Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Походження релігії та її історичні форми




Релігія виникла у свідомості людей під впливом умов суспільного життя, труднощів пізнавального процесу емоційного відношення людини до дійсності. Ця сукупність причин і умов і створює необхідність і можливість виникнення та відтворення релігійного відображення дійсності.

На світанку зародження суспільства людина відображала дійсність у міфах-оповіданнях про богів, героїв, демонів, духів тощо. У цих творах, які передавались з покоління у покоління, відбивалися фантастичні уявлення людей докласового і ранньокласового суспільства про світ, природу буття. Міфи, фольклор, загальновизнані звичаї та норми поведінки людей стали головними джерелами, з яких почалася релігія.

Сучасною наукою доведено, що перші релігійні уявлення в сучасному розумінні склалися у верхньому палеоліті приблизно 40-20 тис. років до н.е., коли жили кроманьйонці.

До ранніх форм релігії відносяться: фетишизм, тотемізм, магія, анімізм.

Фетишизм - віра в надприродні властивості реальних предметів .Фетишем міг стати будь-який предмет-камінь, дерево... Пізніше людина сама почала виготовляти фетиші у вигляді дерев'яних фігурок або кам'яних ідолів.

Тотемізм - віра в існування надприродного зв'язку між групою людей і певним видом тварин або рослин.

Магія - сукупність уявлень і дій, пов'язаних з вірою у можливість впливати на об'єкти дійсності надприродним шляхом, тобто певних символічних дій, заклинань.

Анімізм - це віра в духовні сутності, які містяться в предметах або існують окремо від них. Анімістичні вірування виростали з притаманного первісним людям прагнення до уособлення, до одушевління довкілля. Первісна людина розглядала природу як дещо подібне собі. Звідси виникла впевненість, що всі предмети і явища, окрім видимої, мають невидиму духовну природу.

У період переходу до класового суспільства формуються племінні релігії, головну роль в яких відіграють культ племінного вождя та культ духів предків. Виникав політеїзм (багатобожжя) як ідеологічне відображення родоплемінних союзів. Складається інститут жерців-професійних священнослужителів .

На етапі виникнення держав складаються політеїстичні національно-державні релігії. Виникав пантеон богів, уособлюючих різноманітні явища природи і види людської діяльності, різні сторони суспільного, духовного й особистого життя людей. Класичним взірцем багатобожжя в давньогрецька релігія.

В умовах східних деспотій виникав монотеїзм (релігія єдинобожжя). Виник він внаслідок утворення централізованих рабовласницьких держав. Держава з єдиним царем потребувала і релігії з єдиним Богом, який уособлював та підтверджував дії даного правителя.

Поворотним пунктом в історії релігії стало виникнення світових релігій: буддизму, християнства та ісламу. Головною особливістю світових релігій, що дозволило їм подолати національні і державні кордони, в їхній космополітизм. Світові релігії звернені до всіх народів незалежно від національності. Вони спростили культ, відмовились від специфічної національної обрядності, пропагують загальну рівність перед Богом, переносять на небо здійснення соціальної справедливості. Космополітичний характер буддизму, християнства та ісламу сприяв їхньому поширенню по всій земній кулі.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 62; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты