Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні фінансові категорії, їх взаємозв’язок.




Сутність фінансів відбиваються наступні фінансові категорії:

- податки;

- державні прибутки;

- державний бюджет;

- державні витрати;

- державний кредит;

- фінанси держави.

Податки, що сплачуються всіма суб’єктами економічного життя, формують державні прибутки, які концентруються в державному бюджеті. В наступному із державного бюджету фінансуються державні витрати. У випадку, коли державний бюджет не в змозі профінансувати всі державні витрати, держава використовує державний кредит – бере в борг або у вітчизняних, або іноземних кредиторів, в особі яких виступає населення або суб’єкти, що господарюють. Усі п’ять перерахованих вище категорій формують фінанси держави.

Фінансові категорії утворюють піраміду, підніжжя якої складають податки, а верхівку – фінанси держави.

Первинною категорією в системі фінансових відносин виступають податки, у яких сфокусовані основні сутнісні риси та властивості фінансів.

Фінанси держави складаються з фінансів підприємств різних форм власності та загальнодержавних фінансів.

- Фінанси підприємств різних форм власності являють собою сукупність грошових відносин, пов’язаних із планомірним утворенням, розподілом і використанням грошових прибутків і накопичень підприємств. За допомогою фінансів підприємств різних форм власності формуються та використовуються децентралізовані фонди коштів.

- Загальнодержавні фінанси включають державний бюджет, державний кредит, державне соціальне, майнове й особисте страхування. За допомогою загальнодержавних фінансів формуються та використовуються централізовані фонди фінансових ресурсів.

-

v Централізовані фінансові ресурси зосереджені в державному бюджеті, державному пенсійному фонді, фонді державного страхування. Утворюються за рахунок :

- прибутків державних підприємств і організацій;

- надходжень від державного страхування;

- прибутків і надходжень від зовнішньоекономічної діяльності держави;

- відрахувань від прибутків підприємств усіх форм власності;

- надходжень від населення (у вигляді: обов’язкових податків, відрахувань, зборів, надходжень від державних позик і лотерей, добровільних пожертвувань).

v Децентралізовані фінансові ресурси знаходяться в розпорядженні суб’єктів господарської діяльності різних форм власності та населення. Створюються за рахунок прибутків і накопичень резидентів:

- прибутку;

- амортизаційних відрахувань;

- кредитів банку – позикових коштів;

- кредиторської заборгованості – позикових коштів;

- коштів, отриманих від випуску цінних паперів – позикових коштів.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 181; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты