Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Раціоналістична філософія Рене Декарта




Засновником раціоналізму вважається Р.Декарт. Він обгрунтував провідну роль розуму в пізнанні. Висунув вчення про субстанцію її атрибути та модуси. Став автором теорії дуалізму. Висунув теорію про науковий метод пізнання.

Філосовську систему раціоналістів можна звести до такої схеми: світ побудовано на раціональних логічних засадах. Декарт пише: «Можливо, який-небуть злий і всесильний обманщик створив мене таким, що мені тільки здається, наче у мене є тіло, а насправді у мене його немає. Однак я достовірно знаю, якщо я сумніваюсь і мислю, я не примара, я існую. «Я мислю, отже, я існую»» – ось яким був девіз Р. Декарта.

Вивчаючи проблему побудови світу Декарт намагається вивести базове поняття за допомогою якого можна охарактеризувати сутність світу, яке було причиною його виникнення. Таке поняття Декарт називає субстанцією.

Субстанція – це все що існує, не потребуючи для власного існування нічого, окрім самого себе. Таку якість має лише одна субстанція – Бог (він вічний, всемогутній, джерело і причина всього). Бог створив світ, який також складається із субстанцій (одиничні речі ідеї). Ці субстанції самодостатні лише в співвідношенні одна до одної, а по відношені до Бога вони похідні, другорядні. Всі субстанції Декарт розділяє на два роди: матеріальні тта духовні.

Матеріальні субстанції мають такі якості як протяжність, а духовні – мислення. Крім того матеріальні, ділимі до нескінченності, а духовні неподільні. Інші якості матеріальних та духовних субстанцій похідні від їх атребутів, називаються модусами.

Модусами протяжності є форма, рух, а модусами мислення – почуття, бажання, відчуття. Людина єдина істота,яка поєднує в собі обидві субстанції і це дозволяє їй пізнавати природу та підкоряти її. Правила Декарта, як і все його «Міркування про метод», мали виняткове значення для розвитку філософії і науки Нового часу. Слід підкреслити, що умови «очевидності» й «інтуїтивної ясності», як вихідні твердження наукової теорії, визнаються важливими характеристиками наукового пізнання і сьогодні.

Пізнання природи можливе лише за допомогою розуму, який оперує науковим методом. В якості такого методу Декарт висуває дедукцію. Зміст цього методу в тому, що в процесі пізнання потрібно використовувати тільки достовірне знання. Він також пропонує використовувати наступні правила при застосуванні дедукції:

1) починати пізнання слід з простих очевидних істин

2) ділити складні речі на прості, аж до найпростіших

3) йти від простого очевидного до складного неочевидного

4) під час цих операцій на кожному етапі брати всю повноту висновків.

Тому, проблема з якою зіткнувся Декарт була проблема відправних істин з яких починається пізнання. Декарт розвивав учення про «природжені ідеї», початок якому поклав ще Платон. У творах Декарта вони розділені на природжені поняття (наприклад, поняття буття, фігури, руху) і природжені аксіоми, які являють собою зв'язок перших (наприклад, «із нічого не може з’явитися ніщо» або «мислячий суб'єкт не може не існувати, якщо він мислить» тощо). Природженість понять і аксіом сприймалась філософом як сукупність задатків або потенцій, що проявляються і розвиваються у відповідних умовах зовнішнього середовища.

Ідеї Декарта були теоретичним джерелом напрямку у філософії ХVІІ – ХVIII ст., який отримав назву картезіанства (від латинізованого – Декарт).

 

2. Теорія Б. Спінози про єдину субстанцію.

Бенедикт (Барух) Спіноза (1632 – 1677 рр.), як і Декарт, хотів побудувати філософію на засадах абсолютно точних вихідних позицій. Модель автентичності і точного доказу він вбачав у геометрії з її аксіомами та жорсткою дедукцією теорем. Тому його «Етика», наприклад, побудована на засадах геометричного методу. Спочатку в ній даються визначення, потім формулюються аксіоми і доводяться теореми.

Спіноза намагавзя здолати дуалізм Декарта. Створивши вчення про єдину субстанцію. Це природа, яка є причиною самої себе, одночасно продуктивною і твірною, створеною та діючою безперервно, нескінченно. Так характеризувати природу в часи Спінози можна було, тільки назвавши її «Богом». Ідентифікувавши природу і Бога, розчинивши Бога у природі, Спіноза таким чином обґрунтовував концепцію пантеїзму (з'єднання Бога із природою).

Він вважав:

1)не існує різниці між найвищою субстанцією, Богом і створеними ним іншими субстанціями.

2) існує тільки одна субстанція в якій міститься все суще. Така субстанція містить в собі весь світ і Бога, тобто природу і Бога.

3) тільки субстанція природа – Бог може творити і створювати всі речі, а речі є лише проявіми цієї субстанції.

4) субстанція Бог – природа має наступні якості: існує, самостійна та незалежна, має внутрішню причину самої себе, має багато якостей, нескінченна в просторі і часі, вічна та нерухома.

Вивчаючи проблеми пізнання Спіноза виділяє три ступення пізнання:

1 пізнання в чистому вигляді, яке безпосередньо виходить з розуму людини і не залежить від будь-яких причин

2 пізнання, яке ми отримуємо в результаті логічних операцій

3 чуттєве відображення оточуючого світу.

Так Спіноза з позицій свого раціоналізму відкидав значення чуттєвого пізнання і досвіду.

Велику увагу Спіноза приділяв питанням етики. Цьому присвячена його основна праця – «Етика». Спіноза прагнув перетворити етику на науку, яка виходила б з об'єктивних законів людських дій. Необхідною умовою для розробки етики є, згідно зі Спінозою, попереднє пізнання тілесних процесів і зв'язків у людині. Спіноза звів усю складність і різноманітність психічного життя людини до простих принципів: розум, пристрасть і афекти. Будь-яка людина, з його точки зору, не керується ні моральним законом доброго, ні запереченням поганого, а тільки єдиною тенденцією до самозбереження і власного добробуту.

Спіноза використав ці натуралістичні основи для побудови своєї теорії свободи. Він вважав, що поняття свободи тісно пов'язане з поняттям необхідності: свобода – це перш за все пізнана необхідність, тобто повна і точна ідея про те, що потрібно. Спіноза обмежував свободу тільки пізнанням, йому не вдалось піднятися над своїм часом, його етичний натуралізм виявився механістичним та абстрактним. Для нього свобода – це тільки пануванням розуму над почуттями, тобто свободою мудреця, який заперечує матеріальне життя заради пізнання природи. Таке поняття свободи має абстрактний та антиісторичний характер.

Спіноза критично ставився до релігії. Ця критика викладена в його «Богословсько-політичному трактаті». У ньому він розглядав дві проблеми: 1) невтручання держави в питання вільного філософського і наукового дослідження; 2) характер і походження Старого заповіт. Стосовно першої проблеми Спіноза вважав, що релігія повинна дати мудрецю повну свободу думки і досліджень, а теологія і філософія не мають нічого спільного.

За результатами дослідження другої проблеми Спіноза зробив висновок, що Старий заповіт не є стародавнім документом, як стверджує теологічна традиція, а Біблія не є продуктом божого одкровення, а лише збіркою книг, написаних різними людьми.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 101; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты