Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні нормативні акти, які регулюють відносини у сфері інтелектуальної власності




· Конституція України;

· Кодекси України: Цивільний та Господарський;

· Закон України «Про авторське право і суміжні права»;

· Закон України «Про видавничу справу»;

· Закон України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів»;

· Закон України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»;

· Закон України «Про електронний цифровий підпис»;

· Закон України «Про захист від недобросовісної конкуренції»;

· Закон України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах»;

· Закон України «Про інформаційні агентства»;

· Закон України «Про інформацію»;

· Закон України «Про кінематографію»;

· Закон України «Про науково-технічну інформацію»;

· Закон України «Про наукову і науково-технічну експертизу»;

· Закон України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі»;

· Закон України «Про охорону прав на зазначення походження товарів»;

· Закон України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»;

· Закон України «Про охорону прав на промислові зразки»;

· Закон України «Про охорону прав на сорти рослин»;

· Закон України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем»;

· Закон України «Про професійних творчих працівників та творчі спілки»;

· Закон України «Про рекламу»;

· Закон України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних»;

· Закон України «Про систему суспільного телебачення і радіомовлення України»;

· Закон України «Про телебачення і радіомовлення»;

Міжнародні договори до яких приєдналась Україна:

· Бернська конвенція (Паризький акт 1971 р.);

· Римська конвенція 1961 р.;

· Женевська конвенція 1974 р.;

· Договір ВОІВ про авторське право;

· Паризька конвенція, Стокгольмський акт;

· Договір про патентну кооперацію 1970 р.;

· Договір про патентне право 2000 р.;

· Мадридська угода 1891 р.;

· Мадридський протокол 1989 р.;

· Договір про закони щодо товарних знаків 1994 р.;

· Міжнародна конвенція про охорону нових сортів рослин;

· Будапештський договір 1977 р.

Цивільний кодекс України присвячує питання захисту інтелектуальної власності Книгу четверту, глава 35-46, статті 418 — 508. ЦК надає роз'яснення таким поняттям як, інтелектуальна власність, об'єкти на суб'єкти права інтелектуальної власності, а також авторське право (глава 36), суміжні права (глава 37), наукове відкриття (глава 38), винахід, корисну модель та промисловий зразок (глава 39) тощо.
Авторське право і суміжні права в законодавстві України представлено в Законі України «Про авторське право і суміжні права» (від 11 липня 2001 р.). Закон ґрунтований на міжнародних нормах використання творів, враховує сучасні тенденції правового регулювання як традиційних, так і нових об'єктів авторського права — наприклад, комп'ютерних програм, баз даних. До мінімуму зведено випадки бездоговірного використання творів. Уперше передбачено охорону суміжних прав. Йдеться про охорону прав тих, хто доносить створене авторами до публіки: виконавців, виробників фонограм і відеограм, організацій телерадіомовлення.
Закон складається з шести розділів. Розділ І «Загальні положення» розкриває основні поняття, використані в Законі (ст. 1), склад українського законодавства про авторське право і суміжні права (ст. 2), визначає сферу дії Закону (ст. 3), повноваження установи у сфері охорони авторського права та суміжних прав (ст. 4), застосування правил міжнародного договору (ст. 5), а також права іноземних осіб та осіб без громадянства (ст. 6).
На розвиток законодавства України про авторське право та суміжні права, виконання міжнародних зобов'язань України щодо захисту інтересів осіб, які мають ці права, захист прав та інтересів осіб, які займаються розповсюдженням примірників об'єктів авторського права і суміжних прав, та споживачів спрямований Закон України від 23 березня 2000 р. «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних»- у редакції від 10 липня 2003 р.
Праву інтелектуальної власності присвячена ст. 9 Основ за-конодавства про культуру від 14 лютого 1992 р. Авторське право телерадіоорганізацій визначене в ст. 36 Закону України від 21 грудня 1993 р. «Про телебачення і радіомовлення». Дотримання норм авторського права є обов'язком видавців згідно із Законом України від 5 червня 1997 р. «Про видавничу справу». Відповідно до Закону України від 7 жовтня 1997 р. «Про професійних творчих працівників і творчі спілки» держава гарантує професійний і соціальний захист членам творчих спілок, захист їхніх авторських прав. Відносини, що виникають у процесі виробництва і використання фільму як об'єкта авторського права, регулює Закон України від 13 січня 1998 р. «Про кінематографію». Авторському праву на твори архітектури присвячено розділ IV Закону України від 20 травня 1998 р. «Про архітектурну діяльність».
Глава 43 ЦК присвячена праву інтелектуальної власності на комерційне найменування (статті 489—491).
Відповідно до ст. 489 ЦК правову охорону надають комерційному найменуванню, якщо воно допомагає вирізнити певну особу з-поміж інших та не вводить в оману споживачів щодо її справжньої діяльності.
Право інтелектуальної власності на комерційне найменування є чинним з моменту першого використання цього найменування та охороняється без обов'язкового подання заявки на нього чи реєстрації, а також незалежно від того, є чи не є комерційне найменування частиною торговельної марки.
Відомості про комерційне найменування можуть бути внесені до реєстрів, порядок ведення яких встановлює закон. Особи можуть мати однакові комерційні найменування, якщо це не вводить в оману споживачів щодо товарів, які вони виробляють та (або) реалізують, а також послуг, які вони надають.
Згідно зі ст. 490 ЦК майновими правами інтелектуальної власності на комерційне найменування є:

· право на використання комерційного найменування;

· право перешкоджати іншим особам неправомірно використовувати комерційне найменування, у тому числі забороняти таке використання;

· інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Майнові права інтелектуальної власності на комерційне найменування передають іншій особі лише разом із цілісним майновим комплексом особи, якій ці права належать, або з його відповідною частиною. Як визначає ст. 491 ЦК, чинність майнових прав інтелектуальної власності на комерційне найменування припиняється в разі ліквідації юридичної особи та на інших підставах, встановлених законом.

Систему законодавства України про торговельні марки становлять:

· глава 44 «Право інтелектуальної власності на торговельну марку» (статті 492—500) ЦК;

· Закон України від 15 грудня 1993 р. за № 3690-ХП «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» з наступними змінами та доповненнями;

· інші інструкції та положення.

ЦК стосується поняття торговельної марки (ст. 492), суб'єктів права на торговельну марку (ст. 493), засвідчення права на торговельну марку (ст. 494), майнових прав на торговельну марку (ст. 495), строку чинності майнових прав на торговельну марку (ст. 496), дострокового припинення чинності майнових прав на торговельну марку (ст. 497), відновлення чинності достроково припинених виключних майнових прав на торговельну марку (ст. 498), визнання прав на торговельну марку недійсними (ст. 499), права попереднього користувача на торговельну марку (ст. 500).
Закон України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» регулює відносини, що виникають у зв'язку з набуттям і здійсненням права власності на знаки для товарів і послуг в Україні.
В цілому система законодавства України у сфері інтелектуальної власності є досить наповнена, та враховує світовий досвід. Однак більшість Законів у Верховній Раді України з 2004 року не були переглянуті, і доопрацьовані з урахуванням тенденції до інтеграції України до ЄС.

 

Література: Нормативно-правові акти: 1-7, 9-12, 15, 16, 19-26, 28-36.Основна: 2, 5, 8, 11, 13-17, 21, 24, 2-31. Додаткова: 14, 15, 17, 18. Інтернет-ресурси: 1-7.

 


[1] Всемирная организация интеллектуальной собственности: Общая инфор­мация. - С. 4.

[2] Паризька конвенція про охорону промислової власності від 20 березня 1883 p.

[3] ВВР УРСР. - 1963. - № 51. - Ст. 731.

[4] ВВР України. – 1994. - № 13. – Ст.. – 64.

[5] Полное собрание законов. - Т. XXXII. - № 25, 143.

 

[6] СУ РСФСР. - 1919. - № 34. - Ст. 341.

[7] Постановление ЦИК и Совнаркома СССР от 12 сентября 1924. - СЗ СССР. - 1924. - № 9. - Ст. 97.

[8] Цивільний кодекс Української РСР. - Ст. 3.

[9] Постановление ЦИК и Совнаркома от 9 апреля 1931 г. - СЗ СССР. - 1931. - № 21. - Ст. 180; Алексеев Г. М. Советское изобретательство: этапы большого пути // Вопросы изобретательства. - 1987. - № 11. - С. 6-11.

[10] Положение об открытиях, изобретениях и рационализаторских предложе­ниях от 24 апреля 1959 г. // СП СССР. - 1959. - № 9. - Ст. 59.

[11] СП СССР. - 1973. - № 19. - Ст. 109.

[12] Ведомости съезда народных депутатов СССР и Верховного Совета СССР. – 1991. - №25. – Ст. 703.

 

 

[14] Мошинська Н. Як одержати свідоцтво на знак для товарів і послуг? // За­кон і Бізнес. - 1995. - 17 травня.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 118; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты