Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Задача 5.30.




Подружжя П-вих прожили в шлюбі 12 років. У 2002 році П-в поїхав на роботу в Мурманськ. Там, не розірвавши свій шлюб з П-вою, він підробив документи і зареєстрував свій шлюб з Д-ч, яка взяла прізвище Д-ч–П-ва. У 2004 році вони переїхали в м. Харків. В липні 2005 року у них народилася дочка. Дізнавшись про це, перша дружина П-ва подала позов про визнання шлюбу свого чоловіка недійсним. В суді Д-ч-П-ва проти позову заперечувала, стверджуючи, що нічого не знала про нерозірваний шлюб П-ва. Оскільки П-в проти позову своєї першої дружини не заперечував, збираючись повернутися до першої дружини, Д-ч-П-ва ставила питання про залишення собі та дитині прізвища Д-ч-П-ва; про стягнення аліментів на утримання дитини; про стягнення аліментів на її користь у зв`язку з тим, що під час шлюбу з П-вим вона стала непрацездатною. Окрім цього в суді Д-ч-П-ва вимагала поділу майна придбаного під час спільного проживання з відповідачем: меблевого гарнітуру, вартістю 10000 грн. та вкладу в банку «Гранд» розміром 6000грн.

Як вирішити суперечку?

 

Задача 5.31.

К-в звернувся до суду з позовом про визнання недійсним запису про реєстрацію шлюбу його померлого брата Івана з відповідачкою Оленою М-н. У позовній заяві позивач зазначив, що його брат був важко хворий і помер через 2 місяці після реєстрації шлюбу. На думку позивача, відповідачка, реєструючи шлюб з Іваном К-вим, не мала на меті створення сім'ї, а хотіла отримати спадщину після смерті чоловіка.

Як слід вирішити справу?

Останній чоловік Дюймовочки

За короткий час, змінивши кілька чоловіків (ледаря Лягушкіна, буркотливого Жукова, скупого Кротова, легковажного Ласточкіна), Дюймовочка нарешті знайшла своє жіноче щастя з громадянином Прінцевим. Але батьки Дюймовочки, переконавшись у легковажності своєї неповнолітньої дочки, навідріз відмовилися дати дозвіл на шлюб.

Чи необхідно дозвіл батьків на укладення шлюбу неповнолітніх дітей?

Царівна – Несміяна

Жив-був цар, і була у нього дочка – царівна Несміяна. Шкода стало йому, що вона не сміється, і запропонував цар: кому вдасться розвеселити царівну, тому дам її в дружини! Врешті-решт, одному працівникові це вдалося, і царівну в дружини йому віддали.

Чи допускається висунення подібних умов для вступу у шлюб Сімейним кодексом України?

ТЕМА 6

ОСОБИСТІ НЕМАЙНОВІ ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ ПОДРУЖЖЯ

Питання для самоконтролю

1. Загальна характеристика особистих немайнових правовідносин подружжя.

2. Право на материнство та батьківство.

3. Право дружини та чоловіка на повагу до своєї індивідуальності.

4. Право дружини та чоловіка на фізичний та духовний розвиток.

5. Право дружини та чоловіка на зміну прізвища.

6. Право дружини та чоловіка на розподіл обов’язків та спільне вирішення питань життя сім’ї.

7. Право дружини та чоловіка на свободу.

8. Право дружини та чоловіка на особисту недоторканість.

9. Особисті немайнові обов`язки подружжя.

10. Здійснення особистих немайнових прав та виконання обов`язків подружжя.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты