Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Виробництво сільськогосподарської продукції у рослинництві




Сільське господарство складається з двох основних галузей - рослин­ництва і тваринництва.

Рослинництвоохоплює вирощування різноманітних культурних рослин, що да­ють продукти харчування, сировину для легкої і харчової промисловості, корми для тварин, ліки тощо.

Рослинництво за способом використання земель поділяють на такі галузі:

· рільництво (вирощування польових культур на орних землях);

· плодівництво (розведення багаторічних насаджень - садів, ягідників, виноградників);

· луківництво (використання і покращення природних лук, створення штучних сіножатей і пасовищ).

Зернове господарство охоплює вирощування продовольчих хлібних культур - пшениці і жита; продовольчих круп'яних - гречки, проса, риса; фуражних - ячменю, вівса, кукурудзи; зернобобових.

Технічними називають культури, які переважно є сировиною для про­мисловості (харчової, легкої). За значенням їх поділяють на волокнис­ті - льон-довгунець, коноплі; цукроносні - цукрові буряки; олійні - соняшник, льон-кучерявець, соя, ріпак; ефіроолійні - троянда, кмин, м'ята, шавлія тощо; лікарські - валеріана, горицвіт тощо.

Високоякісні продукти харчування дають вирощування картоплі, ово­чів, баштанних культур. Найбільш поширеними овочевими культурами в Україні є білокачанна капуста, помідори, огірки, цибуля, столові буряки, морква тощо. Баштанні культури є різновидністю овочів, які представле­ні у нас кавуном, динею, гарбузом, кабачками.

Вирощування кормових культур складає посіви багаторічних і одно­річних трав, кукурудзи на силос та кормових коренеплодів. Плодівни­цтво представлене садівництвом, ягідництвом, виноградарством.

В структурі посівів провідне місце займають зернові культури. В Україні вирощують озимі та ярі культури. їх площі майже однакові. Сі­ють, як правило, більш озимих культур, бо вони дають вищі врожаї. Од­нак при загибелі озимих вони пересіваються ярими.

Провідне місце в структурі посівів озимих культур посідає озима пшениця (врожайність 25-38 ц/га). Основними регіонами вирощування озимини є області Степової і Лісостепової зон, де ця культура займає по­над 1/4 посівів і 1/2 площ, зайнятих під зерновими.

Цінною продовольчою культурою є озиме жито. Основні райони його вирощування - Полісся і західна частина України. Врожайність культури становить 15-24 ц/га.

Провідне місце в структурі посівів зернових належить ярому ячменю. Він вирощується повсюдно з найбільшою концентрацією у південних ра­йонах України. Площі ярого ячменю розширюються у ті роки, коли ним пересівають озимі.

Другою за площею ярою зерновою культурою є кукурудза. Найбільш значна територіальна концентрація кукурудзи спостерігається в північ­ній і центральній частинах Степу, на півдні Лісостепу. Високими врожа­ями кукурудзи на зерно відзначаються Закарпатська, Чернівецька, Дні­пропетровська, Кіровоградська, Полтавська, Запорізька, Миколаївська і Херсонська області.

Цінною фуражною і продовольчою культурою є овес. Його вирощу­ють в основному у північній та західній частинах України, а на півдні й у центрі країни його часто використовують для пересіву озимини.

Значні площі в Україні відводяться під гречку - до 342 тис. га. Най­більш значні площі культура займає у Чернігівській, Житомирській, Ки­ївській та Сумській областях.

Рис сіють в Степовому Криму, на заплавних землях Дунаю і Півден­ного Бугу. Культивують його переважно при штучному зрошенні, найчас­тіше з постійним затопленням поля.

В Степовій і Лісостеповій зонах вирощують просо. Значно розширю­ються посіви зернобобових.

Україна займає провідне місце за рівнем територіальної концентрації посівних площ технічних культур.

Провідною технічною культурою є цукровий буряк, під ним зайнято 44% площі під технічними культурами. Так як культура потребує родю­чих ґрунтів, достатню кількість тепла, значне зволоження тому основним районом їх вирощування є Лісостеп (понад 85% виробництва цукрових буряків), а також південь Полісся І північ Степу.

Друге місце за посівами технічних культур належить соняшнику. Культура світлолюбива, посухостійка, вимагає родючих ґрунтів. Найкра­щі умови вирощування соняшнику є в Степовій зоні. На його посіви при­падає 40% усієї площі під технічними культурами.

Основною волокнистою культурою є льон-довгунець, який потребує вологого нежаркого літа, тривалого світового дня. Культура добре росте у Поліссі та передгір'ях Карпат. Коноплі вирощують на сході Полісся і в Придніпров'ї, а також у Миколаївській та Одеській областях.

Лікарські та ефіро-олійні культури вирощують в основному на право­бережжі Лісостепу та в Криму.

Важливе значення також має хміль, тютюн та махорка.

Частка картоплі у загальній посівній площі становить близько 6%. Третина посівних площ культури знаходиться на Поліссі, близько половини - в Лісостепу. Найбільші врожаї збирають на Поліссі, оскільки тут достатня кількість вологи, супіщані ґрунти з добрим доступом по­вітря.

Вирощування овочів поширене на всій території країни, але найбіль­ше в Степовій та Лісостеповій зонах.

Баштанні культури вирощують у південних районах Степу - Херсон­ська, Миколаївська, Одеська області.

Важлива товарна галузь плодівництва-виноградарство. В Україні ви­рощують майже 50 сортів винограду. Основні площі виноградників зо­середжені в південній і центральній частині Степу, передгір'ях Криму і Закарпатті.

Найбільш питома вага кормових культур у південних і південно-схід­них областях країни, а найменша - у поліських областях та передгір'ях Карпат. Кормовими культурами засіяно понад третину орних земель. З них половину займають однорічні та багаторічні трави, близько 40% - кукурудза на силос і зелений корм, а решту припадає на кормові корене­плоди І кормові баштанні культури.

За період 1990 – 2011 рр. в Україні відбулося зменшення посівних площ сільгоспкультур на 16,8 % ; у 4,6 разу знизились посівні площі кормових культур, що негативно вплинуло на розвиток кормової бази тваринницької галузі. За цей період значно зросли посіви високорентабельних експортоорієнтовних культур: соняшнику – у 2,8 разу, ріпаку – більш ніж вдесятеро, що порушує систему сівозмін і призводить до виснаження ґрунтового покриву. Посівні площі картоплі і овоче-баштанних культур зменшились на 5 %; нині вони зосереджені переважно у господарствах населення.

Зменшуються засіви орних земель. Якщо у 1990 р. було засіяно 97 % ріллі, то у 2009 р. – 83,1 %. Окрім 1523 тис. га чистих парів, в Україні не обробляється 12,2 % ріллі, що становить близько 3,9 млн. га (табл. 3.1). Для порівняння: загальна площа ріллі Великобританії становить 5,7 млн. га, Італії – 8,0 млн. га, Угорщини – 4,6 млн. га.

Таблиця 3.1


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты