Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Історико-культурні ресурси Криму




Туристично-рекреаційні ресурси Криму - це надзвичайно сприятливі кліматичні умови, мальовничі ландшафти, тепле море з піщаними і гальковими пляжами (загальною довжиною 450 км), тривалий купальний сезон (понад 4 місяці), джерела мінеральних вод і лікувальні грязі солоних озер. Освоєння в курортно-рекреаційних цілях двох останніх розпочато з середини XIX ст. В Криму зосереджено 36% санаторно-курортного фонду, понад 30% будинків відпочинку, близько 20% туристських закладів України. [7]

На території Криму збереглась велика кількість унікальних пам'яток античного, середньовічного та більш нових часів: фортифікаційних, культових споруд, палацових комплексів, особняків, які мають виключно важливе значення для розвитку в регіоні рекреаційної справи. Тут знаходиться 26 родовищ лікувальної грязі і ропи, більше 100 джерел мінеральних вод різного хімічного складу. У Криму налічується 6 державних заповідників, 33 заповідники (зокрема 16 загальнодержавного значення), 87 пам’ятників природи (13 – загальнодержавного значення), 10 заповідних урочищ, 850 карстових печер (з них 50 визнані фахівцями придатними для облаштування і відвідин туристами), шахт, колодязів, і більше 30 парків – пам’ятників садово-паркового мистецтва, загальнодержавного і світового значення.

Обласний центр, Сімферополь, не відзначається потужним соціально-історичним ресурсним запасом. Незважаючи на тисячолітню історію, тут збереглося мало визначних архітектурних споруд. Серед них - мечеть Кебір-Джамі ХV ст., грецькі торгові ряди, собор Петра і Павла, церква Костянтина і Єлени, палац Воронцова, господарські, житлові та адміністративні споруди ХІХ ст.

Безперечними лідерами за кількістю культурно-історичних рекреаційних ресурсів є міста та селища Південного берегу Криму. Ялта є столицею курортного Криму, що приваблює до себе багатьох відпочиваючих. З-поміж визначних архітектурних споруд міста, слід згадати церкву Іоанна Златоуста ХІХ ст., вірменський храм св.Репісеме, будинок чоловічої гімназії, палац еміра Бухарського (поч. ХХ ст.), костел Пресвятої Богородиці, багато особняків і вілл. В Ялті свого часу жили та працювали багато діячів зарубіжної культури: письменники Л.Толстой, А.Чехов, В.Короленко, О.Купрін, художник І. Левітан, співак Ф.Шаляпін та інші. У селищі Масандра, розташованому у передмісті Ялти, зберігся мініатюрний ажурний палац, будівництво якого було розпочато гр. Воронцовим, а продовжено Олександром ІІІ. Свого часу він не був добудований і використовувався як мисливський замок. Селище знамените далеко за кордоном винними льохами одно-іменного виноробного комбінату.

Інше передмісне селище Ялти - Лівадія - відоме палацом, який належав родині Потоцьких, а потім став літньою резиденцією династії Романових, які перетворили його на цілий комплекс, що потопає у зелені одного з найкращих на узбережжі парків.

Алупка знаменита оригінальним палацом ХІХ ст., що поєднав у собі готичний та мавританський стилі. Розташований біля підніжжя Ай-Петрі, оточений розкішним парком, палац став одним з найбільш відвідуваних об'єктів на узбережжі.

Візитною карткою Криму стало знамените Ластівчине гніздо, розташоване поблизу селища Гаспра, в якому збереглися два палаци ХІХ ст. Чудові архітектурні комплекси, які змінюють один одного, формуючи неповторний образ узбережжя, доповнюються палацами Кореїзу - Юсупівським та Дюльбер, що оточений ландшафтним парком.

Серед інших пам'яток Південного берегу Криму, що могли б зацікавити іноземних відвідувачів, - садибний будинок, у якому гостював О.Пушкін, дача А.Чехова, оригінальний фонтан "Ніч" у Гурзуфі, широко відомий за кордоном дитячий центр "Артек" біля підніжжя Аюдагу, генуезька фортеця, православна церква ХVІІІ ст. та німецька кірха ХІХ ст. у Судаку, палац князів Гагаріних в с. Утьос, фортеця, церкви та особняки, музеї І. Айвазовського та О.Гріна у Феодосії, архітектурні пам'ятки Форосу та ін.

Визначним місцем концентрації культурно-історичних рекреаційних ресурсів західної частини півострову є місто-курорт Євпаторія. Архітектурна спадщина міста формувалась під впливом багатьох культур. Від античної епохи залишились руїни давньої Керкінітіди - саме таку назву дали їй засновники греки-колоністи, від татарського Гезлева збереглися залишки оборонних стін і брами, турецька лазня, текіє дервішів, мечеть Джума-Джамі ХVІ ст.

Характеризуючи соціально-історичні ресурси Кримського півострова, неможливо не згадати - Севастополь. Відомий він, насамперед, залишками античного міста Херсонеса, заснованого наприкінці V ст. грецькими колоністами, яке останнім часом дістало статусу Національного заповідника. Історія Севастополя нерозривно пов'язана з воєнно-морським флотом, про що свідчать численні монументи та пам'ятники, найбільш відомим з яких є пам'ятник затопленим кораблям.

За своїм історико-культурним потенціалом не поступається Севастополю м. Керч. На її території існувало кілька античних міст, найвідомішим з яких був Пантікапей - столиця Боспорського царства. Серед інших пам'яток Керчі - собор Іоанна Хрестителя Х-ХІV ст., фортеця Ені-Кале ХVІІІ ст. [3]

Отже, можна сказати, що майже вся територія АР Крим характеризується виключно сприятливими умовами та наявністю різноманітних рекреаційних ресурсів для відпочинку і лікування населення, проведення різних видів туристичної діяльності.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты