Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Простi лiпiди, воски i триглiцериди, їх функції.




Нейтральні жири (ацилгліцерини, триглщериди)

 

 

Гліцерол

 

Нейтральні жири — це складні ефіри трьохатомного спирту гліцерину i жирних кислот. Реакція утворення нейтральних жирів.

Залежно від кількості приєднаних жирних кислот, розрізняють моно-, ді- i триацилгліцерини.

 

Триацилгліцерол

 

Триацилгліцерини, що містять залишки однакових жирних кислот, зв'язаних з гліцерином, називають простими, i назву їм дають за назвою жирної кислоти (наприклад, тристеарин, триолеін або тристеарилглірин, триолеїлгліцерин за рацюнальною номенклатурою).

 

Триацилгліцерини, що містять 2 чи 3 різні жирно кислоти, називають змішаними, наприклад олеопальмітостеарин чи олеипальмітилстеарилгліцерин.

 

Триацилгліцерини з трьома насиченими жирними кислотами за консистенцією тверді при кімнатній температурі а з трьома ненасиченими жирними кислотами – рідкі .Триацилгліцерини жирівой тканини людини містять 55 % олеїнової, 10% — ліноленової, 5 % — пальмітоолеїнової, тобто близько 70 % ненасичених жирних кислот, а решта - насичені із яких найбільше пальмітинової (близько 20 %)Гідроіз при наявності лугів називають омиленням, оскільки утворюються мила – солі вищих жирних кислот.

Гідроліз жирів

Оминення:

Мило

Гідрогенізація

Воски.

Бджолиний віск – естери моно атомних вищих спиртів, що містять 24 - 30 атомів карбону: мірециловий (С30H61ОН) і н-гексаказол (С26Н53ОН).

СН3(CН2)14COOC30H61 СН3 (CН2)14COOC26H53

Мірецилпальмітат н- гексаказолпальмітатitate

 

18. Складнi лiпiди: фосфатиди, фосфатидилетаноламiни, фосфатидилхолiни, фосфатидилсерини, фосфатидилiнозити (кефалiни); церамiди i ганглiозиди, глiколiпiди. Роль складних лiпiдiв у формуваннi бiомембран. Кардіоліпіни.

Фосфоліпіди є ефірами багатоатомних спиртів гліцерину або сфингозина з вищими жирними кислотами і фосфорною кислотою. До складу фосфоліпідів входять також азотовмісні сполуки: холін, етаноламін або серин. Залежно від того який багатоатомний спирт бере участь в утворенні фосфоліпіди (гліцерин або сфингозин), останні ділять на 2 групи гліцерофосфоліпідів і сфінгофосфоліпіди.

Гліцерофосфоліпідів є похідними фосфатидного кислоти. До їх складу входять гліцерин, жирні кислоти, фосфорна кислота і зазвичай азотовмісні сполуки.. Залежно від характеру азотистого підстави, приєднаного до фосфорної кислоти, гліцерофосфоліпідів підрозділяють на фосфатидилхоліну (лецитини), фосфатидилетаноламін (кефалин) і фосфатидилсерин. До складу деяких гліцерофосфоліпідів замість азотвмісних сполук входить не містить азоту шестіуглеродний циклічний спирт інозит, званий також інозитол. Ці ліпіди називаються фосфатидилинозитол. Фосфатидилхоліну (лецитини). На відміну від тригліцеридів в молекулі фосфатидилхоліну одна з трьох гідроксильних груп гліцерину пов'язана з жирною, а з фосфорною кислотою. Фосфатидилетаноламін. Основна відмінність між фосфатіділхалінамі і лецитинами - наявність у складі останніх азотистого підстави етаноламіну (НО-СН 2-СН 2 - N Н 3): З гліцерофосфоліпідів в організмі тварин і вищих рослин в найбільшій кількості зустрічаються фосфатидилхоліну і фосфатидилетаноламін. Ці 2 групи гліцерофосфоліпідів метаболічні пов'язані один з одним і є головними ліпідними компонентами мембран клітин. Фосфатидилсерин. У молекулі фосфатидилсерина азотистим з'єднанням служить залишок амінокислоти серину. Фосфатидилинозитол. Ці ліпіди належать до групи похідних фосфатидного кислоти, але не містять азоту. Плазмалогени. Ці фосфогліцеріди містять α, β-ненасичений спирт, Кардіоліпін. Своєрідним представником гліцерофосфоліпідів є кардіоліпін, вперше виділений з серцевого м'яза. За своєю хімічною структурою кардіоліпін можна розглядати як з'єднання, в якому 2 молекули фосфатидного кислоти пов'язані з допомогою однієї молекули гліцерину.

Сфінголіпіди (сфінгофосфоліпіди)

Сфінгоміеліна. Це найбільш поширені сфінголіпіди. В основному вони знаходяться в мембранах тваринних і рослинних клітинПри гідролізі сфінгоміеліна утворюють одну молекулу жирної кислоти одну молекулу двухатомного ненасиченого спирту сфингозина одну молекулу азотистого підстави і одну молекулу фосфорної кислотиМолекула сфінгоміеліна містить як би полярну «головку», яка несе одночасно, і позитивний (залишок холіну), і негативний (залишок фосфорної кислоти) заряди і два неполярних «хвоста» (довгі аліфатичних ланцюг сфингозина і ацильних радикал жирної кислоти). [4]

Гліколіпіди (глікосфінголіпіди)

Гліколіпіди широко представлені в тканинах, особливо в нервовій тканині, зокрема в мозку. Останні містять церамід, що складається із спирту сфингозина і залишку жирної кислоти, і один або кілька залишків цукрів.

Найпростішими глікосфінголіпідамі є галактозілцераміди і глюкозілцераміди.

Галактозілцераміди - головні сфінголіпіди мозку і інших нервових тканин, але в невеликих кількостях зустрічаються і в багатьох інших тканинах. До складу галактозілцерамідов входить гексоз , жирна кислота.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-19; просмотров: 189; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты