Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організація уроків гігієни у школі.




Уроки гігієни проводять медичні працівники за сприянням педагогів. У 1-З класах заняття доцільно проводити 2-чі на місяць, у 4-11- 1 раз на місяць..

Урок гігієни складається з трьох частин ( санітарно - освітня, навчання методам гігієни ротової порожнини і контроль за якістю набутих навичок).

Санітарно-освітня частина триває (10-15 хв) і передбачає розмову з дітьми про будову зубів, їх значення у житті людини, про роль зубного нальоту у виникненні захворювань, про значення раціонального харчування для зміцнення тканин зубів, про шкідливість солодощів, про гігієнічний догляд за ротовою порожниною і принцип вибору та зберігання зубних щіток, зубних паст, еліксирів., тощо.

Друга частина (20 хв) присвячена навчанню методам гігієни ротової порожнини (розповідь та показ на муляжах і плакатах, як треба чистити зуби). Якщо учні знають правила чищення, то проводять контроль та корекцію гігієнічного догляду за зубами у кожного школяра.

У третій, завершальній, частині уроку гігієни (15 хв) проводять оцінку ефективності засвоєння матеріалу та закріплення навичок. Для цього пропонують дитині самостійно почистити зуби, і визначають індекс гігієни ( Федорова – Володкіної або Гріна - Вермільйона).

За відсутності класу гігієни , заняття проводять у звичайному класі, використовуючи ілюстративний та методичний матеріал ( слайди, плакати, моделі, муляжі тощо). Практична частина побудована у вигляді демонстрації чищення зубів та оцінки його ефективності.

Оцінка ефективності гігієнічного навчання.

Засвоєння навичок з догляду за ротовою порожниною є кінцевим результатом знань та вмінь дитини. Для оцінки медичної ефективності всього комплексу гігієнічного навчання використовують такі критерії:

- зменшення гігієнічного індексу порівняно з початковим;

- зменшення катаральних явищ та кровотечі з ясен, зумовлених неналежним гігієнічним доглядом;

зниження рівня захворювання зубів та тканин пародонта.

- зниження інтенсивності ураження зубів карієсом,

У перші 2 -3 місяці гігієнічного навчання та виховання покращується стан ротової порожнини.

Рівень гігієнічних знань можна визначити й оцінити шляхом анкетного опитування до занять і під час їх.

 

7.Матеріали активізації студентів під час викладення лекції: 1.Профілактика виникнення зубо-щелепних аномалій:а) спадкових,б) вроджених,в) конституційно зумовлених,г) місцевих (карієс, передчасне вилучення зубів, порушення форми, розміру, структури тканин ротової порожнини та зон росту щелеп та ін.),д) патології ЛОР органів і суміжних ділянок щелепно-лицевої ділянки, ж)шкідливих звичок. 2.Постнатальна профілактика.

 

8.Матеріали для самопідготовки студентів:

а) по темі, що викладена в лекції.

Література: Фліс П.С. Ортодонтія. — Київ-Вінниця: Нова книга, 2007.Власенко А.З., Стрелковський К.М. Технологія виготовлення зубних протезів з використанням керамічних і композитних матеріалів. — К.: Здоров’я, 2005.Удовицька О.В. Дитяча стоматологія. — К.: Здоров’я, 2000.Стрелковський К.М., Філіпчик Й.С., Варава Г.М. Ортодонтія і технологія виготовлення ортопедичних конструкцій для дітей. — К.: Здоров’я, 1997.Стрелковський К.М., Варава Г.М. Техніка виготовлення щелепно-лицьових протезів. — К.: Вища школа, 1992.

Рожко М.М., Неспрядько В.П. Ортопедична стоматологія. — К.: Книга плюс, 2001

б) по темі наступної лекції

Література: Фліс П.С. Ортодонтія. — Київ-Вінниця: Нова книга, 2007.Рожко М.М., Неспрядько В.П. Ортопедична стоматологія. — К.: Книга плюс, 2001.Мастеров Ю.І., Скрипнікова Т.П., Семенець В.Г. Захворювання зубів і порожнини рота. — Полтава, 2002.

Перелік основних питань:



 

 



 


 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 79; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты