Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розділ 5




Заходи з техніки безпеки (Охорона праці)

До роботи на сільськогосподарських машинах допускаються механізатори не молодше 17 років, які пройшли інструктаж і які знайомі з їх структурою, регулюванням, правилами догляду за ними і технікою безпеки.

До управління складними сільськогосподарськими і спеціалізованими машинами лиця, які не мають документів на право керування ними не допускаються. При груповій роботі на машинах один з робітників призначається старшим.

Оскільки тракторист-машиніст в більшості випадків, або працює один, або являється старшим на машинно-тракторному агрегаті і відповідає не тільки за високоякісне, а й за безпечне виконання роботи, він зобовязаний знати вимоги до безпеки при роботі на сільськогосподарських машинах і агрегатах, виконувати їх, вимагати цього від причіплювачів і інших спеціалістів, які обслуговують агрегат.

Поля призначені для обробітку машинно-тракторними агрегатами, повинні бути заздалегідь підготовлені: розбиті на загони, відбиті поворотні смуги, біля схилів і інших небезпечних місць проведені контрольні борозни, зроблені обкопи і таке інше. Окрім цього , ці ділянки до початку роботи звільняються від соломи та інших поживних решток, з них також вбирають каміння та інші предмети, які заважають роботі. Великі ями, канави засипають, а крупне каміння, яке залишилося, показують великими або іншими попереджувальними знаками.

Забороняється зупинка тракторів, тракторних агрегатів і транспортних засобів під лінією електромережі напругою 750 кВт. Обробку поля в охоронних зонах лінії і електромереж 750 кВт дозволяється проводити тільки в поперек лінії.

Перед зачепленням і початком роботи трактора з начепленою і напів начепленою машиною необхідно досконало перевірити дієздатність гідросистеми: переключення важелів розподільника і його роботу, стан гнучких шлангів, щільність затяжки зєднувальних штуцерів маслопровіду, рівень масла в баку, включення приладу насосу.

Для того, щоб начеплена на трактор і піднята в транспортне положення машина не дуже розгойдувалась в поперечному напрямку, довжину граничних ланцюгів регулюють так, щоб при переїзді на нерівній місцевості кінці поздовжніх тяг бокові коливання не більше 20 мм в кожну сторону.

Коли трактор розвертається з начіпним плугом або культиватором ,необхідно слідкувати за тим, щоб нікого не було в радіусі розвороту начіпного агрегату.

При роботі з начіпними машинами опускати їх в робоче положення тракторист може тільки після того, як здійснить поворот агрегатом, коли трактор заїжджає в загінку рухається прямолінійно. Повертати агрегат в кінці зачіпки дозволяється тільки після виходу грунту всіх робочих органів.

Розвернути з начепленим пристроєм слід повільно, за період розвороту тракторист повинен слідкувати за тим, щоб машина не заділа людей, тварин не зчепила й інші агрегати.

Небезпечно проводити круті повороти на великій швидкості і при максимальному напружені. При послаблених граничних ланцюгах, а також без них, повороти проводити не дозволяються.

В період короткочасних зупинок для огляду агрегату, працюючий від валу відбору потужності, потрібно обовязково вимкнути вал відбору потужності. При довгострокових зупинках гідропідйомник вимикають, а начеплену машину опускають.

Не дозволяється підлазити під начеплену машину при налагодженні механізму начеплення і частки робочих органів, тому що вона може мимовільно опуститись. При переїзді з начепною машиною на велику відстань необхідно слідкувати за тим, щоб опущення штоків не перевищувало 30 мм за 30 хвилин. При більшому опусканні начепної машини за період переїзду на нерівній дорозі вона може зачепитися за землю. Проїзд на начеплених машинах заборонено.

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты