Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Мотивація безпосередніх партнерів




1. Виробничо-економічна 1.1 Зменшення капітальних витрат і ризиків при створенні нових потужностей 1.2 Придбання джерел сировини або нової виробничої бази 1.3 Розширення діючих виробничих потужностей 1.4 Реалізація переваг дешевих чинників виробництва 1.5 Можливість запобігти циклічності або сезонності виробництва 1.6 Пристосування до процесу скорочення
2. Маркетингова 2.1 Зростання ефективності існуючого маркетингу 2.2 Придбання нових каналів торгівлі 2.3 Проникнення на конкретний географічний ринок 2.4 Вивчення потреб, набуття управлінського досвіду на нових ринках та ін. 2.5 Пристосування до умов країни, яка приймає капітал
3. Інші мови 3.1 Пропагандистські, престижні 3.2 Персональні 3.3 Екологічні

 

У свою чергу фірми країн, що розвиваються, при залученні інвестицій орієнтуються на: можливість доступу до нових технологій та передових методів управління, використання збутової мережі партнера й відомих у світі торгових марок, мобілізацію додаткових фінансових ресурсів тощо.

Головним суб’єктом міжнародної підприємницької інвестиційної діяльності є транснаціональні корпорації (ТНК). Хоча насьогодні біля 40 тисяч фірм різних країн світу, що контролюють 280 тисяч зарубіжних філіалів, перебувають на транснаціональній стадії розвитку, до останнього часу нема загальноприйнятого визначення транснаціональної корпорації. Вирізняють три головні критерії належності тієї чи іншої корпорації до ТНК: структурний, результативності та поведінки.

За структурним критерієм, ТНК — це фірма, що має власні філії у двох і більше країнах (за деякими дослідниками — щонайменше в шести країнах), або це фірма, власники чи вищий управлінський персонал якої є громадянами різних країн (при цьому діяльність ТНК контролюється штаб-квартирою, що міститься в одній країні. Саме тому вирізняють американські, японські, австрійські та інші ТНК).

За критерієм результативності та чи інша фірма визначається як ТНК на основі абсолютних або відносних показників. Відповідно до методології ООН міжнародний характер діяльності ТНК можна проаналізувати за трьома ключовими показниками:

· відношення зарубіжних активів ТНК до загальних активів ТНК;

· відношення обсягів реалізації ТНК за кордоном до загальних обсягів реалізації ТНК;

· відношення кількості зайнятих у зарубіжних підрозділах ТНК до загальної кіль­кості зайнятих ТНК.

Середню арифметичну цих трьох показників називають індексом транснаціональності, який слугує узагальнюючим критерієм міжнародної діяльності ТНК.

Транснаціональний етап інтернаціоналізації фірм вдало про­демонстрував Х. Перлмутер за допомогою відомої моделі ERPG (табл. 4).

 

Таблиця 4


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 69; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты