Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Рекомендації




Враховуючи інерційність інвестиційно-будівельного процесу і відсутність заділу на наступні роки, можна прогнозувати, що відновлення обсягів реалізованої продукції у будівництві відбудеться не раніше другого півріччя 2012 р. З метою стимулювання позитивних відновлювальних процесів у будівельному секторі слід врахувати наступне.

1. Важливими умовами збільшення фінансування будівництва є дотримання загальної норми інвестування щонайменше на рівні 25 % до ВВП; створення системи інституційних інвесторів і активізація фінансових ринків у регіонах; закріплення тенденції відновлення кредитування будівництва; коригування законодавства про іпотечні облігації і іпотечні кредити на придбання житла за рахунок встановлення залежності між ставками кредитування та інфляцією, встановлення пільгових умов і державних гарантій щодо іпотечного кредитування будівництва житла для окремих категорій населення (співробітників органів внутрішніх справ, вчителів тощо).

2. Міністерство регіонального розвитку і будівництва України разом з органами місцевої влади має розробити програму розвитку галузевої будівельної науки і проектування; ініціювати удосконалення законодавства у сфері містобудування на основі наближення до світових стандартів; забезпечити спрощення дозвільних процедур при одночасному підвищенні відповідальності забудовника за порушення вимог проектів, норм і стандартів; розробити пропозиції щодо збалансування темпів житлового будівництва і створення інженерних комунікацій.

3. Слід використати зменшення цін на комерційну нерухомість під час кризи і можливості швидкої окупності цих об’єктів в Україні для організації фондів змішаного фінансування інфраструктурних проектів Євро-2012 на основі максимального залучення приватних, у т. ч. іноземних інвестицій.

4. З метою залучення коштів вітчизняних та іноземних інвесторів у будівництво об’єктів в рамках реалізації затверджених Кабінетом Міністрів України національних проектів необхідно прискорити розробку техніко-економічних обґрунтувань по цих об’єктах.

5. Розгортанню житлового будівництва має сприяти національний проект «Доступне житло» за рахунок безоплатного надання в користування забудовнику, який здійснює будівництво такого житла, земельних ділянок та звільнення його від внесків на розвиток інженерної і соціальної інфраструктури; в рамках проекту слід передбачити створення сегменту орендного житла і стимулювання індивідуального житлового будівництва в сільській місцевості.

6. Кабінет Міністрів України має: ініціювати зміни до законодавчого регулювання земельно-правових відносин, спрямованих на сприяння будівельній діяльності; внести законопроект, в якому передбачити критерії доступного житла, категорії громадян, яким надаватиметься державна допомога на будівництво такого житла і порядок її надання, механізм визначення на конкурсній основі забудовника (замовника) доступного житла і умови його стимулювання.

7. Доцільно розглянути питання про створення компанії-девелопера за участю держави для реалізації національного проекту «Доступне житло», а також інших національних проектів, котра за умов прийнятної рентабельності (до 5 %) може забезпечити зниження ціни на нову нерухомість і створити конкуренцію на будівельному ринку.

8. Ключовою умовою стабілізації ринку житла слід вважати зменшення ставки по довгострокових кредитах до 10-12 % річних у гривні і встановлення більш тривалого терміну їх повернення, а також поновлення іпотечного кредитування за умов, що його відсоткова ставка має бути співставна з рівнем інфляції.

9. Через погіршення стану старих будинків Міністерству регіонального розвитку і будівництва України разом з місцевими органами влади і банківським установами доцільно розробити програму державної підтримки іпотечного кредитування капітального ремонту житла.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты