Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Еволюційна модель розвитку науки С. Тулміна




Стівен Тулмін (1922−1997) − автор концепції, яку називають “селекційною моделлю наук” або “методологічною теорією еволюції наукових понять”. Особливості його концепції:

- Фундаментальні наукові проблеми можуть бути розв’язані тільки рамках цілісного історичного контексту.

- Наука розглядається не як цілісна система з притаманною їй організацією, а як популяція проблем, понять і пояснювальних процедур.

- На перше місце висуваються наукові поняття, розвиток знань розглядається як результат синтезу понять, які вже є і які утворюються.

- Заперечення теорії наукових революцій Куна і заміна її теорією еволюції.

- Ця теорія базується на теорії еволюції Дарвіна: теорії, які належать до однієї або кількох суміжних предметних галузей, є своєрідною популяцією, члени якої беруть участь у процесах мінливості та відбору.

- Мінливість розглядається як уведення в сталу схему новацій, що покращують пояснювальний потенціал системи описування.

- Відбір буде призводити до прийняття нових новацій і заперечення інших, тобто ( мовою теорії еволюції) закріплення певних ознак.

- Науковий процес розглядається як постійний і ненаправлений процес боротьби ідей за виживання шляхом найкращої адаптації до середовища існування.

Таким чином, С. Тулміну вдалось застосувати історичний підхід до аналізу науки, розгледіти деякі діалектичні властивості розвитку науки, зокрема розглянути еволюцію наукових теорій у зв'язку зі зміною історичних типів раціональності. Разом з тим, він абсолютизував біологічну аналогію, що привело до релятивістського погляду на науку.

 

ЛІТЕРАТУРА

 

1. Волинка Г.І, Гусєв В.І., Мозкова Н.Г. та ін.. Історія філософії в її зв’язку з освітою: Підручник. За ред.. Г.І. Волинки. – К.: Каравела, 2006. – 480 с.

2. Канке В.А. Философия. Исторический и систематический курс: учебник для вузов. Узд. 4-е, перераб. и доп. – М.:»Логос», 2002. – 344 с.

3. Немировская Л.З. - Философия. – М,.1996. – 214 с.

4. Петрушов В.М., Толстов І.В. Філософія: нормативний курс: Навч. посібник.- УкрДАЗТ, 2013. - 312с.

5. Рассел Б. История западной философии и ее связи с политическими и социальными условиями от античности до наших дней. : В трех книгах. Издание ;-е, стереотипное. – М.: Академический Проект: Фонд «Мир», 2004. – 1008 с.

6. Философский энциклопедический словарь. – М.: ИНФРА-М, 2001. – 576с.

7. Філософія: Навчально-методичний посібник. – Х.: Одіссей, 2004. – 320 с.

8. Хамітов Н.В., Гармаш Л., Крилова С.- Історія філософії. Проблема людини: Навчальний посібник. – К.: Наукова думка, 2000. – 272 с.

 

Тема 15. Релігія як соціальне явище. Основні релігієзнавчі концепції

Релігієзнавство як світоглядно-філософська сфера знання, що досліджує релігію.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 182; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты