Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Т.8. Світове господарство




1. Сутність і передумови формування світового господарства.

2. Етапи формування світового господарства.

3. Групи країн в міжнародній економіці.

4. Закономірності функціонування світового господарства.

5. Форми міжнародних економічних відносин.

 

1. Світове господарство – це сукупність національних господарств та економічних зв’язків між ними.

Виникнення світового господарства – не випадковий процес, а об’єктивна закономірність, зумовлена формуванням в ході історичного розвитку суспільного виробництва матеріальних передумов цього процесу.

Суб’єкти світового господарства:

- національні господарства (економіки) – економічні системи, які просторово визначену національну організаційну структуру, яка базується на використанні власних ресурсів і забезпечує реалізацію власних національних інтересів не тільки всередині країни, а на світовому ринку;

- транснаціональні корпорації (ТНК) і багатонаціональні корпорації (БНК), транснаціональні банки (ТНБ):

ТНК – компанії (найпотужніші монополії), які є міжнародними за характером своєї діяльності;

БНК – міжнаціональні компанії, капітал яких належить засновникам з різних країн;

ТНБ – банки, які виконують посередницьку роль в міжнародному русі капіталу;

- регіональні інтеграційні об’єднання і союзи держав;

- міжнародні організації та інститути – урядові та неурядові організації та установи, створені для розвитку економічного і політичного співробітництва.

Передумови формування світового господарства:

1) міжнародний поділ праці, який визначає необхідність спеціалізації виробництва країн відповідно до їх природно-кліматичних, історичних та економічних умов розвитку.

Міжнародний поділ праці визначається ступенем розвитку продуктивних сил країни.

 

На розвиток міжнародного поділу праці впливають наступні фактори:

- соціально – географічні фактори – відмінності в географічному положенні, структурі і чисельності населення, господарському досвіді;

- природно – кліматичні – різні кліматичні умови, забезпеченість корисними копалинами, орними землями, водними, лісовими та іншими ресурсами;

- техніко – економічні – країни мають різні рівні техніко – економічного розвитку;

- науково – технічний прогрес;

Міжнародний поділ праці проявляється в двох формах: у міжнародній спеціалізації і міжнародній кооперації.

Міжнародна спеціалізація виробництва – це використання країною ресурсів для виробництва одного або декількох видів товарів чи послуг на світовий ринок. Розрізняють предметну, подетальну, технологічну і постадійну форми міжнародної спеціалізації виробництва.

Міжнародна кооперація виробництва – спільне виробництво, розподіл виробничих програм, доповнення виробничих потужностей партнера, обмін продукцією, організація спільних виробництв на основі міждержавних угод.

Сучасний етап розвитку МПП характеризується:

- розвитком спеціалізації та кооперування виробництва наукомісткої продукції;

- поглибленням спеціалізації у сфері науково – технічних розробок та інформації;

- інтернаціоналізацією сфери послуг, пов’язаністю продажу послуг з виробництвом та збутом товарів, обміном інформацією;

- загостренням конкуренції, зростанням значення інтернаціональних конкурентних переваг.

2) інтернаціоналізація виробництва і всього господарського життя, тобто кооперування в світовому масштабі. Першою формою інтернаціоналізації господарства був світовий ринок. Інтернаціоналізація виробництва виникла на певному етапі міжнародної спеціалізації. Однією з форм інтернаціоналізації виробництва є транснаціональні компанії.

3) розвиток конкурентних ринкових відносин. Історично першою формою міжнародних ринкових відносин була міжнародна торгівля. Одночасно в світі посилювався рух всіх мобільних факторів виробництва: капіталу, робочої сили, технологій, підприємницьких здібностей.

4) економічна інтеграція, яка зумовлює тенденцію до економічної єдності світу на основі зближення і взаємопереплетіння національних економік, проведення узгодженої державної економічної політики.

 

Суть міжнародної економічної інтеграції можна виразити через такі її характеристики:

1. міжнародне регулювання економічних процесів;

2. поступове формування міжнаціональних господарських комплексів;

3. усунення адміністративних і економічних бар’єрів, що перешкоджають вільному руху товарів, робочої сили і фінансових ресурсів в межах регіону;

4. зближення внутрішніх економічних умов держав, що беруть участь в інтеграційних об’єднаннях.

В сучасних умовах економічна замкненість національних господарств не лише нераціональна, бо позбавляє економіку відокремленої країни переваг , що випливають з міжнародного поділу праці, спеціалізації та кооперації, а й практично неможлива. Тому тенденція до дедалі більшого зв’язку національних економік на сучасному етапі стала об’єктивно необхідною , а світове господарство все більше набуває цілісності.

Науково-технічний прогрес як фактор міжнародного поділу праці очевидний на прикладі Японії і нових індустріальних країн – Південної Кореї, Тайваню, Сінгапуру, Гонконгу. Міжнародна спеціалізація цих країн практично не пов’язана ні з наявністю у них природних ресурсів, ні навіть з їх географічним положенням. Другим проявом впливу науково-технічного прогресу на міжнародний поділ праці стало обмеження можливості окремих країн створити багатогалузеві національні промислові комплекси. Сьогодні номенклатура продукції настільки велика, що жодна країна не може забезпечити економічно вигідне виробництво всієї цієї номенклатури. Тому найефективнішою є концентрація зусиль на створенні спеціалізованих галузей виробництва, органічно вписаних в систему поділу праці. Наслідком поділу праці є міжнародне науково-технічне і виробниче співробітництво, кооперація.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты