Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Технічне забезпечення підрозділу в основних видах бою, на марші та при розташуванні на місці.




Для виконання завдань технічного забезпечення підрозділів батальйону в роті забезпечення батальйону є взвод технічного забезпечення показано на рис.2, який в своєму складі має: особового складу 18 чол., автомобілів: спеціальних - 6 од., вантажних – 1 од., автоматів АКМ – 17 од., пістолетів ПМ – 1 од.

Рис.2. Організаційно-штатна структура взводу технічного забезпечення

Взвод призначений для допомоги екіпажам у проведенні технічного обслуговування, усунення дрібних технічних несправностей, а також для виконання не трудомістких поточних ремонтів озброєння і техніки, засобів зв’язку, тобто може частково виконувати роботи комплексного характеру. Устаткування автомайстерні технічного обслуговування дозволяє виконувати операції по промиванню фільтрів, перевірці і регулюванню вузлів, агрегатів і механізмів, усуненню відмовлень і несправностей, заміні вузлів і агрегатів, підфарбуванню, зовнішній мийці і дозаправленню техніки і озброєння.

Технічне забезпечення батальйону, роти, взводу, відділення екіпажу організовується та здійснюється з метою підтримання бойової готовності та боєздатності підрозділів шляхом укомплектування їх озброєнням та технікою, забезпечення ракетами, боєприпасами всіх видів та військово-технічним майном, підтримання їх у справному стані та в постійній готовності до бойового застосування, відновлення пошкоджених(несправних) озброєння і техніки та своєчасного повернення їх у дію.

Технічне забезпечення– є одним з вирішальних факторів, що визначають здатність механізованих і танкових підрозділів, можливість їх безупинного, тривалого бойового використання, успішне виконання поставлених бойових задач.

Обсяг і зміст технічного забезпечення підрозділів, в бойових умовах, залежить від таких основних факторів:

- характеру бойових дій, та задачі, що виконуються підрозділом;

- місця підрозділу в бойовому порядку частини;

- кліматичних умов та характеру місцевості;

- пори року і доби та інших факторів

Загальними принципами технічного забезпечення є:

- рішення задач технічного забезпечення безпосередньо в ході бою та першочергове виконання головних задач технічного забезпечення;

- максимальне наближення сил і засобів технічного забезпечення до забезпечуваних підрозділів, широкий маневр силами і засобами ТЗ в бойових умовах.

Задачі ТЗ в роті, взводі вирішуються екіпажами машин з використанням запасних частин, інструменту і пристосувань, що маються в кожному танку, БМП, БТР, автомобілі, при гарматі.

При організації бою командир батальйону, роти, взводу з питань ТЗ вказує :

- розміри і термін створення запасів боєприпасів, норми їхньої витрати і порядок підвозу;

- час і обсяг технічного обслуговування техніки і озброєння;

- порядок евакуації і ремонту озброєння і техніки в період підготовки й у ході бою;

- місця розгортання підрозділу технічного забезпечення батальйону і порядок його переміщення в ході бою(маршу);

- місце і порядок поповнення підрозділів ракетам і боєприпасами;

- райони розташування ремонтних підрозділів бригади (полку);

- місця організації збірних пунктів ушкоджених машин, шляхи підвозу матеріальних засобів й евакуації техніки та озброєння.

Поповнення танків, БМП і БТР боєприпасами в ході оборони, наступу здійснюєтьсяшляхом підвозу їх безпосередньо до машин, що знаходяться в бойових порядках, без виведення їх у тил, а при здійсненні маршу в районах привалів, денного(нічного) відпочинку, після прибуття в призначений район. У батальйоні і роті для постачання боєприпасами розгортається пункт бойового постачання (ПБП), .

Забезпечення підрозділів ракетами та боєприпасами здійснюється через батальйонні (ротні) пункти боєпостачання, які створюються за наказом командирів підрозділів. Вони також здійснюють прийом та здачу стріляних гільз і упаковки(тари). Начальником пункту боєпостачання в батальйоні (роті) призначається артилерійський технік батальйону(старшина роти) або інша особа за наказом командира батальйону(роти)

Ракети та боєприпаси на батальйонні пункти доставляються зі складу бригади (полку),

а на ротні, - як правило, з батальйонного пункту боєпостачання (рис. 3)

Рис. 3 Порядок забезпечення підрозділів боєприпасами

У бою начальник батальйонного пункту боєпостачання організовує видачу ракет та боєприпасів за наказом (розпорядженням) командира (начальника штабу) батальйону, начальник ротного пункту - за наказом командира роти.

Технічне обслуговування – це комплекс робіт і організаційно-технічних заходів направлених на ефективне використання бойової техніки та озброєння за призначенням і постійному підтриманні їх у справному стані в ході експлуатації, і проводиться в установлений командиром батальйону (роти), взводу час, перед боєм (маршем) і після виконання бойового завдання та здійснюється екіпажами, обслугою, механіками-водіями (водіями) та особовим складом підрозділу технічного забезпечення під безпосереднім керівництвом заступника командира батальйону(роти) з озброєння (старшого техніка роти) та командирів взводів.

Для бронетанкової техніки й автомобілів установлені такі види технічного обслуговування показано на рис.4:

Рис. 4. Види технічного обслуговування для бронетанкової і автомобільної техніки

 

КО проводиться екіпажами (водіями) перед кожним виходом машини із парку, на марші, перед стрільбою, заняттями, навчанням з метою перевірки готовності до використання, функціонування агрегатів, механізмів, систем та апаратури техніки і озброєння.

ЩТО проводиться в перервах бойових дій, після кожного виходу машини з парку та виконанні бойових завдань, після кожного добового переходу на марші. Включає в себе заправку техніки ПММ, поповнення боєприпасами, перевірку технічного стану агрегатів та їх регулювання.

Планове (номерне) ТО №1, №2 проводиться після строго визначеного відпрацювання або часового находження в експлуатації того чи іншого виду техніки озброєння, які включають перелік робіт, що визначені для кожного зразку експлуатаційною документацією показано в таблиці 1.

Сезонне ТО проводиться при переводі техніки, озброєння на режим зимової чи літньої експлуатації та включає роботи чергового(планового) ТО №1, №2 незалежно від напрацювання.

Спеціальне ТО проводиться при підготовці техніки, озброєння для експлуатації в особливих умовах: у горах, пустелі, зимою, при подоланні водних перешкод і після цього.

Обслуговування техніки вході бою виконується безпосередньо в бойових порядках без виведення машин у тил і проводиться за принципом ”засоби обслуговування – до машин, що обслуговуються”.

Порядок евакуації і ремонту озброєннята техніки в період підготовки і у ході бою:

- у першу чергу евакуюються машини з-під вогню противника в найближчі укриття з найменшим обсягом ремонтних робіт і надається допомога машинам легкого застрявання;

- спочатку ремонтуються машини з найменшим обсягом робіт та машини управління;

- ремонтні засоби подаються до машин, що ремонтуються;

Заступник командира батальйону з озброєння (старший технік роти) зобов’язаний:

- знати завдання батальйону (роти), його укомплектованість озброєнням, технікою, їхній технічний стан, забезпеченість ракетами, боєприпасами, військово-технічним майном;

- керувати підготовкою озброєння (техніки) до бою (маршу) та їх технічним обслуговуванням в ході бою та на марші;

- організовувати та вести спостереження за бойовими машинами в бою, встановлювати причини виведення їх з ладу;

- організовувати евакуацію, ремонт озброєння та техніки, своєчасне повернення їх у дію та передачу виведених із ладу машин засобами старшого командира;

- підтримувати постійний зв’язок із ЗКБрО(ЗКПО), РЕГ бригади (полку) та ЗКБО доповідати їм і своєму командиру про кількість, місцезнаходження та технічний стан виведених із ладу озброєння і техніки та заходи щодо їх відновлення.

Технічне обслуговування включає:

- заправлення машин пальним показано на рис. 5;

- перевірку справності і готовності до застосування озброєння, приладів стрільби та спостереження;

- перевірку агрегатів, систем та механізмів, їхнє очищення, промивання, змащування, вивірку та регулювання, усунення дрібних пошкоджень та виконання кріпильних робіт показано на рис. 6;

- зарядження(підзарядження ) АКБ;

- перевірку укомплектованості та поповнення озброєння і техніки запасними частинами, інструментом та приладдям, засобами підвищення прохідності та іншими табельними засобами;

- перевірку наявності та справності обладнання на автомобілях, призначених для перевезення особового складу, озброєння, техніки та майна.

На бій в батальйоні (роті) відпрацьовується план технічного забезпечення показано на рис. 8 і створюється:

- пункт технічного спостереження (ПТС); 1мб(тб) (рис. 8)

- ремонтно – евакуаційна (ремонтна) група – РЕГ (РемГ) 2мб (тб)

- пункт боєпостачання (ППБ)

- пункт заправки пальним (ПЗП) 3мб (тб)

При підготовці до бою техніки та озброєння проводиться ТО №1 або №2. При підготовці підрозділу для ведення бою в особливих умовах є ряд особливостей:

У горах. З водіями всіх машин проводиться заняття і тренування в зупинках і рушання з місця на підйомах і спусках, а також на косогорах, інструктажі по порядку обслуговування машин в умовах розрідженого повітря і роботи агрегатів та вузлів машин з постійним перенавантаженням. Проводиться спеціальне регулювання приладів живлення системи пальним, охолодження, підігріву двигунів, а також приладів керування механізмів повороту і гальм, стан гусеничних стрічок і їхній натяг, автошин, приладів прицілювання і наведення зброї.

Зимою. Зимовий клімат знижує працездатність екіпажів і продуктивність ремонтних підрозділів, ускладнює запуск двигунів і підтримку теплового режиму їх у ході експлуатації. Тому з екіпажами і водіями вивчаються особливості експлуатації машин в умовах низьких температур. Перевіряється ступінь зарядженості АКБ і повітряних балонів. Сніжний покрив ускладнює евакуацію ушкодженої техніки і підхід до неї майстерень.

ТЗ перед підготовкою і у ході маршу. Проводиться підготовка засобів підвищення прохідності машин, підвищення заправки ПММ і забезпечення пристосуваннями, шанцевим інструментом. ТЗ і ТО в ході маршу здійснюється безпосередньо на маршруті, на привалах у районах денного (нічного) відпочинку. ТО проводиться через кожні 3-4 години руху в обсязі КО, а в другій половині добового переходу проводиться КО і дозаправка ПММ. У районах денного (нічного) відпочинку проводиться ЩТО.

Рис. 5. Заправка техніки пальним

 

Для своєчасного повернення техніки, озброєння до ладу проводиться їх поточний ремонт. Поточний ремонт пошкодженого озброєння і техніки, який проводиться, як правило, в місцях виведення їх із ладу або у найближчих укриттях силами екіпажів, обслуг, механіків-водіїв (водіїв) та ремонтно-евакуаційними (ремонтними) групами. Ремонтно-евакуаційні (ремонтні) групи в першу чергу ремонтують озброєння та техніку, які найбільш важливі для підтримання боєздатності батальйону (роти), а також які потребують найменшого обсягу робіт. Машини управління в усіх випадках ремонтуються позачергово. Якщо пошкоджені машини відремонтувати на місці або в найближчому укритті не можливо, засобами бригади (полку) вони евакуюються на збірні пункти пошкоджених машин (ЗППМ) показано на рис. 7.

Ремонт озброєння залежно від характеру несправностей може проводитися безпосередньо в підрозділах або ремонтній роті бригади (полку). Несправні зенітні та протитанкові ракети повертаються на склад бригади (полку).

Відремонтовані (евакуйовані) озброєння та техніка приводяться в готовність до бойового застосування і негайно повертаються в свої підрозділи.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 249; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты