Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Використання телефонної лінії для прослуховування приміщень




Телефонна лінія використовується не тільки для передачі телефонних повідомлень, але і для прослуховування приміщення. Щоб уключити подібний пристрій, потрібно набрати номер абонента. Перші два гудки "проковтуються" пристроєм, тобто телефон не дзвонить. Після цього необхідно покласти трубку і через визначений час (30-60 секунд) подзвонити знову. Тільки після цього система включається в режим прослуховування.

Подібним чином працюють, наприклад, пристрої ST-01 ELSY, UM103. Ціна таких пристроїв — від 15 (вітчизняні) до 250 $ (закордонні). Як приклад одного з таких пристроїв є пристрій БОКС-Т. Цей пристрій дозволяє контролювати приміщення з будь-якої точки земної кулі по телефоні. Для цього досить набрати номер телефону, де уже встановлений прилад "Бокс-Т", і включити мікрофон. Для вимикання досить покласти слухавку.

Необхідно мати у виді, що існують так називані "беззаходові" системи передачі акустичної інформації з телефонних ліній, що дозволяють прослухувати приміщення без установки якого-небудь додаткового устаткування. Також використовуються недоліки конструкції телефонного апарата: акустичні коливання впливають на якір дзвоника, що, коливаючись, викликає появу в котушці мікрострумів, модульованих ЕДС, що наводиться в котушці, у цьому випадку може досягати декількох мілівольтів. Дальність цієї системи не перевищує (через загасання) декількох десятків метрів. Прийом здійснюється на якісний підсилювач низької частоти.

Другий варіант "беззаходової" системи зв'язаний з реалізацією ефекту "нав'язування". Коливання частотою від 150 Кгц і вище подаються на один провід телефонної лінії, до другого проводу приєднується приймач. Земля передавача і приймача з'єднані між собою чи з загальною землею, наприклад, водогінною мережею.

Через елементи схеми телефонного апарата високочастотні коливання надходять на мікрофон, навіть якщо він відключений від мережі, і модулюються мовою. Детектор приймача виділяє мовну інформацію. Через істотне загасання ВЧ сигналу в двохпроводній лінії дальність також не перевищує декількох десятків метрів (без ретранслятора).

 

Спеціальні пристрої прослуховування

Спрямовані мікрофони.

Звичайні мікрофони здатні реєструвати людську мову на відстані, що не перевищує декількох десятків метрів. Для збільшення дистанції, на якій можна робити прослуховування, практикують застосування спрямованого мікрофона.

Іншими словами, цей пристрій збирає звуки тільки з одного напрямку, тобто має вузьку діаграму спрямованості. Такі пристрої широко застосовуються не тільки в розвідці, але і журналістами, мисливцями, рятувальниками і т.д.

Можна виділити два основних типи спрямованих мікрофонів:

ü с параболічним відбивачем;

ü резонансний мікрофон.

Мікрофон з параболічним відбивачем

У мікрофоні з параболічним відбивачем власне мікрофон розташований у фокусі параболічного відбивача звуку.

Спрямований параболічний мікрофон з підсилювачем AD-9 концентрує звуки, що йдуть, і підсилює їх. Простий у звертанні і настроюванні. У комплект входить мікрофон, підсилювач, кабель і головні телефони. Електроживлення — від батареї 9 В.

Випускаються кілька моделей. Загальним у конструкції всіх цих мікрофонів є наявність рукоятки пістолетного типу, параболічного відбивача діаметром близько 40 див і підсилювача. Діапазон сприйманих частот складає від 100-250 Гц до 15-18 кгц. Усі мікрофони мають автономне живлення і мають рознімання для підключення до магнітофона. Гостра "голчаста" діаграма спрямованості дозволяє при відсутності перешкод контролювати людську мову на відстані до 1200 м. У реальних умовах (в умовах міста) можна розраховувати на дальність до 100 м.

Резонансний мікрофон

Резонансний мікрофон заснований на використанні явища резонансу в металевих трубках різної довжини. Наприклад, в одній з модифікацій такого мікрофона використовується набір з 37 трубок довжиною від 1 до 92 см.

Звукові хвилі, що приходять до приймача по осьовому напрямку, приходять до мікрофона в однаковій фазі, а з бічних напрямків (через відмінну швидкість поширення звукових хвиль у металі, а також різної довжини трубок) — виявляються зрушеними по фазі.

З погляду схованого контролю звуку застосування спрямованих мікрофонів утруднено через найчастіше неприйнятні їхні габарити і джерела акустичних перешкод. Крім того, для того, щоб не бути прослуханим в автомобілі, досить просто підняти скло.

Лазерні мікрофони

У тому випадку, якщо ви підняли скло в чи автомобілі закрили кватирку, може бути використаний лазерний мікрофон. Перші їхні зразки були прийняті на озброєння американськими спецслужбами ще в 60-і роки.

Як приклад розглянемо лазерний мікрофон HP-150 фірми "Hewlett-Packard" з дальністю дії до 1000 м. Він сконструйований на основі гелій-неонового чи напівпровідникового лазера з довжиною хвилі 0,63 мкм (тобто у видимому діапазоні; сучасні пристрої використовують невидимий ІЧ діапазон).

Промінь лазера, відбитий від скла приміщення, у якому ведуться переговори, виявляється промодульованим звуковою частотою. Прийнятий фотоприймачем відбитий промінь детектирується, звук підсилюється і записується. Приймач і передавач виконані роздільно, мається блок компенсації перешкод. Вся апаратура розміщена в кейсі і має автономне живлення. Подібні системи мають дуже високу вартість (більш 10 тис. $) і, крім того, вимагають спеціального навчання персоналу і використання комп'ютерної обробки мови для збільшення дальності.

Існує досвідчена вітчизняна система ЛСТ-ЛА2 з дальністю знімання менш 100 м і досить скромною вартістю. Слід зазначити, що ефективність застосування такої системи зростає зі зменшенням освітленості оперативного простору.

 

Гідроакустичні датчики

Звукові хвилі поширюються у воді з дуже невеликим загасанням.

Гідроакустики ВМФ навчилися прослухувати шепіт у підвідних човнах, що знаходяться на глибині десятків метрів. Цей же принцип можна застосовувати, використовуючи рідину, що знаходиться в системах водопостачання і каналізації. Таку інформацію можна перехоплювати в межах будинку, але радіус прослуховування буде дуже сильно залежати від рівня шумів, особливо у водопроводі. Переважно використовувати датчик, встановлений у батареї опалення. Ще більш ефективним буде використання гідроакустичного передавача, встановленого в батареї приміщення, що прослухується.

 

НВЧ і ІЧ передавачі

Для підвищення скритності в останні роки стали використовувати інфрачервоний канал. Як передавач звуку від мікрофона використовується напівпровідниковий лазер. Як приклад розглянемо пристрій TRM-1830. Дальність дії вдень складає 150 м, уночі — 400 м, час безупинної роботи — 20 годин. Габарити не перевищують 26х22х20 мм. До недоліків подібної системи можна віднести необхідність прямої видимості між передавачем і приймачем і вплив перешкод. Найгучніша справа з застосуванням ІЧ каналу — Уотергейт.

Підвищити скритність одержання інформації можна також за допомогою використання каналу НВЧ діапазону — більш 10 Ггц. Передавач, виконаний на діоді Ганна, може мати дуже невеликі габарити. Забезпечується дальність більш 100 м. До переваг такої системи можна віднести відсутність перешкод, простоту і відсутність у даний час ефективних засобів контролю. До недоліків варто віднести необхідність прямої видимості, хоча й у меншому ступені, тому що НВЧ сигнал може все-таки обгинати невеликі перешкоди і проходить (з ослабленням) крізь тонкі діелектрики, наприклад, штори на вікнах.

 

Стетоскопи

Стетоскоп являє собою вібродатчик, підсилювач і головні телефони.

Вібродатчик спеціальною мастикою прикріплюється до стіни, стелі і т.п. Розміри датчика, на прикладі пристрою DTI, складають 2,2х0,8 см, діапазон частот — 300-3000 Гц, вага — 126 г., коефіцієнт підсилення — 20000.

За допомогою подібних пристроїв можна здійснювати прослуховування розмови через стіни товщиною до 1 м. Стетоскоп може оснащуватися провідним, чи радіо іншим каналом передачі інформації. Основною перевагою стетоскопа можна вважати труднощі виявлення, тому що він може встановлюватися в сусідніх приміщеннях.

Існують стетоскопи, у яких чуттєвий елемент, підсилювач і радіопередавач об'єднані в одному корпусі. Вони мають дуже невеликі габарити і дозволяють не тільки прослухувати розмови через стіни, віконні рами, двері, але і передавати інформацію по радіоканалу. Мають високу чутливість і забезпечує гарну розбірливість мовного сигналу. ЯК правило робоча частота складає 470 Мгц. Дальність передачі — до 100 м. Час безупинної роботи — 24 г, розміри — 40х93 мм

Більшістю фахівців прогнозується постійний ріст випадків застосування стетоскопів, що насамперед порозумівається зручністю застосування подібної техніки, а також тим, що їх надзвичайно важко знайти.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 142; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты