Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Забезпечення нормальних умов праці у приміщенні з ПЕОМ




Всі види робіт в виробничих приміщеннях поділяються на три категорії по важкості робіт. Робота оператора ЕОМ відноситься до категорії робіт з затратами енергії до 150 ккал/год.

В таблиці 4.2 наведено основні вимоги до параметрів мікроклімату (ГОСТ 12.1.005-88, ДСН 3.3.6.042-99). Їх порівняння з існуючими дає відповідь на питання, чи потребують вони нормалізації. У таблиці 4.3 наведено характеристики системи вентиляції.

Світлотехнічна специфіка робочих місць для користувачів ПЕОМ включає п’ять унікальних особливостей:

– Світлотехнічна різнорідність об’єктів зорової роботи користувачів ПЕОМ, що працюють з візуальними дисплейними терміналами (ВДТ), пов’язана з наявністю трьох об’єктів (екран, клавіатура, документація), розташованих у різних зонах спостереження, що вимагає багаторазового переведення лінії зору від одного до іншого.

 

Таблиця 4.2 - Вимоги до параметрів мікроклімату

      Параметри
Період Категорія робіт Енергови- трати, Дж/с Фактичні Оптимальні Допустимі
  Т, °С W,% V, m/c Т,°С W,% V, m/c Т,°С W,% V, m/c
Холод-ний Іа-Легка 0.1 22...24 40-60 0.1 21...25 не˃0.1
Теплий Іа-Легка 0.1 23...25 40-60 0.1 22-28 0.1-0.2

 

Таблиця 4.3- Характеристика системи вентиляції

Виробниче приміщення Вид вентиляції Вентиляційне обладнання Кратність повітря-ного обміну, 1/год
Лабораторія з ПЕОМ Витяжна Кондиціонер повітря ТОСНІВА-5SMG  

 

– Робота з пульсуючими світловими об’єктами, які постійно знаходяться у центрі поля зору, що не відповідає нормативним вимогам щодо обмеження пульсації та засліпленості.

– На робочому місці несприятливо розміщена яскравість у полі зору, оскільки освітлені поверхні периферії поля зору (стеля, стіни, меблі та ін.) можуть виявитися світлішими ніж центр поля зору - темний, обмежено освітлений та іноді слабо заповнений знаками екран. Такий розподіл яскравості у полі зору сприяє порушенню основних зорових функцій.

– Засліплююча дія світильників, які освітлюють приміщення на робочому місці з ВДТ більша, ніж інших, бо лінія зору користувача при роботі з екраном майже горизонтальна, що призводить до зменшення кута дії різних засліплюючих джерел. (світильники, вікна та ін.) і, відповідно, до зростання засліпленості.

Наявність дзеркально відбиваючої і неплоскої зовнішньої поверхні ВДТ не дає можливості повністю усунути з поля зору користувача всі відбиті відблиски. Наявність цього фактору також може бути причиною ряду астенонічних явищ та функціональних змін.

Таблиця 4.4-Характеристика штучної освітленості робочих місць

Вироб-ниче примі-щення, вид робіт   Розряд та підроз-ряд зорової роботи Освітленість, лк   Тип світиль-ників
    Загальна     Комбінована Аварійна
Для продовжен-ня роботи Евакуаційна
Лабо-раторія ІV а НПС з лампами розжа-рювання
               

Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 59; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты