Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Економічний вибір.




Тема 2. Економічний вибір

1. Економічні ресурси.

2. Економічний вибір.

3. Виробничі можливості.

 

1. Економічні ресурси – це елементи, які використовують для виробництва економічних благ. Розрізняють дві категорії ресурсів: матеріальні і людські.

До матеріальних ресурсів відносять землю і капітал, до людських - працю і підприємницькі здібності.

Земля включає орні землі, ліси, корисні копалини, водні ресурси.

Капітал – виробниче обладнання, будівлі, машини, система збуту товарів.

Праця – фізичні і розумові здібності людини, спрямовані на виробництво благ.

Під підприємницькими здібностями розуміють особливий вид людського ресурсу, який полягає в здатності найбільш ефективно використовувати всі інші фактори виробництва.

Підприємницькі здібності проявляються в таких функціях:

- підприємницька ініціатива по об’єднанні землі та капіталу в процесі виробництва;

- відповідальність за прийняття рішень;

- запровадження нових технологій і форм організації праці, виробництво нових товарів;

- підприємницький ризик ( прибуток підприємця не гарантований)

 

Виробничі ресурси поділяються на відтворювані та невідтворювані.

До відтворюваних виробничих ресурсів належать ті, що створюються і відновлюються природою (водні ресурси, грунт, флора, фауна) та суспільством (засоби виробництва). Трудові ресурси відносять до відтворюваних одночасно і природою і суспільством: люди з’являються на світ як біологічні істоти і в суспільстві набувають певних звичок, вмінь, знань, досвіду.

До невідтворюваних виробничих ресурсів відносять корисні копалини, які використовують як сировину.

 

Індивід, як і суспільство в цілому, існує в світі обмежених можливостей. Обмеженими є засоби, якими розпоряджається людина для задоволення своїх потреб, обмеженими є також фізичні та інтелектуальні здібності людини, обмеженою є також інформація і навіть час, який має в своєму розпорядженні людина. З проблемою обмеженості ресурсів стикаються також підприємства, фірми і суспільство в цілому.

 

Економічний вибір.

Наявні ресурси, як правило, обмежені, або ж їх менше, ніж необхідно для задоволення потреб на певному рівні суспільного розвитку. Звичайно, обмеженість ресурсів відносна. Вона долається по мірі розвитку суспільства. Однак в кожний певний момент часу має місце обмеженість економічних ресурсів. Це означає, що одночасне і повне задоволення всіх потреб неможливе. Наслідком обмеженості ресурсів є прагнення до їх найкращого використання.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 92; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты