Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


СТРУКТУРА Й ОБСЯГ РОБОТИ




Випускний бакалаврський проект студенти розробляють відповідно до вибраної й затвердженої наказом ректора ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” теми. Структура випускного бакалаврського проекту в багатьох випадках залежить від специфіки розроблюваної теми, використовуваного комплексу технічних засобів, методів розв’язання задач тощо.

Випускний бакалаврський проект складається з текстової частини та обов’язкового графічного матеріалу. Крім того, при захисті може використовуватись додатково демонстраційний матеріал в графічному (на папері, плівках), електронному (відеоматеріали, мультимедіа, презентації тощо) або натурному (моделі, макети, зразки виробів тощо) вигляді.

Приблизний обсяг випускного бакалаврського проекту повинен складати 70-100 сторінок рукописного тексту: вступ – 2-5 сторінок, перший розділ – 15-20 сторінок, другий розділ – 25-35 сторінок, третій розділ – 25-35 сторінок та висновки – 3-5 сторінок.

Графічний (ілюстративний) матеріал випускного бакалаврського проекту повинен становити не менше 10 аркушів креслень формату А4.

Розмір полів аркуша випускного бакалаврського проекту: ліве – 30 мм, праве – 10 мм, верхнє – 20 мм, нижнє – 20 мм.

Текст випускного бакалаврського проекту поділяють на розділи, підрозділи, пункти та підпункти.

Заголовки структурних частин випускного бакалаврського проекту друкують великими літерами симетрично до набору. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. Заголовки пунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу в розбивку в підбір до тексту. В кінці заголовка, надрукованого в підбір до тексту, ставиться крапка.

Відстань між заголовком (за винятком заголовка пункту) та тексом повинна дорівнювати 3-ом інтервалам.

Кожну структурну частину випускного бакалаврського проекту треба починати з нової сторінки.

Не можна вміщувати заголовок в кінці однієї сторінки, а текст починати з іншої. Не допускається розрив речення таблицею.

Нове питання допускається починати на тій же сторінці, на якій закінчився попередній, за умови, що на ній поміститься 2-3 рядки тексту.

Тема випускного бакалаврського проекту знаходить своє відображення в текстовій частині, що складається з вступу, основної частини, висновку, списку використаних джерел та додатків з посиланням на сторінки розміщення в тексті.

Випускний бакалаврський проект складається з текстової частини, що включає в себе титульний аркуш, анотацію, реферат, зміст, перелік умовних позначень, вступ, текстову частину, графіки, рисунки, таблиці, додатки (форми первинних документів, структурних схем, комп’ютерних програм тощо), та графічного матеріалу (на окремих аркушах). Також до випускного бакалаврського проекту на окремих аркушах додаються індивідуальне завдання, відзив наукового керівника та рецензія цієї роботи.

Рекомендована структура випускного бакалаврського проекту:

Титульний аркуш (Додаток Б).

Завдання на випускний бакалаврський проект (Додаток В).

Анотація (Додаток З).

Реферат (Додаток Д).

Зміст (Додаток К).

Перелік умовних позначень, символів, одиниць величин і термінів.

Вступ.

Основна частина:

Розділ 1. Характеристика та аналіз об’єкта дослідження

1.1. Характеристика об’єкта дослідження.

1.2. Аналіз існуючого досвіду використання СППР предметної галузі

Розділ 2. Обгрунтування необхідності створення СППР

2.1. Дослідження проблемної області

2.2. Визначення ситуацій і задач прийняття рішень

2.3. Обгрунтування методу проектування та архітектура СППР

Розділ 3. Проектування компонентів СППР і відповідного забезпечення

3.1. Проектування баз моделей (баз знань) СППР

3.2. Проектування бази даних (сховища даних) для СППР

3.3. Проектування користувацького інтерфейсу

3.4. Проектування забезпечувальної частини СППР

3.4.1. Інформаційне забезпечення

3.4.2. Організаційне забезпечення

3.4.3. Програмне забезпечення

3.4.4. Технічне забезпечення

Література

Додатки

Висновки.

Список літератури.

Додатки.

Графічні матеріали.

Титульний аркуш – це заголовний лист випускного бакалаврського проекту (його обкладинка) і в загальну кількість аркушів не входить. Титульний лист випускного бакалаврського проекту виконують відповідно до додатку Б.

Індивідуальне завдання на випускний бакалаврський проект видається на спеціальному бланку випускової кафедри (додаток В). В завданні формулюють тему випускного бакалаврського проекту, вказують вихідні дані до проекту, перелік питань, що належить розробити, перелік графічного матеріалу, який необхідно представити в результаті розробки. Наводиться календарний план роботи по етапах проектування.

Індивідуальне завдання, відзив наукового керівника та рецензію подають окремо в конверті, який розміщують на зворотній стороні титульної твердої обкладинки.

Анотацію розміщують після титульної сторінки. Анотація має бути стислою, інформативною й містити відомості, які характеризують виконану роботу: основну ідею та зміст випускного бакалаврського проекту, застосовані методи та обґрунтування новизни матеріалу.

Після анотації на окремій сторінці наводять реферат випускного бакалаврського проекту. Реферат повинен містити стисло і точно сформульовану задачу проекту та основні результати відповідно до стандарту ГОСТ 7.9-77 "Система інформаційно-бібліографічної документації". Загальні вимоги та правила оформлення регламентуються ГОСТ 7.32-81 "Звіт про науково-дослідну роботу". Зразок оформлення реферату наведений у додатку Д.

Зміст є першим аркушем випускного бакалаврського проекту, на якому розміщують назви всіх заголовків та підзаголовків роботи з указанням відповідних сторінок.

Після змісту на окремому аркуші наводять перелік умовних позначень, символів, одиниць величин і термінів, що зустрічаються в тексті роботи.

 

ВСТУП

Вступ пишуть з нової пронумерованої сторінки з заголовком "ВСТУП". Текст вступу повинен бути коротким (4 – 5 сторінок), містити обґрунтування вибору теми дослідження, огляд літератури з теми дослідження, визначення предметі й об’єкта дослідження, мету й завдання дослідження, а також висвітлювати питання актуальності, значення, сучасний рівень і призначення теми випускного бакалаврського проекту.

У вступі треба чітко визначити та обґрунтувати свій вибір теми дослідження. Повідомивши, на якому рівні перебуває розроблення даної проблеми, дослідник робить висновки про актуальність свого дослідження. Актуальність наукового дослідження – це його соціальна значущість, що складається з нової наукової інформації, узагальнення передового досвіду, вирішення нових теоретичних завдань, розкриття методів використання теорії у конкретних умовах діяльності.

Обов'язковою частиною вступу є огляд літератури з теми дослідження, в який включають найбільш цінні, актуальні роботи (10-15 джерел). Огляд має бути систематизованим аналізом теоретичної, методичної й практичної новизни, значущості, переваг та вад робіт, що розглядаються, які доцільно згрупувати таким чином: роботи, що висвітлюють історію розвитку проблеми; теоретичні проблеми, які повністю присвячені темі, потім ті, що розкривають тему частково. В огляді не слід наводити повний бібліографічний опис публікацій, що аналізується, достатньо назвати автора й/або назву, а поруч у дужках проставити порядковий номер бібліографічного запису цієї роботи в списку літератури. Закінчити огляд треба коротким висновком про ступінь висвітлення в літературі основних аспектів теми.

На наступному етапі наукової роботи студент повинен виділити об'єкт та предмет дослідження. Під об'єктом дослідження треба розуміти стан, процес, властивості чи особливості наукової діяльності, які описуються певною системою понять. Поняття "предмет" вужче, ніж поняття "об'єкт". Предмет дослідження - це не просто один бік, частина об'єкту, а така його частина, через яку можна зрозуміти сутність об'єкту, дослідження цієї частини збагачує розуміння характеристики об'єкта в цілому.

При написанні вступу студент повинен чітко усвідомити мету дослідження.
У відповідності з метою дослідження ставляться завдання. Завдання - це частина мети, і вони не можуть бути ширшими за саму мету. Завдання дослідження можуть включати наступні елементи:

· вирішення певних теоретичних питань, які входять у загальну проблему дослідження (наприклад, виявлення сутності понять, явищ, процесів, подальше вдосконалення їх вирішення, Розроблення ознак, рівнів функціонування, критеріїв ефективності, принципів та умов застосування тощо);

· всебічне вивчення практики вирішення даної проблеми, виявлення її типового стану, вад і труднощів, їх причин, типових особливостей передового досвіду (таке вивчення дозволяє уточнити, перевірити ті дані, які опубліковані в спеціальних неперіодичних і періодичних виданнях, підняти їх на рівень наукових фактів, обґрунтованих у процесі спеціального дослідження);

· обґрунтування необхідної системи заходів щодо вирішення даної проблеми;

· експериментальна перевірка запропонованої системи заходів стосовно відповідності її критеріям оптимальності, тобто досягнення максимально важливих у відповідних умовах результатів вирішення цієї проблем при певних затратах часу і зусиль;

· розроблення методичних рекомендацій та пропозицій щодо використання результатів дослідження у практиці роботи відповідних установ (організацій).

Після опису завдань дослідження, потрібно навести використані для їхнього вирішення методи дослідження та відповідний інструментарій (наприклад, використані методи дослідження: аналіз математичний, статистичний, структурно-логічний, вербально-описовий тощо).

У вступі також показуються теоретична та практична значущість роботи, розкривається структура, її основний зміст.

Якщо студент вирішив не висвітлювати деяких аспектів теми, він повинен зазначити про це у вступі.

У вступі і далі по тексту не дозволяється використовувати скорочені слова, терміни, крім загальноприйнятих та тих, що входять до переліку умовних позначень роботи.

Основна частина випускного бакалаврського проекту містить усі необхідні розробки та обґрунтування прийнятих рішень, які супроводжуються відповідними розрахунками (в тому числі з допомогою ЕОМ), ілюстраціями, посиланнями на літературні джерела, результатами власних експериментальних та теоретичних досліджень.

Структура основної частини випускного бакалаврського проекту (розділи) залежить від низки факторів: використовуваного комплексу технічних засобів, методів розв’язання задачі, теми випускного бакалаврського проекту.

 

РОЗДІЛ 1. ХАРАКТЕРИСТИКА ТА АНАЛІЗ ОБ’ЄКТА ДОСЛІДЖЕННЯ

1.1. Характеристика об’єкта дослідження

Дати стислу характеристику предметної області, показати її роль і місце в діяльності підприємства чи галузі економіки. Особливу увагу слід приділити особливостям даного об’єкта (предметної області), які впливають на організацію СППР, комп’ютерну технологію розв’язання задач. Наводять схему організаційної структури у відповідності з РД 50-34. 698-90 “Вимоги до змісту документів” /пункт 2.15/.

Схема організаційної структури повинна містити: склад підрозділів (посадових осіб) організації, що забезпечують функціонування СППР; опис основних функцій і зв'язків між підрозділами й окремими посадовими особами, зазначеними на схемі та їхня підпорядкованість.

Описати запропоновані рішення, які можуть мати організаційний, методичний або технологічний характер. Це, в першу чергу, пропозиції більш досконалого варіанту або технології розв’язання задачі, більш вдалого алгоритму та інформаційного забезпечення, розширеного складу вихідної інформації тощо. Концептуальну модель запропонованих проектних рішень необхідно не тільки чітко описати, але й аргументувати, підтвердити розрахунками.

Обґрунтувати вибір складу задач і автоматизованих функцій, вказати мету і техніко-економічну суть задачі:

– обґрунтувати необхідність нової розробки або удосконалення (модернізації) існуючого об’єкта проектування на основі аналізу сучасного стану проблеми за даними вітчизняної та зарубіжної науково-технічної літератури, патентного пошуку та досвіду роботи підприємств, установ, провідних фірм у відповідній галузі виробництва, економіки або науки;

– обґрунтувати основні проектні рішення або напрямки досліджень;

– визначити можливі галузі застосування результатів проекту.

Ця частина підрозділу, як правило, складає 5 % загального обсягу випускного бакалаврського проекту.

 

1.2. Аналіз існуючого досвіду використання СППР предметної галузі

В цьому підрозділі слід проаналізувати ринок готових ІСПР, прийнятних для реалізації сценаріїв підтримки прийняття рішень у визначеній предметній галузі. Необхідно описати переваги та недоліки варіантів існуючих СППР; склад і форму результатів, які можна отримати за допомогою розроблених СППР у визначеній предметній галузі.

 

РОЗДІЛ 2. ОБГРУНТУВАННЯ НЕОБХІДНОСТІ СТВОРЕННЯ СППР

2.1. Дослідження проблемної області

В цьому підрозділі необхідно описати економічну сутність задачі, показати її роль і місце в діяльності підприємства чи галузі економіки.

При описі характеристики задачі необхідно:

вказати призначення, описати техніко-економічну сутність задачі, для якої буде розроблятись СППР і обгрунтувати необхідність її розв'язання;

привести перелік об'єктів, при управлінні якими розв'язується задача;

визначити перелік задач, для яких необхідна підтримка прийняття рішень;

визначити, чи розв’язуються ситуації з повторюваними, чи неповторюваними рішеннями;

описати призначення і використання вхідної інформації, описати джерела її надходження;

привести періодичність розв'язання і термін видачі результатів;

вказати умови, за яких припиняється автоматизоване розв'язання задачі.

За необхідності, у цьому підрозділі слід описати зв'язки даної задачі з іншими задачами і навести схему інформаційної моделі задачі.

Якщо рішення приймаються на основі бази даних (БД), визначити перелік масивів БД та показати їх на інформаційній моделі задачі.

 

2.2. Визначення ситуацій і задач прийняття рішень

У цьому підрозділі необхідно описати конкретні ситуації і задачі, що вимагають прийняття рішень і відповідні умови щодо їх підтримки.

Для цього визначається перелік ситуацій і задач прийняття рішень, які мають бути реалізовані в СППР.

Описуючи проблемну ситуацію, необхідно навести її характеристику, визначивши ступінь її стуктурованості; ступінь неточності вхідних даних, варіантів рішень, імовірності настання наслідків; рівень часового горизонту.

Наприклад, надати перелік рішень за сферою організаційного управління (стратегічні, адміністративні, оперативні) або в умовах невизначеності, ризику, нечіткої інформації, тощо.

В цьому підрозділі слід охарактеризувати особу або групу осіб, які беруть участь у прийнятті рішень. По можливості, описати ступінь новизни проблеми для ОПР; рівень повноти знань ОПР щодо структури проблеми. Можна охарактеризувати творців рішень, виходячи з того, як вони мають використовувати СППР.

Визначити вимоги щодо подачі та використання інформації для прийняття рішень, якщо це можливо.

Ситуації, пов’язані з прийняттям рішень, можна представити у вигляді таблиці 1 (стор. 94-97, 300-305 навчального посібника [1].

Таблиця 1

Перелік ситуацій і задач прийняття рішень

Назва ситуації (задачі ПР) Тип ситуації Вид ситуації Тип проблеми організаційного управління Характерні особливості Категорія творців рішень
           

 

В даному підрозділі слід описати перелік труднощів і "вузьких місць", специфичних для конкретної задачі.

До основнох труднощів відносять:

1) неможливість прогнозувати процес;

2) труднощі з об’єднанням атрибутів і цілей;

3) труднощі з обробкою даних, необхідних для ПР;

4) проблеми з аналізом і формуванням логічного висновку;

5) труднощі з візуалізацією результатів;

6) неточність процесу евристичних суджень.

 

2.3. Обгрунтування методу проектування та архітектура СППР

Після аналізу проблемних ситуацій і задач прийняття рішень повинні бути представлені пропозиції щодо вибору методів підтримки прийняття рішень (п.7.1.1, стор 295-300 навчального посібника) [1] та виду (структури) СППР (розділ 6 навчального посібника) [1].

Наприклад, можна вказати, що для підтримки визначених рішень пропонується розробити систему на основі бази знань (даних, моделей, нейронних мереж, сховища даних, OLAP- системи, тощо) .

Необхідно подати у вигляді схеми архітектуру розроблюваної СППР [2].

В даному підрозділі слід описати основні функції системи підтримки прийняття рішень з предметної галузі. Для опису системи, що проектується можна скористатись CASE-засобами проектування (AllFusion PM (BPWin) чи Rational Rose).

 

РОЗДІЛ 3. ПРОЕКТУВАННЯ КОМПОНЕНТІВ СППР І ВІДПОВІДНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты