Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Хід уроку




На даному уроці ми побудуємо живописний твір за законами контрасту. У живописі контраст є одним з важливих художніх засобів вираження.

За законом контрасту можливо підвищити кольоровість будь-якої плями, проклавши впритул поряд з ним контрастний колір.

(Починається показ слайдів, який супроводжується короткою історію об’єднання «Набі»).

"Набіди" — самоназва групи французьких художників, що існувала в кінці 1880-х - початку 1900-х рр.. (Живописці М. Дені, П. Серюзьє, К. Руссель, П. Рансон, П. Боннар, Е. Вюйяр, Й. Ріппл-Ронаі, графік Ф. Валлоттон, скульптор А. Майоль). Продовжуючи пошуки П. Гогена і майстрів понт-авенськой школи,, "Набі" знаходили натхнення в античних міфах і середньовічних легендах, прагнули до одухотворення природних мотивів, до виявлення в пластичній формі її музичного початку. Захоплення народним мистецтвом, французькими гобеленами і вітражами, італійськими примітивістами, а також японською гравюрою відбилося у творчості "Набі" в площинності композиції, верховенстві колірного початку, орнаментальності, декорі, узагальненості форм, м'якою музикальності ритмів. Схильність "Набі" до стилізації проявилася також в їх дослідах в декоративно-прикладному мистецтві (ескізи для килимів, вітражів, меблів, начиння і т. д.)

 

Можливі слайди з репродукціями картин: (див. Додаток А)

 

Необхідно вибудувати ритм в картині, простежити розвиток колірної теми картини.

Контрастне поєднання теплих і холодних колірних тонів в композиції створює сильний емоційний ефект. На даному уроці ми беремо контраст теплого і холодного, тобто контрастна кольорова пара утворює ритм, який в свою чергу посилює, підкреслює настрій картини. Живописну роботу треба намагатися писати парно. А це означає - до основного кольору головного в композиції прагнути підбирати більш контрастний колірної тон оточення. Поруч розташовані теплі і холодні кольори

· червоний - зелений,

· помаранчевий - синій,

· червоний – синій

· жовтий - фіолетовий,

допомагають один одному звучати яскравіше, голосніше, контраст між ними надає композиції приховану динаміку. Однак, треба пам'ятати, що в практичній роботі фарби додаткових (контрастних) кольорів при змішуванні зазвичай гасять один одного, даючи бруд.

Основні контрасти: (показ слайдів або таблиць)

· теплі плями - холодні плями

· яскраві плями - приглушені плями

· великі за площею кольорові плями - дрібні кольорові плями

· темне - світле

· чіткий контур - розмитий контур

· перший план - далекий план

Можливі завдання:

· Намалювати абстрактну композицію (гуаш), що передавала б якусь конкретну емоцію (завдання можна варіювати);

· Передати кольором свій настрій у даний момент;

· Спробувати намалювати абстрактну композицію, що передавала б погоду, пору року, погодні явища і т.д.

 

Бажано робити їх легко, швидко, не прагнучи до зайвої ретельності і конкретності. Важливо домогтися вдалого колористичного рішення, переконливих колірних відносин. Треба поставити перед собою завдання, щоб кожен мазок барвистого шару був нового відтінку, в результаті картина буде вібрувати кольорами.

(Діти виконують творчу роботу).

 

Оформляється виставка робіт, проводиться обговорення.

Це особлива мова живопису та освоєння цієї мови дуже захоплююче і корисне заняття. Урок навчив нас бачити й знаходити в навколишній природі прекрасну музику кольору, а також вміло переносити свої враження на картину.

 

(Приводяться в порядок робочі місця).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 55; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты