки у ненасичених жирних кислотах знаходяться майже завжди в цис-конфігурації, що призводить до сильного вигину молекули. Поліненасичені жирні кислоти мають декілька вигинів, i їx молекули характеризуються значною жорсткістю, тоді як насичені жирні кислоти, завдяки вільному обертанню вуглеців навколо одинарних зв'язків, характеризуються більшими гнучкістю i довжиною. Такі особливості насичених i ненасичених жирних кислот віддзеркалюються на будові i властивостях мембранних структур.Жирні кислоти нерозчинні у воді, їх натрієві і калієві солі (мила) – розчинні, утворюють міцели. Насичені жирні кислоти з довжиною ланцюга більше 10 атомів вуглецю є твердими речовинами, а ненасичені – рідинами (при кімнатній температурі).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-19; просмотров: 303; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты