Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Проведення дезінфекційних заходів.




Для знезараження використаного стоматологічного інструментарію, робочих столів, приладів, рук слід мати спеціально виділені ємкості з дезрозчинами.

Ріжучі, гострі предмети разового використання (зйомні леза скальпелів, ін’єкційні голки) слід збирати в контейнери, щоб попередити можливість пошкодження рук медичного персоналу під час прибирання приміщення. Шприци для продування (промивання) зубної порожнини, ультразвукові сканери для зняття зубного каменю після використання промивають в воді, дезінфікують і стерилізують.

Після лікування стоматологічні наконечники необхідно якісно продезінфікувати. На відміну від іншого інструментарію, при обробці якого можливий великий ризик інфікування персоналу, наконечники можна очищати перед дезінфекцією.

Підготовлені для стерилізації наконечники і турбіни збираються в спеціальні лотки і касети. Якщо стерилізація проводиться в звичайному автоклаві, весь інструментарій рекомендується запаковувати в стерильну упаковку.

Поверхні апаратів Апекслокатор, Формотрон для визначення глибини кореневого каналу також підлягають дезінфекції (протираються двічі серветками, змоченими в дезрозчині з інтервалом 15 хвилин). Губні контакти і електроди (зажим ендофайла, зажим "ласточкин хвост") підлягають дезінфекції, передстерилізаційній очистці і стерилізації.

Весь ортопедичний інструментарій, вироби, матеріали (відтискні ложки, зубні протези, діагностичні і робочі моделі, воскові прикусні шаблони, каркаси мостовидних і інших протезів, пластинки для реєстрації прикусу і інш.) до відправки в зуботехнічну лабораторію, а також при поступленні з лабораторії в стоматологічний кабінет необхідно якісно продезінфікувати.

Продезінфіковані в стоматологічному кабінеті відтискні ложки повинні супроводжуватись відповідними відмітками, що дозволить зекономити час на повторну дезінфекцію в лабораторії.

Отримані відтиски промиваються в воді від слини, крові, сторонніх домішок, після чого їх необхідно занурити в дезрозчин. Для дезінфекції рекомендується використовувати розчини, час витримки в яких не перевищує 30 хвилин (Бацилол АФ, Бацилол плюс)

Інструментарій і матеріали, які призначені для виробництва нових зубних протезів, повинні зберігати окремо від інструментів для робіт, які побували з ротовій порожнині пацієнта

Полірувальні жильці необхідно спочатку відмити; дезінфікувати і стерилізувати після кожного використання.

Щітки для полірування дезинфікуються щоденно.

Після закінчення роботи медичні рукавички знезаражуються зануренням а дезінфекційний розчин ( 3% р-ном хлораміну, хлорного вапна - експ. 1 год. і інш.), після чого вони підлягають передстерилізаційній очистці та стерилізації. Якщо використовуються рукавички разового використання, то після роботи вони дезинфікуються 5% р-ном хлорного вапна і утилізуються.

14.Обладнанняі яке використовується для фіксації голови пацієнта під час рентгенівського обстеження а також для інтраоральної зйомки, підлягає обов'язковому знезараженню

15. Персонал зуботехнічної лабораторії, безпосередньо зайнятий виготовленням зубних протезів, обов’язково мас бути забезпечений спецодягом (робочий халат, захисні окуляри, маска і рукавички).

Прибирання і дезінфекція робочого обладнання лабораторії повинні проводитись щоденно.

Для якісної обробки поверхонь приміщень стаціонарне обладнання, меблі повинні бути ретельно підігнані до підлоги. Медичне обладнання та меблі повинні мати гладкі поверхні, доступні для дезінфекції. Для попередження контамінації мікрофлорою в радіусі 1,5 м від пацієнта повинні знаходитись лише самі необхідні інструменти та обладнання.

Дезінфекція поверхонь включає обробку пульверизаторами і протирання. Перед протиранням необхідно рівномірно зволожити поверхні. .

Рушники для витирання рук мають змінюватись щоденно. По можливості слід використовувати стерильні паперові рушники.

Для захисту одягу пацієнта при проведенні стоматологічних маніпуляцій необхідно використовувати нагрудники, які можуть бути одноразовими та багаторазовими. Особливу увагу необхідно приділяти очистці нагрудників одягу, забрудненого кров'ю, масок. Всі ці предмети повинні оброблятися окремо.

У випадку забруднення кров'ю або біологічними рідинами стоматологічного крісла, приладів, поверхонь їх слід протерти серветкою, змоченою у дезрозчині (Бациллол АФ, Бациллол плюс, 0,5% р-н Дисмозон пур, 0,5% р-н Мікробах екстра, 3% р-н хлораміну/хлорного вапна, 0,5% р-н Дезактіну, 4% р-н перекису водню з 0,5% миючого засобу, 2,3% р-н Дезефекту).

Слиновідсмоктувачі після використання підлягають дезінфекції (5% р-н хлораміну, хлорного вапна, 1% р-н пр. Корзолекс екстра, 2% р-н пр. Корзолекс базік, 1% р-н Полідезу, 0,5% р-н Дезактіну ) і утилізації. Пацієнти не повинні тримати слиновідсмоктувачі чи без потреби контактувати з іншими поверхнями

З’ємні плювальниці знезаражуються зануренням в дезрозчин (5% р-н хлораміну/хлорного вапна - 1 година). Вміст плювальниць знезаражується в окремій ємкості шляхом засипання сухим хлорним препаратом у відношенні 1:5.

Використані ватні (марлеві) тампони і інші перев'язувальний матеріал знезаражують 5% р-ном хлорного вапна/хлораміну і інш.

При потраплянні крові на робочий одяг перед пранкам місце забруднення обхідно змочити розчином дезінфектанту (3% р-н хлораміну» 3% р-н перекису водню, пр. Бациллол АФ і інш.).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты