Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Макросегметація




 

Реалізацію стратегії сегментації ринку слід почати з визначення місії фірми , яка описує її роль і головну функцію в перспективі, орієнтованої на споживача. Слід поста вити три фундаментальних питання:

– Яким бізнесом ми займаємося ?

– Яким бізнесом нам слід займатися?

– Яким бізнесом нам не слід займатися ?

Для фірми з ринковою орієнтацією важливо визначити свій бізнес в термінах родової потреби, а не в термінах товару. Доцільно зробити це на початку процесу стратегічного аналізу.

Базовий ринок може бути визначений за трьома вимірами:

– Що? – Які потреби, функції або комбінації функцій, які потрібно задовольнити?;

– Кому? – Якими є основні групи споживачів, котрих потрібно задовольнити?;

– Як? – Які існують «технології» (виді продукції), здатні виконати ці функції?

Функції або комбінації функцій . Йдеться про потреби , яким повинні задовольнити товар або послуга. Прикладами функцій служать: внутрішнє оздоблення жител; міжнародні вантажні перевезення; водонепроникність даху; захист від корозії; чищення зубів; медична діагностика і т.п.

Групи споживачів. Найбільш часто використовуваними критеріями виділення раз особистих груп потенційних споживачів є: сім'я чи організація, соціально-економічний клас, географічна зона, характер активності, розмір або фінансові можливості фірми, технологічний рівень, виробник або споживач кінцевого продукту, центр закупівлі і т.д. На рівні макросегментації враховуються тільки загальні характеристики, особливо якщо мова йде про ринки промислових товарів.

Технології. Тут розглядаються різні «технології» (види продукції), що забезпечують виконання різних функцій.

Розглянемо приклад макросегментації ринку покрівельних матеріалів. У процесі масштабування кожній змінній були привласнені такі чисельні значення (рис. 4.1):

 

Рис. 4.1. Графічна інтерпретація процесу сегментування ринку

 

У результаті сегментування цільового ринку за зазначеними змінними його розбито на 28 сегментів. На рис. 2.1. великий паралелепипед символізує цільовий ринок, а окремі маленькі – цільові сегменти. Стан кожного з них визначається конкретними кількісними значеннями трьох змінних, що називаються параметрами сегмента. Виникає необхідність вирішення таких питань:

1) скільки сегментів варто охопити організації для забезпечення
нормального існування на цільовому ринку?

2) як визначити сегменти, найбільш вигідні для організації?

Тепер слід виявити найбільш привабливі сегменти ринку, використо­вуючи відповідну інформацію. Процес ухвалення рішення реалізується у два етапи.

На першому – збирається попередня інформація про всі сегменти ринку, і в результаті їх аналізу обираються сегменти, що найбільш привабливі для організації. Наприклад, сегменти, в яких є необхідні ділові передумови до успішного функціонування на цільовому ринку.

На другому етапі ухвалення рішення для обраних вище сегментів формується детальна інформація наступного змісту: очікуваний обсяг збуту; прогнозований розмір прибутку; інтенсивність конкуренції; вимоги до спеціалізації виробництва і каналів маркетингу. Отримані дані дозволяють організації прийняти обґрунтовані рішення про найбільш прийнятні для неї сегменти ринку.

Наприклад, для невеликого підприємства, що володіє технологічним устаткуванням з виробництва класичного асбестоцементного шиферу, можна порадити виходити на сегмент, на якому задовольняються потреби з гідроізоляції (інші потреби шифер задовольнити не може) та орієнтуватися на приватних осіб (тому що на початкових етапах потрібно вивести виробництво на великі обсяги, а також «напрацювати» гарну репутацію на ринку, що є важливим для співпраці з будівельними організаціями в майбутньому).

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 191; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты