Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Денна (заочна) форма навчання




КАФЕДРА МЕНЕДЖМЕНТУ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО

ВИКОНАННЯ ТА ЗАХИСТУ ДИПЛОМНИХ РОБІТСТУДЕНТАМИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 7.03060101

«МЕНЕДЖМЕНТ ОРГАНІЗАЦІЙ І АДМІНІСТРУВАННЯ»

ГАЛУЗІ ЗНАНЬ 0306 «МЕНЕДЖМЕНТ І АДМІНІСТРУВАННЯ» НАПРЯМУ ПІДГОТОВКИ 030601 «МЕНЕДЖМЕНТ»

 

 

Маріуполь 2012

УДК 658.012.32 (075.8)

ББК 65.291.21я73

Методичні рекомендаціїщодовиконання та захисту дипломних робіт студентами спеціальності 7.03060101 «Менеджмент організацій і адміністрування»/ укл. Г.І. Брітченко, В.М. Мацука – Маріуполь: МДУ, 2012. – 34 с.

 

 

Методичні рекомендаціїщодовиконання та захисту дипломних робіт студентами спеціальності 7.03060101 «Менеджмент організацій і адміністрування» складено на підставі ГСВОУ «Засоби діагностики якості вищої освіти спеціаліста зі спеціальністю 7.03060101 «Менеджмент організацій і адміністрування», ДСТУ 3008-95 Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура та правила оформлення.

Методичні рекомендації містять загальні вимоги до структури та змісту дипломних робіт, оформлення дипломних робіт, підготовки до захисту, а також напрями тематики дипломних робіт, критерії оцінки знань студентами під час захисту дипломних робіт.

 

 

Укладач: Г.І. Брітченко, д.е.н., проф.; В.М. Мацука, к.е.н., доц.

Відповідальний за випуск: В.М. Мацука, к.е.н., доц.

 

Рецензенти: Е.М. Єсаян, к.е.н., доц.

Т.В. Марена, к.е.н., доц.

 

 

Перезатверджено на засіданнікафедри менеджменту Маріупольського державного університету (протокол № 1 від 30 серпня 2012 р.)

 

 

© Брітченко Г.І., Мацука В.М.

© Маріуполь, МДУ

ЗМІСТ

  СТОР.
ВСТУП…………………………………………………………………...
Цілі та завдання дипломної роботи……………………..
Загальні положення……………………………………………
ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОНАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ…………….
Зміст та обсяги дипломної роботи……………………….
Вимоги до оформлення дипломних робіт…………….
Рецензування і захист дипломної роботи…………….
ДОДАТКИ………………………………………………………………

 


ВСТУП

Методичні рекомендації розроблені у відповідності до вимог галузевої компоненти стандартів вищої освіти з підготовки фахівців рівня «спеціаліст» галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування», призначені для надання допомоги студентам у виконанні дипломної роботи згідно до чинних стандартів України і містять основні вимоги, які висуваються до змісту та оформлення дипломної роботи, організації її виконання, порядку захисту та оцінювання.

Самостійна атестаційна письмова робота, що виконується студентом, є складовою державної атестації, підсумковою кваліфіка­ційною роботою, яка дає змогу виявити рівень засвоєння ним теоретичних знань та практичної підготовки, здатність до самостійної роботи за обраною спеціалізацією.

Методичні рекомендації містять загальні вимоги до структури та змісту дипломних робіт, оформлення дипломних робіт, підготовки до захисту, а також напрями тематики дипломних робіт, критерії оцінки знань студентами під час захисту дипломних робіт.

 

 

Цілі та завдання дипломної роботи

 

Виконання і захист дипломної роботи поряд із складанням державного іспиту є завершальним етапом навчання у вищому навчальному закладі, формою державної атестації випускників.

Дипломна робота є кінцевим результатом самостійної інди­відуальної навчальної діяльності студента, науковим дослідженням, яке підводить підсумки вивчення ним дисциплін, що передбачені навчальним планом підготовки за певною спеціалізацією спеціальності «Менеджмент організацій і адміністрування», та проходження всіх нав­чальних та виробничих практик, а також проходження перед­дипломної практики.

Студент-дипломник повинен підтвердити рівень загальнотеоре­тичної і спеціальної підготовки. Дипломна робота є випускною кваліфікаційною роботою, на підставі захисту якої та успішного складання комплексного іспиту зі спеціальності Державна екзаменаційна комісія (ДЕК) вирішує питання про присвоєння її автору кваліфікації і видачу диплома спеціаліста.

Метою виконання дипломного дослідження є вирішення професійної проблеми, що ґрунтується на комплексному опануванні матеріалу і методів дослідження, послідовного викладання, а також практичного застосування теоретичних знань для вирішення конкретних завдань щодо вдосконалення управління діяльністю організацій.

У процесі виконання дипломної роботи студент у відповід­ності до кваліфікаційних вимог повинен проявити:

- знання загальнотеоретичних, загальноекономічних, профе­сійно орієнтованих і спеціальних дисциплін, які розкривають теоре­тичні основи та практичні питання менеджменту;

- вміння відбирати, систематизувати та обробляти інформацію у відповідності до цілей дослідження;

- вміння розробляти наукові висновки і конкретні пропозиції щодо вдосконалення управління реальним досліджуваним об’єктом;

- вміння визначати і використовувати причинно-наслідкові зв’язки процесів та явищ у прикладній галузі.

Дипломна робота має характеризуватися логічністю, дока­зовістю, аргументованістю і відповідати таким вимогам:

- містити поглиблений аналіз досліджуваної теми;

- містити самостійні дослідження, розрахунки, виконані на ЕОМ;

- містити обґрунтовані пропозиції щодо вдосконалення діяльності на досліджуваному об’єкті;

- мати належне оформлення;

- мати всі потрібні супровідні документи;

- бути виконаною і поданою на кафедру в термін, передбачений графіком навчального процесу.

Дипломна робота, яка не відповідає вимогам щодо змісту та оформлення, написана без дотримання затвердженого плану, не містить матеріалів конкретного дослідження теми у реальному під­приємстві, обґрунтованих пропозицій, а також не має відзиву з об’єкта дослідження та зовнішньої рецензії, до захисту не допускається.

 

Загальні положення

 

Дипломна робота виконується на основі поглибленого вивчення чинного законодавства України з питань діяльності організацій, спеціальної вітчизняної та зарубіжної літератури, передового досвіду з проблеми, яка вивчається, а також результатів проведених студентом власних досліджень реального об’єкта.

Основні етапи виконання дипломної роботи:

1. Вибір теми і об’єкта дослідження, затвердження теми.

2. Розробка завдання на дипломну роботу, складання календарного плану виконання.

3. Опрацювання літературних джерел і складання плану роботи.

4. Збирання фактичного матеріалу під час переддипломної практики на об’єкті дослідження.

5. Обробка фактичного матеріалу із застосуванням ПЕОМ.

6. Написання першого варіанта тексту, подання його на ознайомлення науковому керівникові.

7. Усунення недоліків, написання остаточного варіанта тексту, оформлення дипломної роботи.

8. Подання роботи на ознайомлення керівництву об’єкта дослідження, отримання відзиву.

9. Подання роботи на кафедру.

10. Зовнішнє рецензування роботи.

11. Захист дипломної роботи у ДЕК.

До виконання дипломної роботи допускаються студенти, які успішно склали заліково-екзаменаційну сесію, завершили виробничу і переддипломну практику та захистили звіти з них.

Кожному студенту кафедра призначає наукового керівника, який надає науково-методичну допомогу студенту в його самостійній роботі над дипломною роботою. Науковий керівник провадить індиві­дуальне консультування студента, допомагає йому скласти план дипломної роботи, індивідуальне завдання до переддипломної практики, а також контролює дотримання графіку виконання, рецензує частини роботи і завершений рукопис, готує студента до захисту.

Науковими керівниками призначаються провідні викладачі і науковці кафедри, а також спеціалісти установ і підприємств, що працюють за профілем дипломної роботи і мають відповідний науковий ступінь.

Розподіл дипломних робіт, які мають виконуватися студентами, відбувається за принципом наступництва наукового керівництва студентською науковою роботою на попередніх курсах навчання, а також з урахуванням наукових інтересів, які виявлені студентом у цей період.

Темою дипломної роботи (предметом дослідження) є одна з актуальних проблем сучасного менеджменту, яка відповідає завданням та умінням, передбаченим варіативною компонентою освітньо-кваліфікаційної характеристики спеціаліста за відповідною спеціалізацією.

Тематика дипломних робіт розробляється кафедрою згідно з вимогами варіативної компоненти освітньо-кваліфікаційної характе­ристики фахівців із конкретної спеціалізації, у відповідності до затверджених програм вивчених нормативних та вибіркових дисциплін, відбиває актуальну проблематику сучасного менеджменту. Тематика щорічно переглядається та поновлюється. Орієнтовна тематика дипломних робіт наводиться у додатку А.

Студентові надається право самостійно обрати тему дипломної роботи згідно з тематикою, що затверджена кафедрою. Крім того, дипломні роботи можуть виконуватися за тематикою, яку замовля­тимуть державні установи, підприємства та підприємницькі струк­тури, що уклали із вищим навчальним закладом освіти контракти на навчання студентів або мають із ним договори співпраці та спів­дружності. Студент за погодженням із керівником може запропо­нувати свою тему дослідження за умов відповідного обґрунтування доцільності її розробки (відповідно до попередньої власної науково-дослідницької роботи, до місця роботи, можливостей отримання потрібної інформації на об’єкті дослідження).

Разом із вибором теми визначається об’єкт, за матеріалами якого буде виконуватися робота. Це повинно бути підприємство будь-якої форми власності, яке є юридичною особою і має самостійну звітність. Діяльність цього підприємства повинна створювати можли­вість інформаційного забезпечення дослідження обраної теми.

Кожен студент випускного курсу у заяві на ім’я завідувача кафедри менеджменту, яка є підставою для призначення наукового керівника, зазначає формулювання теми і повну юридичну назву об’єкта дослідження.

Після остаточного узгодження з науковим керівником і редагування обрані теми дипломних робіт із зазначенням об’єктів, на яких вони виконуватимуться, розглядаються і обговорюються на засіданні випускової кафедри. Завідувач кафедри готує проект наказу і подає його ректору.

Список студентів-дипломників, перелік їх тем та наукових керівників кожного фіксуються наказом по ВНЗ.

Об’єкт дипломного дослідження є базою переддипломної практики. Перед початком практики оформлюється спеціальний бланк-завдання, в якому зазначаються реквізити автора, фіксуються тема і план, мета і завдання, графік виконання, а також термін подання готової роботи на кафедру.

Завдання (додаток Б), підписане науковим керівником і сту­дентом, затверджене завідувачем кафедри, при оформленні дипломної роботи слід розмістити після титульної сторінки.

Порушення студентом календарного плану виконання фіксується науковим керівником, який інформує завідувача кафедри.

Організація виконання дипломної роботи

 

Дипломна робота має виконуватися студентом у повній відповідності до затверджених календарного плану та завдання. У випадках відставання від графіка студент зобов’язаний надати пояснення своєму науковому керівнику або завідувачу кафедри.

На період виконання дипломних робіт на кафедрі склада­ється графік консультацій наукових керівників, згідно з яким забезпе­чується систематична співпраця студента і наукового керівника над дипломною роботою. Систематичні консультації допомагають дип­ломнику у виборі методів дослідження, контролі дотримання вимог до змісту і оформлення дипломної роботи, своєчасному усуненні відхилень. Оперативне і уважне виконання рекомендацій керівника сприяє своєчасному поданню дипломної роботи, є запорукою успішного захисту.

У відповідності до календарних етапів студент має подавати роботу частинами на перегляд, а у встановлений графіком кінцевий термін подати завершену дипломну роботу на рецензування науковому керівникові.

У разі позитивної рецензії наукового керівника і за наяв­ності відзиву від підприємства – об’єкта дослідження про досто­вірність використаних в аналітичних розрахунках даних дипломну роботу реєструють на кафедрі і передають на розгляд завідувачу кафедри, який має прийняти рішення про допуск студента до захисту дипломної роботи на засіданні ДЕК.

Після завершення всіх допустових процедур по кафедрі дипломна робота передається для зовнішнього рецензування.

 

Зміст та обсяги дипломної роботи

 

Дипломна робота спеціаліста повинна мати обсяг 5,5-6,5 умовних друкованих аркушів, або 100-110 сторінок рукописного тексту.

Зміст дипломної роботи визначається її темою і відби­вається у плані, розробленому за допомогою наукового керівника. Відповідно до передбачуваної теми студент самостійно або за рекомендацією керівника добирає літературні джерела (книги, брошури, статті та ін.) й відповідні нормативні документи і складає проект плану, який обговорює з керівником.

План дипломної роботи має бути складним і містити: вступну частину; три розділи, кожен з яких має містити не менш як два параграфи; висновки та пропозиції; список літератури та додатки.

Орієнтовні варіанти планів дипломних робіт наведені у додатку В.

Рефератдипломної роботимістить стислі викладення основних результатів дослідження. В рефераті підкреслюються актуальність, мета, завдання дипломної роботи, об’єкт, предмет дослідження, його наукова новизна, теоретичне та практичне значення виконаної роботи; вказується методологічна основа дослідження, методи, що використовувались під час виконання дипломної роботи. В рефераті до дипломної роботи наводяться короткі висновки з кожного розділу основної частини виконаного дослідження. На останній сторінці реферату наводиться анотація, що відбиває основний зміст дипломної роботи та містить перелік ключових слів. Анотація наводиться наступними мовами: українською, російською.

Головним завданням вступної частини (вступу)є обґрунтування актуальності і практичної значущості обраної теми дипломної роботи, особливостей постановки і вирішення питань стосовно конкретних умов дослідження. Крім того, в цій частині роботи слід чітко визначити мету й завдання роботи (спираючись на план), предмет, об’єкт дослідження і подати коротку інформацію про нього. Стисла характеристика об’єкта дослідження: власність, органі­заційно-правова форма, галузева приналежність; коли і ким засно­вано, місцезнаходження, матеріально-технічна база (опис примі­щення, складів, транспорту тощо, вартісна оцінка), основні еконо­мічні показники за звітний період, чисельність працюючих; схема структури апарату управління з коментарем, перелік основних конкурентів.

Далі слід зазначити використовувані методи та інформаційні джерела дослідження.

Висвітлення актуальності не повинне бути багатослівним. Досить декількома пропозиціями висловити головне – сутність науково-практичної задачі.

Метою дослідження в загальному випадку є розробка інструментарію вирішення визначеної проблемної ситуації.

Наприклад:

«розробка системних моделей управління для оптимізації діяльності підприємства»;

«розробка механізму підвищення рівня діяльності у сфері управління на регіональному рівні».

Не слід формулювати мету як «Дослідження...», «Вивчення...», тому що ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не на саму мету.

Мета дослідження розкривається в задачах дослідження, що на теоретичному (методологічному, концептуальному), аналітико-прикладному (модельному, інструментальному) і практичному рівні розкривають її зміст. Задачі дослідження можна підрозділити на:

- аналітичні (проведення аналізу проблеми, можливих шляхів її розв’язання, специфіки об’єкта і предмета дослідження і т.д.);

- методологічні (синтез теоретичного, науково-обґрунтованого підходу до дозволу проблемної ситуації, вираженого у виді авторського методу, методики, алгоритму, підходу або концепції, чи обґрунтування вибору запозиченої методології);

- прикладні (розробка моделей і модельних комплексів, методів аналізу і прийняття рішень, інструментів, методичних і практичних підходів до синтезу систем управління й управлінських рішень);

- організаційні (аналіз специфіки реального об’єкта і науково обґрунтованих рекомендацій з його модифікації з метою вирішення проблемної ситуації, наприклад, розробка організаційних схем процесів, організаційних структур керування, блок-схем інформаційного забезпечення і т.п.);

- практичні (проведення аналізу запропонованих прикладних конструкцій і інструментів, здійснення практичних розрахунків і емпіричних досліджень, опис упровадження результатів і т.д.);

- аналіз ефективності впровадження (можливого впровадження) результатів дослідження (аналіз корисності і ступені впровадження результатів дипломної роботи, огляд шляхів і алгоритмів застосування основних положень роботи, розрахунок і оцінка теоретичного і (чи) практичного ефекту від упровадження).

Обов’язковим елементом вступу дипломної роботи є визначення об’єкту і предмету дослідження.

Об’єкт дослідження це процес або явище, що поро­джує проблемну ситуацію, яку обрано для вивчення.

Наприклад:

«процеси управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства».

Предмет дослідження міститься в межах об’єкта, тобто представляє його структурну або функціональну складову.

Наприклад:

«механізм оптимізації і стратегії підприємства».

Об’єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. Предмет дослідження визначає тему дипломної роботи.

У вступі обов’язково визначається методологічна основа дослідження, подається перелік використаних методів дослідження для досягнення поставленої в роботі мети. Їхнє перерахування необхідно робити без відриву від змісту роботи, коротко і змістовно визначаючи, що саме досліджувалося тим чи іншим методом, і які з результатів дослідження при цьому отримані. Це дасть можливість переконатися в логічності і прийнятності вибору саме цих методів.

Якщо в дипломній роботі використано ідеї чи розробки, що належать співавтором, разом з якими були написані наукові праці, підготовлені доповіді і виконані спільні дослідження, студент повинний відзначити цей факт у дипломній роботі з обов’язковою вказівкою конкретного особистого внеску.

У вступі приводиться коротка анотація нових наукових положень чи рішень, запропонованих студентом особисто. Необхідно показати відмінність отриманих результатів від відомих раніше, описати ступінь новизни (уперше розроблений, запропонований, синтезований), удосконалений (модифікований), одержав подальший розвиток.

Необхідно представити зведення про наукове використання результатів досліджень чи рекомендації щодо їхнього практичного застосування.

Вказується, на яких наукових з’їздах, конференціях, нарадах доповідалися результати дослідження.

Указується, у скількох статтях у наукових журналах, збірниках наукових праць, матеріалах і тезах конференцій опубліковані результати дипломної роботи.

Обсяг вступу не повинен перевищувати 4-5 сторінок.

Перший розділ, теоретичний,містить декілька параграфів. Теоретичне обґрунтування має визначати роль і місце досліджуваних явищ та процесів у діяльності підприємства. У цьому розділі обґрунтовується теоретична база обраної проблеми, дається огляд літературних джерел, нових розробок, опублікованих статистичних даних із посиланням на джерела, іншої інформації, пов'язаної з темою. На основі вивчення наукової, навчально-методичної літератури розкри­ваються підходи різних авторів до розв’язання проблеми, показується, у чому полягає подібність, а у чому - відмінність їх поглядів, а також обґрунтовуються власні погляди на проблему.

У цьому розділі подається оцінка діючих законів, постанов, указів та інших офіційно-розпорядчих документів, нормативної та довідкової бази за досліджуваною проблемою. Розкривається власне розуміння цієї бази, обґрунтовуються необхідність, доцільність окремих документів.

Теоретичне обґрунтування, суть, значення, класифікаційні характеристики, історія та сучасні тенденції предмету дослідження, методичні підходи повинні мати певні елементи полемічності, ствердженої власної позиції щодо обраних методів дослідження, що дає змогу перейти в наступному розділі до конкретного аналітичного дослідження.

Бажано ілюструвати текст графічними матеріалами і схемами, графіками, діаграмами тощо.

Обсяг першого розділу не повинен перевищувати 25% загаль­ного обсягу дипломної роботи.

Аналітичнийдругий розділ (2-3 параграфи), забезпечуючи логічну послідовність дослідження, має стати перехідним до наступ­ного третього розділу і поєднати набуті теоретичні знання та вміння використовувати обрані методи і певний методичний інструментарій.

Характеристика ....(предмет дослідження) на...(об'єкт дослідження).

Сучасний стан .....(предмет дослідження) на .....(об'єкт дослідження).

Дослідження.....(предмету) на......(об'єкт дослідження).

Опис, характеристика сучасного стану досліджуваної теми на об'єкті дослідження, діагностування діяльності підприємства щодо обраного напрямку дослідження, ґрунтовний аналіз із використанням накопиченого фактичного матеріалу та із залученням усіх теоретичних знань, певного методичного інструментарію.

Аналіз обов'язково повинен кореспондуватися з методологічним матеріалом, розкритим у попередньому розділі.

Усі аналітичні розрахунки, таблиці, графіки, діаграми мають супроводжуватися тлумаченням та висновками, які дозволяють визначити сутність управлінських процесів, що спостерігаються в організації, їх особливості, тенденції, створити базу для виявлення невикористаних резервів.

Аналіз проблеми повинен здійснюватись з урахуванням чинників позитивної та негативної дій.

Якщо можливо, текст слід ілюструвати реальними документами (що наводяться в додатках), які обов'язково супроводжувати стислим коментарем.

Для виконання другого розділу студент має зібрати фактичні дані під час переддипломної практики.

Джерелом інформації є планові і фактичні показники госпо­дарської діяльності, статистична та бухгалтерська звітність, накази, розпорядження, результати спостережень, опитувань і обстежень та інших методів збирання первинної інформації, які використовує студент під час переддипломної практики.

Особливе значення має правильне узагальнення накопиченого фактичного матеріалу, групування та обробка даних, на основі яких провадиться кваліфікований аналіз, обґрунтовуються пропозиції.

З метою підтримки набутих навичок роботи на ПЕОМ і умінь з алгоритмізації та складання програм кожен студент у дипломній роботі повинен використати комп'ютер.

Не можна обмежитися використанням стандартної програми для аналізу динаміки основних економічних та фінансових показників під час стислої характеристики об’єкта дослідження або використати тільки програму-редактор для друку і оформлення тексту та ілюстрацій. Потрібні використання адаптованої автором стандартної програми або розробка власної програми для спрощення трудо­містких розрахунків у аналітичному чи рекомендаційному розділі.

Під час опису цього етапу роботи слід зазначити:

- поставлену задачу;

- програму, за якою вона буде вирішуватися;

- базу даних (бажано у додатку навести реальні документи, які є джерелами первинної інформації - баланс, інші форми звітності);

- формули розрахунку;

- блок-схему алгоритму розв’язання задачі;

- результат - у формі підсумкової таблиці, діаграм, графіків тощо;

- аналітичний опис результату.

Використання ЕОМ слід обов’язково зазначити у назві відповідного пункту плану: «.....із застосуванням ЕОМ».

Обсяг другого розділу - у межах 30-35% загального обсягу дипломної роботи.

Завданням третього, рекомендаційногорозділу є розробка конкретних рекомендацій, пропозицій, моделей управління парамет­рами розвитку та діяльності організації на базі основних теоретичних положень, методичних підходів, методичного інструментарію, що викладені у першому розділі, а також висновків проведеного у другому розділі дослідження.

Удосконалення ....(предмет дослідження) на ....(об'єкт дослідження).

Шляхи вдосконалення ....(предмет дослідження) на ....(об'єкт дослідження).

У цій частині наводяться обґрунтування заходів щодо поліпшення діяльності об’єкта. Система заходів логічно випливає з теоретичної та аналітичної частин і спрямована на подолання суперечностей між реальним і бажаним станами об'єкта з урахуванням індивідуальних завдань, тобто конкретні заходи (пропозиції, рекомендації тощо) студента-випускника повинні спрямовуватися на забезпечення показників економічного зростання.

Детальні пропозиції щодо вдосконалення діяльності організації мають відповідати напряму дослідження: кожна з розгорнутим обґрунтуванням, у зв'язку і як наслідок висновків з аналізу, який проведено у другому розділі, відштовхуючись від виявлених відхи­лень, проблем та недоліків. Запропоновані удосконалення та інновації мають містити розрахунково-кількісне обґрунтування.

Пропозиції студента щодо науково-практичного вирішення досліджуваної теми повинні відповідати критеріям оптимальності, цільової ефективності та практичної втіленості.

У розрахунках для обґрунтування пропозицій є можливим використання ПЕОМ.

Обсяг третього розділу може становити до 30% загального обсягу дипломної роботи.

Висновки і пропозиції,що наводяться в окремому розділі дипломної роботи, є стислим викладенням підсумків проведеного дослідження. Саме тут коротко наводяться найбільш важливі теоре­тичні положення, які містять формулювання розв'язаної проблеми, оцінка результатів дослідження з точки зору відповідності меті дипломної роботи та поставленим у вступі завданням, пропозиції щодо удосконалення досліджуваного напряму діяльності організації, які було детально обґрунтовано у третьому розділі. У висновках не можуть з’явитися пропозиції, які не було розглянуто у третьому розділі.

Обсяг висновків і пропозицій не повинен перевищувати 5-6 сторінок.

 

Вимоги до оформлення дипломних робіт

 

Основна частина

Матеріал дипломної роботи слід подати у такій послі­довності:

- титульна сторінка;

- бланк завдання;

- зміст;

- перелік умовних позначень (у разі потреби);

- реферат;

- вступ;

- основна частина;

- список використаних джерел;

- додатки.

Завершену і оформлену належним чином роботу обов'язково підписує автор на титульній сторінці.

Мова дипломної роботи - державна, стиль - науковий, чіткий, без орфографічних і синтаксичних помилок, послідовність -логічна. Пряме переписування у роботі матеріалів із літературних джерел є неприпустимим.

Робота має бути написана розбірливим почерком або надрукована на одному боці сторінок стандартного білого паперу формату А4 (210x297 мм). У друкованому варіанті текст розташову­ється через два міжрядкових інтервали до тридцяти рядків на сторінці з мінімальною висотою шрифту в 1,8 мм (комп'ютерний набір - 14-й кегль, 1,5 інтервал, шрифт – Times New Roman). Допускається розмішувати таблиці та інші ілюстративні матеріали на аркушах формату АЗ (не більше за 40 рядків на сторінку).

Текст дипломної роботи розміщується на аркуші з дотриманням таких розмірів берегів: з лівого боку - не менш за 20 мм, з правого - не менш за 10 мм, зверху - не менш за 20 мм, знизу - не менш за 20 мм.

Вписувати у друкований текст диплома окремі іншомовні слова, формули, умовні позначення можна чорнилом, тушшю, пастою лише чорного кольору. При цьому щільність вписаного тексту має бути наближеною до щільності основного тексту.

Роздруковані на ЕОМ програмні документи мають відповідати формату А4, включатися до загальної нумерації сторінок диплома і розміщуватися, як правило, у додатках.

Титульна сторінка містить найменування вищого навчаль­ного закладу, прізвище, ім’я та по-батькові й інші відомості про автора, тему дипломної роботи з посиланням на об’єкт дослідження, прізвище, вчене звання (посаду) наукового керівника; місто і рік (додаток Д).

Зміст містить найменування та номери початкових сторі­нок усіх розділів та параграфів роботи. Зміст має включати усі заго­ловки, які є в роботі, починаючи зі вступу і закінчуючи додатками.

Текст основної частини роботи поділяється на розділи і параграфи згідно з планом, затвердженим у завданні на виконання диплома.

Заголовки структурних частин дипломної роботи «ЗМІСТ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ», «ДОДАТКИ» пишуться або друкуються великими літерами симет­рично до тексту. Заголовки підрозділів пишуться або друкуються маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапка в кінці заголовка не ставиться.

Відстань між заголовком (за винятком заголовка пункту) та текстом має дорівнювати 3-4 інтервалам основного тексту.

Кожну структурну частину дипломної роботи слід починати з нової сторінки.

Нумерація

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів, малюнків, таблиць, формул подають арабськими цифрами без знака №.

Першою сторінкою дипломної роботи є титульна сторінка, яка включається до загальної нумерації сторінок і на якій номер сторінки не ставиться. Нумерація без крапки після неї проставляється у правому верхньому куті подальших сторінок.

ЗМІСТ, ВСТУП, ВИСНОВКИ та ПРОПОЗИЦІЇ, СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ, ДОДАТКИ не нумерують як розділи. Номер розділу ставиться після слова «РОЗДІЛ». Підрозділи нумерують у межах кожного розділу, використовуючи номер розділу і порядковий номер підрозділу, між якими ставиться крапка: наприклад, «1.4» (четвертий підрозділ першого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу.

Ілюстрації

Зміст ілюстрацій має доповнювати текст роботи, поглиблювати розкриття суті явища, наочно ілюструвати думки автора, і тому в тексті на кожну з них повинно бути посилання з коментарем.

Ілюстрації (схеми, графіки тощо) і таблиці слід подавати в роботі безпосередньо після тексту, де їх згадано вперше, або на наступну сторінку. Якщо вони містяться на окремих сторінках диплома, їх включають до загальної нумерації сторінок. Ілюстративні або табличні матеріали, розміри яких є більші за формат А4, враховують як одну сторінку і розміщують у відповідних місцях після згадування в тексті або в додатках. На всі ілюстрації мають бути посилання в тексті.

Ілюстрації позначають словом «Рис.» і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій у додатках. Номер ілюстрації має складатися з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка: наприклад, «Рис. 1.2» (другий рисунок першого розділу). Номер ілюстрації, її назва і пояснювальні підписи розміщуються послідовно під ілюстрацією.

Таблиці, формули, посилання

Таблиці нумерують послідовно (за винятком тих, що розміщені в додатках) у межах розділу. У правому верхньому куті розміщують напис «Таблиця» із зазначенням її номера, який складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка: наприклад, «Таблиця 2.3» (третя таблиця другого розділу); нижче розміщується назва таблиці.

У разі перенесення таблиці на іншу сторінку над подальшими частинами пишеться: наприклад, «Продовження табл. 2.3».

У таблицях слід обов’язково зазначати одиницю виміру. Якщо всі одиниці виміру є однакові для всіх показників таблиці, вони наводяться у заголовку. Одиниці виміру мають наводитися у відповідності до стандартів. Числові величини у таблиці повинні мати однакову кількість десяткових знаків. Заголовки колонок таблиць починаються з великої літери.

Формули в дипломній роботі нумеруються в межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули в розділі, між якими ставлять крапку. Номери формул пишуть біля правого берега сторінки на рівні відповідної формули в круглих дужках, наприклад: «(3.1)» (перша формула третього розділу).

Цифровий матеріал, як правило, має оформлятись у вигляді таблиці, приклад якої наводиться в додатку Е.

Кожна таблиця повинна мати назву, яку розміщують над таблицею і друкують симетрично до тексту. Назву і слово «Таблиця» починають із великої літери. Назву не підкреслюють.

Заголовки граф починаються з великих літер, підзаголовки - з малих, якщо складають одне речення із заголовком, і з великих - якщо вони є самостійними.

Таблицю розміщують після першого згадування про неї в тексті таким чином, щоб її можна було читати без обертання тексту або з обертанням за годинниковою стрілкою.

Пояснення значень символів, числових коефіцієнтів у формулах треба подавати безпосередньо під формулою в тій послідовності, в якій вони дані в формулі, і кожне - з нового рядка. Перший рядок пояснення починають зі слова «де» без двокрапки.

Рівняння і формули треба виділяти з тексту вільними рядками. Вище і нижче кожної формули потрібно залишати не менш як один вільний рядок. Якщо рівняння не вміщується в один рядок, його слід перенести після знака рівності (=) або після знаків плюс (+), мінус (-), множення (х) і ділення (:).

Посилання в тексті диплома на джерела інформації слід зазначити порядковим номером посилань, виділеним двома квадрат­ними дужками, наприклад: «... у працях [1-9] ....».

Посилання на ілюстрації до дипломної роботи оформлюють порядковим номером ілюстрації: наприклад, «рис. 2.3»; на формули - порядковим номером формули: наприклад, «у формулі (3.1)». Посилання у тексті на таблиці пишуть скорочено: наприклад, «у табл. 1.2». У повторних посиланнях на таблиці та ілюстрації треба вживати скорочене слово «дивись»: наприклад, «див. табл. 1.2».

Список літератури вимагає розміщення всіх використаних джерел інформації у такій послідовності:

а) закони України (у хронологічній послідовності);

б) укази Президента, постанови уряду (у хронологічній послідовності);

в) директивні матеріали міністерств (у хронологічній послідов­ності);

г) монографії, брошури, підручники (абетковий порядок);

д) статті з журналів (абетковий порядок);

є) інструктивні, нормативні та інші матеріали, що використову­ються підприємством (абетковий порядок);

ж) іншомовні джерела;

з) електронні джерела.

Відомості про включені до списку джерела слід подавати згідно з вимогами державного стандарту з обов’язковим наведенням назв праць (див. додаток Ж).

Додатки

Додатки до дипломної роботи мають містити інформаційні матеріали, що становлять базу аналітичних досліджень згідно з обраною темою. Крім того, у додатки доцільно включати допоміжний матеріал, потрібний для повноти сприяння дипломної роботи:

- реальні документи підприємства;

- рекламні матеріали;

- проміжні математичні доведення, формули, розрахунки;

- таблиці допоміжних цифрових даних;

- інструкції, методики, опис алгоритмів і програм вирішення задач на ЕОМ, що розроблені в процесі виконання дипломної роботи;

- ілюстрації допоміжного характеру.

Додатки оформлюються як продовження дипломної роботи і розміщуються в порядку посилань у тексті дипломної роботи.

Додаток повинен мати заголовок, написаний або надрукований малими літерами з першої великої літери симетрично до тексту сторінки.

Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої друкується слово «Додаток» і поряд - велика літера, що позначає додаток.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, І, ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, додаток А, додаток Б і т. д. Єдиний додаток позначається як додаток А.

Текст кожного додатка за необхідності може бути поділений на розділи й підрозділи, які нумерують у межах кожного додатка. У цьому разі перед кожним номером ставлять позначення додатка (літеру) і крапку, наприклад: «А.2» - другий розділ додатка А; «В.3.1» - перший підрозділ третього розділу додатка В.

Ілюстрації, таблиці і формули, розміщені в додатках, нумерують у межах кожного додатка, наприклад: «рис. Д.1.2» - другий рисунок першого розділу додатка Д; «формула (А.1)» - перша формула додатка А.

 

Рецензування і захист дипломної роботи

Студент-випускник повинен додати до роботи відзив керівника організації, яка слугувала об'єктом дослідження, завірений печаткою. Цей відзив має свідчити про достовірність наведеної в роботі інформації, правдивість фактичних даних. Бажано, щоб у ньому були підтверджені актуальність теми для підприємства, самостійність автора дослідження, практична значущість аналітич­ного розділу та можливості і перспективи впровадження запропо­нованих рекомендацій.

На завершену дипломну роботу науковий керівник дає стислу рецензію (висновок, додаток З), в якій оцінює як якість вико­нання самої роботи, так і праці студента над нею, і робить висновок про можливість допуску дипломної роботи до захисту в ДЕК.

Зброшурований утвердій палітурці рукопис завершеної дипломної роботи, яка підписана студентом та його науковим керів­ником, за наявності позитивної характеристики роботи у письмовому відзиві наукового керівника, подається студентом завідувачу кафедри, який приймає рішення щодо дозволу до захисту і оформлює його.

Робота реєструється на кафедрі і передається на зовнішнє рецензування.

Зовнішніми рецензентами можуть бути провідні спеціалісти, які працюють на підприємствах, у наукових установах, викладачі інших вищих навчальних закладів.

Зовнішня рецензія подається у письмовому вигляді і має містити такі складові:

- висновки щодо актуальності обраної теми, практичної значущості виконаної дипломної роботи;

- характеристику повноти завдання щодо розкриття теми дипломної роботи, відповідності змісту роботи до завдання;

- висновки щодо використання в роботі сучасних методів дослідження, методичних підходів до вдосконалення діяльності під­приємства згідно з напрямком теми дипломної роботи;

- оцінку конкретних пропозицій, рекомендацій щодо вдоско­налення управління певними аспектами діяльності, підвищення його ефективності;

- оцінку загальних вражень від дипломної роботи (оформлення, стиль і грамотність викладення тощо);

- інші питання на розсуд рецензента;

- висновок рецензента про відповідність якості виконаної дипломної роботи вимогам до таких робіт, про можливість допу­щення її до захисту і, за бажанням, може бути висловлено зауваження та думку про оцінку роботи за чотирибаловою системою: відмінно, добре, задовільно, незадовільно (додаток К).

Рецензент має підписатися із зазначенням свого прізвища, ім’я та по батькові, місця роботи і посади, яку займає, і завірити підпис. Для підготовки студента до пояснень у зв'язку з можливими зауваженнями рецензента йому надається можливість ознайомитися з рецензією до захисту роботи на засіданні ДЕК. Рецензія додається до конверта з іншими супровідними документами.

Завершальною процедурою допущення дипломної роботи до захисту є розгляд перерахованих супровідних матеріалів завіду­вачем кафедри. Допуск до захисту здійснюється шляхом відповідного запису завідувача кафедри у висновку кафедри про дипломну роботу (додаток З) і на титульній сторінці дипломної роботи. Якщо завідувач кафедри вважає за неможливе допустити дипломну роботу до захисту через її незадовільну якість, це питання має бути заслухано на засіданні кафедри за участю наукового керівника. Обговорення оформляється протоколом і подається на затвердження, послідовно, декану факультету і ректору ВНЗ.

За умов успішного складання державного екзамену з фаху захист дипломної роботи відбувається на відкритому засіданні державної екзаменаційної комісії, графік роботи якої затверджує ректор ВНЗ.

На засідання ДЕК до початку захисту подаються такі документи:

- витяг із наказу ректора про затвердження персонального складу цієї комісії;

- список студентів екзаменаційної групи, які допущені до за­хисту дипломних робіт (проектів) чи до складання державного іспиту, за підписом декана факультету;

- довідка від деканату про виконання студентом навчального плану та про одержані ним оцінки з теоретичних дисциплін, нав­чальних та виробничих практик (додаток Л);

- дипломна робота студента;

- письмовий відзив керівника дипломної роботи;

- зовнішня рецензія на дипломну роботу;

- інші матеріали, які характеризують наукову і практичну цін­ність виконаної дипломної роботи (довідки про впровадження пропозицій студента у практичну діяльність підприємства, видані статті студента з теми дипломної роботи і т. ін.).

Під час підготовки до захисту студент має погодити зі своїм науковим керівником складену ним стислу доповідь щодо дипломної роботи і підготовлені наочні матеріали (4-6 сторінок із найважливі­шими ілюстративними матеріалами, оформленими у вигляді плакатів або у вигляді роздавального матеріалу, а також дискети, слайди, фотографії, макети, рекламні проспекти тощо). Зразок оформлення наведено у додатку М.

Обсяг тексту доповіді має відповідати 10 хвилинам виступу. Доповідь повинна відобразити: обґрунтування актуальності теми, мету і завдання роботи, основні результати аналізу матеріалів діючого підприємства і творчі розробки автора. Особливе місце має бути відведене обґрунтованим пропозиціям і рекомендаціям та оцінці їх ефективності.

Перед захистом студенту слід ретельно прочитати рецензію, особливу увагу звернути на висловлені рецензентом зауваження і по можливості усунути зазначені недоліки або дати аргументовану відповідь у доповіді.

Наочні матеріали мають послідовно ілюструвати доповідь студента і забезпечувати повноту висвітлення всіх положень, які підлягають захисту.

Процедура захисту протоколюється секретарем комісії.

Студент стисло доповідає комісії сутність проведеного дослід­ження, дає оцінку отриманим результатам, ілюструючи доповідь посиланням на наочні матеріали.

Після доповіді студента голова ДЕК зачитує рецензію на дипломну роботу, і студент має можливість відповісти на всі зауваження рецензента.

Під час захисту дипломної роботи члени ДЕК, присутні на захисті викладачі, спеціалісти можуть задавати студентові запитання щодо змісту дипломної роботи. Відповіді студента мають бути конкретними, аргументованими і короткими.

Після відповіді студента на запитання оголошується відзив наукового керівника виконаної дипломної роботи.

За результатами захисту дипломної роботи на закритому засіданні ДЕК приймає рішення щодо оцінки захисту і роботи (врахо­вуючи відзив керівника, рецензента, зміст доповіді, відповіді на запитання), про присвоєння спеціалісту відповідної кваліфікації і про видачу йому диплома державного зразка.

Засідання ДЕК оформлюється протоколом, до якого вносяться відповідні оцінки за складання іспитів і захист, записуються запи­тання членів ДЕК і присутніх на захисті, особисті думки членів ДЕК, зазначається одержаний освітній рівень, а також назва державного документа про освіту (диплом), який видається випускникові ВНЗ.

Протокол підписують голова і члени ДЕК, що брали участь у засіданні.

Державна екзаменаційна комісія після завершення роботи складає звіт, в якому відображаються: основні кількісні показники щодо рівня і якості успішності по проведених екзаменах і захистах; характеристики виконаних дипломних робіт щодо можливості впровадження конкретних пропозицій у практику діючих підприємств, щодо рівня застосування сучасних інформаційних і комп'ютерних технологій в аналітичних дослідженнях і т. ін.

Студент, який отримав на захисті дипломної роботи незадовільну оцінку, має бути відрахованим із ВНЗ і в цьому випадку йому видається академічна довідка встановленого зразка. За ним залишається право бути повторно допущеним до складання державних екзаменів (якщо він одержав незадовільну оцінку на екзамені) або до захисту дипломної роботи протягом наступних трьох років. Повторно дипломна робота виконується за наявності заяви студента про допуск до захисту, дозволу ректора і рішення випускової кафедри про затвердження теми і об'єкта дослідження, призначення наукового керівника. На вимогу кафедри тему дипломної роботи може бути змінено або в межах тієї ж теми матеріали роботи студент може суттєво оновити і доповнити.

Якщо захист дипломної роботи не відбувся з поважних причин, про що студент у ДЕК має подати відповідні документи, ректор ВНЗ може подовжити термін його навчання до наступного терміну роботи ДЕК із захисту дипломних робіт, але не більше як на один рік.

Незалежно від причин повторний захист дипломних робіт, складання державних іспитів у той же рік категорично забороняється.

 

Додаток А

Рекомендована тематика дипломних робіт

варіативна компонента «Менеджмент у туризмі і готельному господарстві»*

1. Проблеми розвитку туризму і готельного господарства в Україні

1. Формування регіональної інфраструктури туризму в Україні.

2. Удосконалення системи стандартизації та сертифікації туристичних послуг в Україні.

3. Формування франчайзингових відносин в індустрії гостинності України.

4. Розвиток малого бізнесу в готельному господарстві (туризмі).

5. Механізм державного регулювання розвитку підприємств туристичної індустрії в сучасних умовах та шляхи їх удосконалення.

6. Шляхи розвитку сільського (зеленого) туризму в Україні.

7. Корпоративне управління закладами готельного господарства.

8. Удосконалення системи управління закладами курортного бізнесу.

9. Управління соціальною програмою санаторно-курортних закладів України.

10. Соціально-економічні умови стимулювання розвитку туризму в депресивних регіонах України.

11. Організаційні проблеми формування механізму регіонального стратегічного управління підприємств туристичної індустрії.

12. Соціальні фактори підвищення ефективності функціонування підприємств курортного бізнесу.

13. Формування механізму державного регулювання розвитку підприємств готельно-ресторанного бізнесу в сучасних умовах та шляхи їх удосконалення.

14. Проблеми розвитку мотельного бізнесу в Україні.

15. Проблеми стандартизації та сертифікації готельних (ресторанних) послуг в Україні.

16. Розвиток SPA-готелів в Україні.

17. Розвиток готельно-ресторанного бізнесу в регіонах (містах) України.

18. Розвиток інфраструктури ринку послуг готельно-ресторанного бізнесу України.

19. Розвиток контрактного управління в індустрії гостинності України.

20. Розвиток круїзного бізнесу в Україні.

21. Розвиток операційних ланцюгів в готельно-ресторанному бізнесі України.

22. Розвиток та управління мережею ресторанів.

23. Розвиток франчайзингових відносин в індустрії гостинності України.

24. Стратегії сталого розвитку розважального бізнесу в Україні.

25. Управління і розвиток підприємств ресторанного господарства в курортних (санаторно-курортних) зонах України.

26. Управління і розвиток ресторанного господарства при санаторно-курортних закладах України.

27. Управління і розвиток ресторанного господарства в розважальних закладах (закладах дозвілля).

28. Управління ресторанними корпораціями в Україні.

29. Соціальні пріоритети функціонування підприємств готельного господарства.

30. Організаційні проблеми формування механізму регіонального стратегічного управління підприємств готельно-ресторанного бізнесу.

31. Соціальні фактори підвищення ефективності функціонування підприємств курортного бізнесу.

2. Розвиток підприємництва та планування бізнесу в туризмі та готельному господарстві

32. Управління інноваційною діяльністю на підприємстві та шляхи її вдосконалення.

33. Обґрунтування створення та розробка стратегії розвитку підприємства.

34. Обґрунтування стратегії та розробка бізнес-плану розвитку послуг підприємства.

35. Управління підприємством малого бізнесу та шляхи його удосконалення.

36. Розробка бізнес-плану будівництва (створення) нового підприємства.

37. Розробка бізнес-плану впровадження ефективних напрямів діяльності підприємства.

38. Розробка бізнес-плану підвищення якості послуг підприємства.

39. Розробка бізнес-плану розвитку продуктової політики підприємства.

40. Обґрунтування бізнес-плану реконструкції готельного комплексу.

41. Розробка бізнес-плану інноваційного проекту на підприємстві.

42. Управління інноваціями в готельно-розважальному комплексі.

43. Управління малими підприємствами.

44. Менеджмент бізнес-планування.

45. Управління проектами в системі менеджменту.

3. Стратегічне управління в підприємствах туризму і готельного господарства

46. Дослідження впливу факторів зовнішнього середовища в процесі стратегічного управління підприємством.

47. Підвищення конкурентоспроможності та оцінка впливу факторів зовнішнього середовища на ефективність управління підприємством.

48. Розробка стратегії диверсифікації діяльності підприємства

49. Розробка стратегії і тактики управління підприємством.

50. Розробка стратегії розвитку підприємства.

51. Розробка стратегії управління підприємством.

52. Удосконалення стратегії забезпечення конкурентоспроможності підприємств готельного господарства.

53. Процес стратегічного планування на підприємстві та напрямки його удосконалення.

54. Стратегія і тактика управління підприємством та підвищення ефективності використання його виробничого потенціалу.

55. Стратегія управління підприємством та шляхи її удосконалення.

56. Формування і реалізація стратегій розвитку підприємств курортного бізнесу.

57. Розробка маркетингової стратегії міжнародних туроператорів-консолідаторів.

58. Розробка конкурентних стратегій міжнародних туристичних організацій (підприємств).

59. Конкурентні стратегії міжнародного готельного бізнесу та напрямки їх застосування у вітчизняних готелях.

4. Організаційний менеджмент в підприємствах туризму і готельного господарства

60. Реінжиніринг бізнес-процесів на підприємстві.

61. Розробка бізнес-плану реструктуризації підприємства.

62. Розробка програми реструктуризації підприємства.

63. Самоменеджмент та удосконалення організації праці менеджера підприємства.

64. Комунікаційні процеси в підприємстві та шляхи їх удосконалення.

65. Організаційна структура управління підприємством та шляхи її удосконалення.

66. Система менеджменту підприємства та шляхи її удосконалення.

67. Удосконалення системи внутрішньофірмового управління на підприємстві.

68. Удосконалення системи управління у вертикально інтегрованих підприємствах готельного (ресторанного) бізнесу.

69. Управління внутрішнім середовищем підприємства та шляхи його вдосконалення.

70. Управління реструктуризацією підприємства готельного господарства.

5. Процес і механізм управління в підприємствах туризму і готельного господарства

71. Впровадження сучасних моделей і методів прийняття управлінських рішень в підприємстві.

72. Впровадження сучасних управлінських технологій на підприємстві.

73. Застосування концепції антикризового менеджменту в господарській діяльності підприємства.

74. Економічний механізм управління підприємством та шляхи його вдосконалення.

75. Методи управління в підприємстві та напрямки їх удосконалення.

76. Організаційний механізм управління підприємством та шляхи його удосконалення.

77. Процес управління в підприємстві та шляхи його удосконалення.

78. Технології управління в підприємстві та шляхи їх удосконалення.

79. Формування комплексного механізму управління підприємством.

6. Інформаційні системи менеджменту підприємств туризму і готельного господарства

80. Формування інформаційної системи підприємства на основі інноваційних технологій.

81. Впровадження Internet-технологій в господарську діяльність підприємства.

82. Інформаційне та інформаційно-технічне забезпечення процесів управління підприємством та шляхи їх удосконалення.

83. Інформаційні системи управління підприємства та шляхи їх удосконалення.

84. Організація праці менеджера підприємства на основі сучасних інформаційних технологій та шляхи її удосконалення.

85. Управління комунікаційною діяльністю підприємства на основні впровадження сучасних інформаційних технологій та шляхи її удосконалення.

86. Формування автоматизованої інформаційної системи управління підприємством.

87. Соціально-економічні основи підвищення ефективності інформаційного забезпечення функціонування підприємств готельного господарства.

7. Операційний менеджмент підприємств туризму і готельного господарства

88. Впровадження стандартів ISO на підприємстві.

89. Вдосконалення (розробка) виробничої стратегії підприємства.

90. Розробка системи управління якістю послуг підприємства готельного господарства.

91. Стратегія підвищення культури та якості обслуговування споживачів в підприємстві.

92. Стратегія підвищення якості послуг у підприємстві.

93. Організація праці персоналу та підвищення якості обслуговування споживачів за рахунок удосконалення організації праці персоналу та шляхи її удосконалення.

94. Процес управління якістю обслуговування на підприємстві та шляхи його удосконалення.

95. Система операційного менеджменту в підприємстві та шляхи їх удосконалення.

96. Управління експлуатаційною діяльністю підприємства та шляхи її удосконалення.

97. Підвищення ефективності управління шляхом удосконалення функціонування виробничої інфраструктури в підприємстві готельного господарства.

98. Управління якістю послуг в підприємстві та шляхи її удосконалення.

99. Формування системи менеджменту якості на підприємстві.

100. Формування та вдосконалення системи операційного менеджменту на підприємстві.

101. Формування виробничої інфраструктури санаторно-курортних закладів України.

102. Стратегія диверсифікації виробничої програми туристичного підприємства.

8. Управління логістичними системами підприємства туризму і готельного господарства

103. Впровадження концепції логістики в систему управління підприємством.

104. Шляхи вдосконалення організації взаємовідносин з діловим оточенням підприємства на основі логістики

105. Формування системи логістичного управління в підприємстві та шляхи її удосконалення.

106. Управління матеріально-технічним постачанням підприємства та шляхи його удосконалення.

107. Формування системи збутової логістики в підприємстві.

108. Формування системи інформаційної логістики в туристичному підприємстві.

9. Управління маркетингом в підприємствах туризму і готельного господарства

109. Бенчмаркінг та вдосконалення організації маркетингових досліджень в підприємстві.

110. Впровадження інструментів PR в діяльність підприємства.

111. Підвищення конкурентоспроможності підприємств на основі сучасної маркетингової стратегії.

112. Розробка (удосконалення) маркетингової товарної політики підприємства.

113. Розробка (удосконалення) комплексу маркетингу підприємства.

114. Розробка маркетингової стратегії підприємства.

115. Розробка політики просування туристичного (готельного) продукту вітчизняних підприємств на міжнародному ринку.

116. Розробка стратегії маркетингових комунікацій підприємства.

117. Стратегія підвищення конкурентоспроможності послуг підприємства на ринку за допомогою маркетингової діяльності в глобальній комп’ютерній мережі Internet.

118. Маркетингова збутова політика підприємства та шляхи її удосконалення.

119. Маркетингова цінова політика підприємства та шляхи її удосконалення.

120. Система маркетингових комунікацій підприємства та шляхи її удосконалення.

121. Стратегія збуту туристичного (готельного) продукту підприємства та шляхи її удосконалення.

122. Управління комерційною діяльністю підприємства та шляхи його удосконалення.

123. Управління маркетинговою діяльністю на підприємстві та шляхи його удосконалення.

124. Управління рекламною діяльністю в підприємстві та щляхи його удосконалення.

125. Управління системою маркетингових комунікацій в підприємстві та шляхи його удосконалення.

126. Формування системи управління маркетингом на підприємстві.

127. Цінова стратегія та управління цінами на послуги підприємства.

128. Управління продуктовою політикою закладів курортного бізнесу.

129. Стратегія маркетингових комунікацій в підприємствах курортного бізнесу.

130. Маркетинг в мережі Internet та підвищення конкурентоспроможності послуг підприємства.

131. Формування фірмового стилю та впровадження інструментів брендінгу в маркетингову діяльність підприємства.

132. Цінова стратегія та управління цінами на послуги підприємства.

133. Формування сервісної концепції управління в підприємствах готельно-ресторанного господарства.

10. Управління персоналом підприємства туризму і готельного господарства

134. Впровадження сучасних кадрових технологій на підприємстві.

135. Сучасні підходи до організації первинного трудового колективу в підприємстві туристичної індустрії.

136. Управління професійною компетентністю персоналу підприємства.

137. Кадровий потенціал підприємства та шляхи його розвитку.

138. Організаційна поведінка персоналу організації та шляхи її удосконалення.

139. Система компенсації праці персоналу підприємтва та шляхи її удосконалення.

140. Формування системи управління персоналом в підприємстві.

141. Формування згуртованого трудового колективу в підприємстві.

142. Управління поведінкою персоналу та формування організаційної культури на підприємстві.

 

11. Економіка підприємства туризму і готельного господарства

143. Впровадження системи управлінського обліку (контролінгу) в підприємстві.

144. Підвищення ефективності використання матеріально-технічної бази підприємства.

145. Підвищення ефективності праці за рахунок удосконалення матеріального стимулювання працівників підприємства.

146. Підвищення ефективності управління поточними витратами підприємства.

147. Підвищення ефективності управління ресурсним потенціалом підприємства.

148. Підвищення ефективності господарської діяльності підприємства.

149. Економічний механізм господарювання підприємства та шляхи його удосконалення.

150. Управління господарською діяльністю підприємства та шляхи його удосконалення.

151. Управління майном підприємства та шляхи його удосконалення.

152. Управління поточними витратами підприємства та шляхи його удосконалення.

153. Управління прибутком та рентабельністю підприємства та шляхи його удосконалення.

154. Управління трудовими ресурсами підприємства та шляхи його удосконалення.

155. Управління ризиком та запобігання банкрутства підприємства.

156. Управління собівартістю послуг в підприємстві та шляхи його удосконалення.

157. Управління доходами підприємства та шляхи його удосконалення.

158. Управління ефективністю господарської діяльності підприємства та шляхи його удосконалення.

159. Управління цінами в підприємстві та шляхи його удосконалення.

160. Підвищення ефективності використання прибутку на підприємстві.

161. Управлінський аналіз та планування додаткових послуг в підприємстві.

162. Управлінський аналіз та планування експлуатаційної програми підприємств готельного господарства.

163. Формування, реструктуризація і використання виробничого потенціалу в підприємствах готельного господарства.

164. Соціально-економічний механізм підвищення ефективності функціонування підприємств готельного(ресторанного) господарства.

12. Управління фінансами та інвестиційною діяльністю підприємства туризму і готельного господарства

165. Управління обіговими активами підприємства та шляхи його удосконалення.

166. Управління фінансовими ресурсами підприємства та шляхи його вдосконалення.

167. Фінансова політика підприємства та шляхи її вдосконалення.

168. Розробка бізнес плану інвестиційного проекту.

169. Розробка стратегії управління фінансово-господарською діяльністю підприємства.

170. Розробка стратегії фінансування діяльності підприємства.

171. Механізм управління фінансовим станом підприємства та щляхи його удосконалення.

172. Управління інвестиційною діяльністю підприємства та шляхи його удосконалення.

173. Управління фінансово-господарською діяльністю підприємства та шляхи його удосконалення.

174. Управління економічним ризиком господарської діяльності підприємства.

175. Формування політики управління активами підприємства.

176. Управління інвестиційними процесами в підприємствах туризму.

177. Управління інвестиційними процесами в підприємствах готельного (ресторанного) господарства.

13. Маркетинг менеджмент організацій

178. Управління маркетинговими комунікаціями.

179. Засоби дослідження реклами.

180. Комерційні зв’язки із суспільством.

181. Стимулювання збуту та його ефективність.

182. Особистий продаж як засіб придбання замовлень.

183. Прямий маркетинг та закупівля по телебаченню.

184. Маркетингова та логістична діяльність підприємства.

185. Маркетингове управління підприємством.

186. Комунікації в управлінні підприємств.

187. Рекламний менеджмент: суть, цілі, завдання.

188. Мерчандайзинг продукції та його роль в стимулюванні збуту.

189. Системи маркетингових комунікацій.

190. Планування рекламного бюджету.

191. Маркетингове управління в банківській сфері.

192. Управління страхуванням маркетингових ризиків.

193. Управління розробкою та випуском нових товарів.

194. Культура організації маркетингової діяльності на товарних ринках.

195. Маркетингові дослідження на ринку промислових товарів.

196. Організація і планування рекламних кампаній.

 

варіативна компонента «Регіональне управління»*

1. Регіональне управління

1. Механізм реалізації державної регіональної економічної політики.

2. Управлінська стратегія і сценарії регіонального розвитку.

3. Створення та управління програмами міжрегіональної співпраці.

4. Організація та впровадження стратегій розвитку регіону (на прикладі …. регіону).

5. Створення та впровадження систем регіональної безпеки (на прикладі ….. регіону).

6. Методо


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты