Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Додатки. Додатки оформляють як продовження кваліфікаційної (дипломної) роботи на наступних її сторінках або у вигляді окремих частин




Додатки оформляють як продовження кваліфікаційної (дипломної) роботи на наступних її сторінках або у вигляді окремих частин. При цьому на аркуші великими літерами друкують слово “ДОДАТКИ”.

Розміщають додатки у порядку появи посилань у тексті роботи. Якщо додатки оформлюють на наступних сторінках роботи, кожний такий додаток повинен починатися з нової сторінки. На початку тексту додатків великими літерами жирно, посередині рядка пишеться слово ДОДАТКИ. Додаток повинен мати заголовок надрукований угорі малими літерами з першої великої симетрично відносно тексту сторінки.Праворуч над заголовком малими літерами з першої великої жирно друкується слово “Додаток __” і велика літера, що позначає додаток..

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер І, Є, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, “Додаток А”, “Додаток Б” і т.д

Текст кожного додатка за необхідністю може бути поділений на розділи й підрозділи, які нумерують у межах кожного додатка. У цьому разі перед кожним номером ставлять позначення додатку (літеру) і крапку, наприклад, А.2 - другий розділ додатка А, В.3.1 - підрозділ 3.1 додатка В.

Ілюстрації, таблиці і формули, які розміщені в додатках, нумерують у межах кожного додатка, наприклад: рис Д.1.2 - другий рисунок першого розділу додатка Д), формула (А.1) - перша формула додатка А.

6. ЗАХИСТ КВАЛІФІКАЦІЙНОЇ І ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

6.1. Основні документи, що представляються на захист робіт

Повністю підготовлена до захисту робота подається науковому керівникові, який ще раз проглядає роботу в цілому. Свої думки він викладає у письмовому відзиві. Він пишеться у довільній формі, однак у ньому можна виявити і деякі загальні положення:

· у першу чергу вказується на відповідність виконаної роботи спеціальності та галузі науки, за якими ДЕК уповноважений провести захист кваліфікаційної роботи;

· характеризується виконана робота, її актуальність, теоретичний рівень, практичне значення, повнота, глибина й оригінальність рішення поставлених завдань, а також дається оцінка такої роботи до захисту;

· закінчується письмовий відзив наукового керівника вказівкою на ступінь відповідності її вимогам, які висуваються до робіт такого типу.

Робота обов’язково супроводжується рецензією, виконаною, як правило, викладачем, спеціалістом тієї галузі знань, за тематикою якої виконана кваліфікаційна робота. Рецензент зобов’язаний провести кваліфікований аналіз сутності і основних положень рецензованої роботи, а також оцінити актуальність обраної теми, самостійність підходу до її розкриття, наявність власної точки зору, вміння користуватися методами наукового дослідження, ступінь обґрунтованості висновків та рекомендацій, достовірність одержаних результатів, їхню новизну та практичну значимість. Він також має оцінити і вивести на перший план сильні сторони роботи, її досягнення, послідовність викладення, широту й ретельність охоплення матеріалу, а також перспективи, які вона відкриває.

Поряд із позитивними сторонами такої роботи відзначаються і недоліки, зокрема, вказуються відступи від логічності й грамотності викладу матеріалу, виявляються фактичні помилки і т.д. Обсяг відзиву та рецензії, як правило, не перевищує 2-х сторінок друкованого тексту.

Рецензія на випускну роботу починається з констатування освітньо-кваліфікаційного рівня, її складових частин, обсягу та її спрямованості на розкриття кола питань за визначеною темою.

Далі висвітлюються наступні питання:

· визначення рівня актуальності проблеми, чіткості формулювання мети, об'єкта, предмета дослідження, та поставлених завдань;

· визначення ступеня обґрунтованості наукових положень роботи, звернення уваги на висновки і твердження, що викликають сумніви й можуть слугувати підґрунтям дискусії під час захисту;

· відповідність змісту роботи її темі та завданню;

· повнота розробки теми та її завершеність у цілому;

· відповідність роботи нормативним документам, зауваження щодо оформлення;

· екологічну та методичну грамотність студента;

· методику дослідження;

· наявність елементів дослідження й узагальнення передового виробничого досвіду;

· новизну та корисність результатів роботи;

· позитивні якості та конкретний аналіз недоліків за змістом та оформленням роботи;

· висновки про відповідність професійному рівню та можливість допуску роботи до захисту.

Рецензент надає критичні зауваження по роботі, оцінює, в якій мірі вона відповідає вимогам, що пред'являються до структури та оформлення, пропонує її оцінку.

Робота допускається до захисту підписом завідувача кафедри (за наявності позитивного відзиву та рецензії). З рецензією студенту слід ознайомитись до захисту, щоб підготуватися до обговорення зауважень, висловлених рецензентом.

До державної екзаменаційної комісії перед захистом дипломних (кваліфікаційних) робіт деканом факультету подаються такі документи:

1. Дипломна (кваліфікаційна) робота.

2. Відгук керівника про дипломну (кваліфікаційну) роботу.

3. Рецензія на дипломну (кваліфікаційну) роботу спеціаліста відповідної кваліфікації.

Державній комісії можуть бути подані також інші матеріали, що характеризують наукову і практичну цінність виконаної роботи - друковані статті за темою роботи, документи, які вказують на практичне застосування роботи.

Повністю оформлена дипломна (кваліфікаційна) робота подається до ДЕК не пізніше ніж за 5 днів до початку її роботи.

 

 

6.2. Підготовка до виступу на засіданні ДЕК

Перше і найголовніше, з чого починається підготовка до захисту роботи, – це розробка виступу за результатами дослідження у формі усної доповіді, яка покликана розкрити сутність, теоретичне й практичне значення результатів проведеної роботи.

У структурному відношенні доповідь можна поділити на три частини, які складаються із рубрик, кожна з яких являє собою самостійний смисловий блок, хоча в цілому вони логічно взаємопов’язані і представляють єдність, яка сукупно характеризує зміст проведеного дослідження.

Перша частина доповіді віддзеркалює вступ роботи. Рубрики цієї частини відповідають тим смисловим аспектам, відповідно до яких дається опис наукової проблеми, також формулювання мети роботи. Тут же необхідно вказати методи, за допомогою яких одержано фактичний матеріал робіт, а також охарактеризувати її склад і загальну структуру.

Після першої вступної частини йде друга і найбільша за обсягом частина, яка у послідовності, встановленій логікою проведеного дослідження, характеризує кожну частину роботи. При цьому особливу увагу слід звернути на підсумкові результати. Відзначаються також критичні співставлення та оцінки.

Закінчується доповідь підсумковою частиною, яка будується за висновками роботи. Тут доречно перерахувати загальні висновки з її тексту (не повторюючи більш часткові узагальнення, зроблені при характеристиці розділів основної частини) і зібрати воєдино основні рекомендації.

До тексту доповіді можуть бути додані додаткові матеріали (схеми, таблиці, графіки, діаграми і т.д.), які необхідні для доказів висунутих положень, зроблених висновків і запропонованих рекомендацій.

Коли текст виступу на захист роботи складений, доречно підготувати письмові відповіді, зауваження й побажання, які наявні у відзиві та рецензії, а потім скласти письмові відповіді на всі питання і зауваження, які містяться у рецензії.

У випадку згоди з зауваженнями рецензента можливо використання відповідей типу: “Із чим не можна не погодитися”, “Вказані недоліки можуть бути виправлені...”, “Я цілком згодний із тим, що...”, “Зауваження по роботі досить справедливі...”.

У випадку незгоди з зауваженнями рецензента можна заперечувати таким чином : “Я дозволю не погодитися...”, “У зв’язку із зауваженнями хотілося б звернути увагу присутніх на таке...”, “Це питання поки залишається відкритим...”, “Факти (результати, дані) доводять, що...” “Із зауваженнями не можна погодитись, оскільки...”, “Думаю, що це не стосується теми нашого дослідження...”, “Така постановка питання неправомірна, оскільки...” і т. п.

Відповіді мають бути короткими, чіткими й добре аргументованими. Якщо можливі посилання на тексти робіт, то їх слід робити. Це надає відповідям найбільшої переконливості й одночасно дозволяє підкреслити достовірність наведеного дослідження.

При підготовці до захисту бажано ще раз уважно перегорнути весь текст роботи, зробити помітки на сторінках, вкласти у потрібні місця закладки. Особливу увагу слід звернути на аналітичні таблиці, графіки та схеми, що містять у собі в наочній і концентрованій формі найбільш значущі результати роботи. Частину таких матеріалів бажано підготувати для ілюстрації у залі засідань ДЕК. Вони оформлюються таким чином, щоб випускник міг демонструвати їх без особливих труднощів і вони були доступні усім присутнім у залі.

6.3. Процедура захисту дипломної (кваліфікаційної) роботи

Захист дипломної (кваліфікаційної)роботи відбувається публічно на відкритому засіданні державної екзаменаційної комісії за участю не менше половини її складу при обов'язковій присутності голови комісії.. Порядок захисту встановлено Положенням про державні екзаменаційні комісії.

Перед захистом дипломної (кваліфікаційної) роботи голова ДЕК сповіщає інформацію про супровідні матеріали до відповідної роботи.

Випускникові надається час для виступу, після чого він відповідає на запитання членів ДЕК. Відповідь повинна бути короткою, але чіткою, обґрунтованою і вичерпною. Тривалість доповіді – 7-10 хвилин.

При захисті дипломної (кваліфікаційної) роботи студент повинен коротко і чітко обґрунтувати її актуальність, розкрити мету, наукову новизну та практичну значущість роботи. Викласти основні положення, що виносяться на захист, доповісти про результати проведеного дослідження, які можна ілюструвати за допомогою таблиць, діаграм, схем та інших наочних засобів з використанням технічних засобів. Під час доповіді необхідно звертати увагу членів ДЕК на демонстраційний матеріал, коротко пояснюючи його зміст, і на пропозиції, подані в останньому розділі роботи. Після доповіді студент відповідає на запитання членів ДЕК і присутніх на захисті.

Після виступу студента проводиться дискусія за матеріалами дослідження, в якій приймають участь члени ДЕК, всі присутні на захисті. Необхідність виступу наукового керівника і рецензента роботи, що захищається, вирішує випускаюча кафедра і ДЕК.

Критерії оцінки роботи і захисту

1. Актуальність дослідження, відповідність сучасному стану психологічної науки.

2. Повнота розробки теми.

3. Теоретична та практична значущість дослідження.

4. Ступінь оволодіння методами дослідження.

5. Якісна та кількісна характеристика опрацьованого матеріалу.

6. Науковий стиль викладення матеріалу, послідовність, аргументованість.

7. Глибина висновків. Ступінь самостійності у виконанні роботи.

8. Правильність оформлення роботи.

9. Чіткість, послідовність, обґрунтованість доповоді та відповідей.

Результати захисту дипломної (кваліфікаційної) роботи визначаються оцінками "відмінно", "добре", "задовільно" і "незадовільно". Результати захисту дипломних (кваліфікаційних) робіт оголошуються у цей же день після оформлення протоколів засідання державної комісії.

Рішення державної комісії про оцінку знань, виявлених при складанні державного екзамену, захисті дипломної (кваліфікаційної) роботи, а також про присвоєння студенту-випускнику відповідного освітнього рівня (кваліфікації) та видання йому державного документа про освіту (кваліфікацію) приймається державною комісією на закритому засіданні відкритим голосуванням звичайною більшістю голосів членів комісії, котрі брали участь в засіданні. При однаковій кількості голосів голос голови є вирішальним.

Студент, який при складанні державного екзамену або при захисті дипломної кваліфікаційної) роботи отримав незадовільну оцінку, відраховується з вищого навчального закладу і йому видасться академічна довідка.

ТИПОВІ ПОМИЛКИ В НАПИСАННІ ТА ОФОРМЛЕННІ КВАЛІФІКАЦІЙНОЇ (ДИПЛОМНОЇ) РОБОТИ

 

1. Зміст роботи не відповідає плану кваліфікаційної (дипломної) роботи або не розкриває тему повністю чи в її основній частині.

2. Сформульовані розділи (підрозділи) не відбивають реальну проблемну ситуацію, стан об’єкта.

3. Мета дослідження не пов’язана з проблемою, сформульована абстрактно і не відбиває специфіки об’єкта і предмета дослідження.

4. Автор не виявив самостійності, робота являє собою компіляцію або плагіат

5. Не зроблено глибокого і всебічного аналізу сучасних офіційних і нормативних документів, нової спеціальної літератури (останні 5 – 10 років) з теми дослідження.

6. Аналітичний огляд вітчизняних і зарубіжних публікацій з теми роботи має форму анотованого списку і не відбиває рівня проблеми, що досліджується.

7. Не розкрито зміст та організацію особистісного експериментального дослідження (його суть, тривалість, місце проведення, кількість обстежуваних, їхні характеристики), поверхово висвітлено стан практики.

8. Кінцевий результат не відповідає меті дослідження, висновки не відповідають поставленим завданням.

9. У роботі немає посилань на першоджерела або вказані не ті, з яких запозичено матеріал.

10. Бібліографічний опис джерел у списку використаної літератури наведено довільно, без додержання вимог державного стандарту.

11. Як ілюстративний матеріал використано таблиці, діаграми, схеми, запозичені не з першоджерел, а з підручника, навчального посібника, монографії або наукової статі.

12. Обсяг та оформлення роботи не відповідають вимогам, вона виконана неохайно, з помилками.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты