Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Економічна сутність санації.




Закон “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, прийнятий у 1999 році, розрізняє поняття “санація” та “досудова санація”. У цьому разісанаціярозглядається як система заходів, що здійснюються під час провадження у справі про банкрутство з метою запобігання ліквідації боржника і спрямованих на оздоровлення його фінансового стану, а також на задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом кредитування, реструктуризації боргів та капіталу і (або) зміною організаційної та виробничої структури боржника. Досудова санація— система заходів щодо відновлення платоспроможності боржника, здійснюваних власником боржника, інвестором, з метою запобігати його ліквідації, вдавшись до реорганізаційних, організаційно-господарських, управлінських, інвестиційних, технічних, фінансово-економічних, правових заходів у межах чинного законодавства до початку порушення справи про банкрутство.

 

І. А. Бланк і ряд інших авторів під санацією розуміють систему за­ходів щодо запобігання оголошення підприємства -боржника банкрутом і ЙОГО ліквідації. За словами M. І. Тітова, санація - це оздоровлен­ня неплатоспроможного боржника, надання йому фінансової допомо­ги, яка направлена на підтримку діяльності боржника і запобігання його банкрутству.

Своє тлумачення поняття "санація" дає і Національний банк Украї­ни: режим фінансової санації - це система непримусових і примусових заходів, спрямованих на збільшення обсягів капіталу до необхідного рівня протягом визначеного періоду з метою відновлення ліквідності та платоспроможності й усунення порушень, які призвели комерційний банк до збиткової діяльності або скрутного фінансового стану, а також наслідків цих порушень.

 

Досконалішим є визначення, дане відомими зарубіжними економістами (Н. Здравомислов, Б. Бекенферде, М. Гелінг), та вітчизняним фахівцем у питаннях виведення підприємств із фінансової кризи О.О.Терещенком : санація— це система фінансово-економічних, виробничо-технічних, організаційно-правових та соціальних заходів, спрямованих на досягнення чи відновлення платоспроможності, ліквідності, прибутковості і конкурентоспроможності підприємства-боржника в довгостроковому періоді. Тобто санація — це сукупність усіх можливих заходів, які здатні привести підприємство до фінансового оздоровлення. Це визначення втілює комплексний підхід до розглядуваного поняття, є універсальним і всебічно висвітлює економічну сутність санації підприємств.

Метою фінансової санаціїє покриття поточних збитків та усунення причин їх виникнення, поновлення або збереження ліквідності й платоспроможності підприємств, скорочення всіх видів заборгованості, поліпшення структури оборотного капіталу та формування фондів фінансових ресурсів, необхідних для проведення санаційних заходів виробничо-технічного характеру.

 
 

 

Санаційні заходи умовно можна поділити на чотири типи: > фінансово-економічні санаційні заходи; соціальні заходи; > санаційні заходи організаційно-правового характеру; > виробничо-технічні санаційні заходи

% Санаційні заходи фінансово-економічного характеру відзеркалюють фінансові відносини, які виникають в процесі мобілізації і використання внутрішніх і зовнішніх фінансових джерел оздоровлення під-ва. Методи фінансової санації повинні бути направлені на покриття поточних збитків і усунення причн їх виникнення.

^Соціальні санаційні заходи - заходи, які забезпечують соціальний захист працівників підприємства-боржника. А саме у випадку, якщо працівника вирішено звільнити, для нього повинні бути передбачені пошук і створення нових робочих місць, курси переква.ліфікації, соц­іальна допомога по безробіттю, виплати по заробітній платі.

^Виробничо-технічні санаційні заходи включають модернізацію та оновлення виробничих фондів зі зменшенням простоїв та підвищенням ритмічності виробництва, поліпшенням якості продукції та зниженням її собівартості, вдосконаленням асортименту продукції, скороченням технологічного часу.

Санаційні заходи організаційно-правового характеру спрямовані на вдосконалення організаційної структури підприємства, звільнення підприємства від непродуктивних виробничих структур, поліпшення виробничих стосунків між членами трудового колективу.

У цьо­му контексті розрізняють два види санації (див. рис. 1.3).

1. Санація зі збереженням існуючого юридичного статусу підприєм­ства-боржника (направлена на санацію боргу).

2. Санація зі зміною організаційно-правової форми та юридичного ста­тусу сапованого підприємства (реорганізація).

Санація підприємства, спрямована на реорганізацію боргу підприє­мства, включає наступні чотири варіанти:

1.Погашення боргу підприємства за рахунок коштів бюджету влас­тива тільки державним підприємствам з метою забезпечення подальшо­го розвитку пріоритетних галузей економіки; здійснення антимонополь-них заходів та т. ін.

2.Погашення боргу підприємства за рахунок пільгового банківького кредиту. У цьому випадку може здійснюватися переоформлення корот­кострокового банківського кредиту у довгостроковий. Також з метою проведення контролю банк може ввести у склад керівництва підприєм­ством свого представника.

тво, яке побажало взяти участь в санації підприємства боржника. У цьому випадку новий боржник переймає права та обов 'язки попереднього боржника.

4. Випуск облігацій під гарантію санитора- здійснюєте я, як правило, комерційним банком, який обслуговує підприємство, або державою.

Санація підприємства, спрямована на його реорганізацію, може про­являтися в наступних шести формах:

За формальними ознаками розглядають три види реорганізації:

1) спрямовану на укрупнення підприємства (злиття, приєднання, поглинання);

2) спрямовану на подрібнення підприємства (поділ, виділення);

3) без змін розмірів підприємства (перетворення).

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты