Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


РОЗДІЛ 3. УЗАГАЛЬНЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ АНАЛІЗУ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ОХОРОНОЮ ПРАЦІ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОМИСЛОВОЇ БЕЗПЕКИ В ПААЗ




На мій погляд, в ПААЗ система управління охороною праці створена з деякими недоліками. Це є однією з причин неефективної діяльності служби охорони праці та об'єднання загалом.

Система управління охороною праці ПААЗ не в повному обсязі відповідає принципам та підходам впровадження СУОП. Це є серйозною помилкою та порушенням законодавства України в галузі охорони праці.

 

На мій погляд, схема структури управління охороною праці не в повному обсязі розкриває цілі, задачі та принцип дії системи охорони праці в ПААЗ. Я вважаю доцільним докорінно змінити дану схему на іншу, більш ефективну та повну. З цією метою я звернувся до міжнародних стандартів ОНSАS 18001:1999. У відповідності з даним документом, алгоритм впровадження системи управління охороною праці на підприємстві створено на основі циклу Демінга, що свідчить про постійне прагнення до удосконалення системи разом з розвитком підприємства, що досить добре видно на рисунку 3.1. На жаль, ні в Рекомендаціях, ні в структурі системи управління охороною праці Полтавського ПААЗ такий підхід не закладено.

 

Рис. 3.1 – Система менеджменту охорони праці підприємства

 

І тому, з метою підвищення ефективності роботи служби охорони праці та ПААЗ в цілому, розроблено власну схему структури управління охороною праці та обґрунтування до неї на основі циклу Демінга, запропонованого в міжнародних стандартах (рисунок 3.2).

 

 

 
 

 

 


Рис. 3.2 – Рекомендована структура СУОП Новопсковського РТМО

 

Полтавський ПААЗ повинний розробити та підтримувати в робочому стані СУОП.

Елементи СУОП, що необхідно впровадити:

1. Політика в області охорони праці.

Повинна бути розроблена політика ПААЗ в області охорони праці та попередження професійних захворювань, затверджена керівництвом ПААЗ, в якій чітко визначені загальні цілі в області охорони праці та обов'язки щодо підвищення ефективності діяльності організації в цій сфері.

Політика повинна:

А) відповідати характеру й масштабу ризиків організації в області охорони праці;

Б) відповідати вимогам діючого законодавства в області охорони праці та попередження професійних захворювань, а також іншим вимогам, на дію яких організація дала згоду;

В) бути документально оформленою, впровадженою та підтримуваною;

Г) бути доведеною до всіх працюючих, щоб кожний працівник знав свої особисті обов’язки в рамках даної політики;

Д) бути доступною для зацікавлених сторін та періодично переглядатися з метою забезпечення її відповідності та доцільності для організації.

2. Планування.

ПААЗ повинне встановлювати та підтримувати в робочому стані процедури для постійної ідентифікації небезпек та оцінки ризиків, а також для прийняття необхідних заходів управління. Вони повинні включати:

А) звичайну та спеціальну діяльність;

Б) діяльність всього персоналу, що мають доступ до робочих місць (враховуючи субпідрядників та звичайних відвідувачів);

В) обладнання робочих місць, що забезпечується ПААЗ або будь- якими іншими організаціями.

3. Впровадження та функціонування.

Основна відповідальність за ефективну роботу в області охорони праці та попередження професійних захворювань лежить на головному директорові організації. Головний директор повинен призначити одного працівника з посадових осіб, на якого повинна бути покладена конкретна відповідальність за забезпечення належного впровадження та функціонування СУОП у відповідності до вимог в усіх місцях розміщення та сферах діяльності організації.

Головний директор ПААЗ повинен надати ресурси, необхідні для впровадження, управління та вдосконалення СУОП.

4. Проведення перевірок, коригування.

Головний директор ПААЗ повинен розробляти та підтримувати в робочому стані процедури по виявленню відповідальності та повноважень:

А) у випадку наступних ситуацій та їх аналізу:

- нещасних випадків;

- надзвичайних подій;

- невідповідностей;

Б) для вживання заходів для пом'якшення будь-яких наслідків, надзвичайних подій та невідповідностей;

В) для ініціювання та здійснення коригуючих та попереджуючих дій;

Г) для підтвердження ефективності прийнятих коригуючих та попереджувальних дій.

Ці процедури повинні передбачати розгляд усіх запропонованих коригуючих та профілактичних дій з точки зору оцінки ступеня ризику до їх здійснення.

Будь-яка коригуюча чи попереджувальна дія, зроблена з метою усунення причин фактичних чи потенціальних невідповідностей, повинна відповідати серйозності проблеми і бути пропорційною ризику в області охорони праці.

ПААЗ повинне провести та зареєструвати будь-які зміни в документованих процедурах, викликаних коригуючими або попереджувальними діями.

5. Аналіз з боку керівництва ПААЗ.

Керівництво ПААЗ (головний директор та його замісники) повинно через встановлені їм проміжки часу аналізувати СУОП з метою забезпечення її постійної придатності, адекватності та ефективності. Процес аналізу з боку керівництва організації повинен забезпечувати збір інформації, необхідної керівництву для проведення оцінювання. Аналіз повинен бути документально оформленим.

Аналіз з боку керівництва ПААЗ повинен бути направлений на визначення можливої необхідності в змінах політики, цілей, а також інших елементів системи управління охороною праці в результаті аудиту, обставин, що змінилися та обов’язків щодо постійного покращення.

Основною особливістю даної схеми є вимога щодо постійного покращення всіх елементів системи з метою забезпечення її відповідності і доречності для ПААЗ.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 73; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты