Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Звичайно загальновійськові з'єднання в повному складі перевозять залізницею на відстань понад 1000 км.




Заняття 1. Пересування і розташування загальновійськових підрозділів на місці.

Навчальні питання:

1. Способи пересування військ та їх характеристика.

2. Марш – основний спосіб пересування механізованої роти (батальйону).

3. Похідний порядок механізованого батальйону у передбаченні вступу в бій.

4. Розташування механізованої роти (батальйону) на місці.

1-е питання: Способи пересування військ та їх характеристика.

Пересування військ проводиться як при підготовці, так і в ході бою, з метою створення угрупувань або заміни частин і підрозділів, їхнього посилення або розгортання на нових напрямках.

Батальйон може пересуватися:

1) перевозитися залізничним транспортом;

2) перевозитися повітряним транспортом;

3) перевозитися морським або річковим транспортом;

4) своїм ходом (маршем);

5) пересуватися комбінованим засобом.

Кожний із цих способів має свої переваги і недоліки і використовується виходячи з конкретних умов обстановки.

а) Перевезення військ залізничним транспортом

Звичайно загальновійськові з'єднання в повному складі перевозять залізницею на відстань понад 1000 км.

Ø Переваги:

– забезпечується велика швидкість пересування (600-800 км за добу);

– зберігаються сили особового складу;

– економляться моторесурси і пальне перевезених частин.

Ø Недоліки перевезення військ залізничним транспортом:

– велика уразливість залізниць від сучасних засобів поразки супротивника;

– ешелони розтягуються на багато сотень кілометрів, унаслідок чого ускладнюється керування військами;

– утрудняється одночасний вступ у бій;

– знижується бойова готовність.

Перевезення батальйону залізничним транспортом здійснюється військовими ешелонами.

Військовий ешелон – це організована для перевезення в однім поїзді військова частина (підрозділ), команда або партія бойової й іншої техніки.

Кожному військовому ешелону присвоюється номер, що, як правило, не змінюється до прибуття його в пункт розвантаження. У однім поїзді може перевозитися спільно і декілька ешелонів. У цьому випадку кожний із них зберігає свою організацію і привласнений йому номер.

Військовим ешелон– це поїзд, що має у своєму складі 20 вагонів і більш (у двохосьовому численні), зайнятих військовими підрозділами, командами або військовими вантажами.

Військовий ешелон формується таким чином, щоб криті вагони з особовим складом і наявними кухнями, знаходилися в середній частині поїзду, а платформи і піввагони з бойовою й іншою технікою в головній і хвостовій частинах.

Особовий склад перевозиться в чотиривісних критих вагонах. Норма навантаження до 72 чоловік, а при однодобовому перевезенні до 100 чоловік.

До складу ешелону призначаються штатні підрозділи в повному складі (наприклад, механізований або танковий батальйон). З їхнього числа виділяються сили і засоби для:

– охорони й оборони;

– організації зв'язку;

– організації радіаційної і хімічної розвідки;

– забезпечення особового складу гарячою їжею;

– надання медичної допомоги.

Підрозділам спеціальних військ і тилу не рекомендується об'єднуватися в один збірний ешелон. Їх необхідно рівномірно розподіляти по ешелонах бойових підрозділів. При цьому рухомі запаси матеріальних засобів перевозяться навантаженими на транспортні машини.

Під час перевезення військ залізничним транспортом призначаються:

– вихідний район перед завантаженням (район зосередження) на відстані не менше 10-15 км від станцій завантаження;

– район очікування на відстані 3-5 км від станцій завантаження (не призначається якщо вихідний район перед завантаженням (район зосередження) знаходиться ближче 15 км);

– запасний район очікування на відстані 3-5 км від району очікування.

Якщо пункт постійної дислокації розташований ближче 15 км від станції завантаження в цьому випадку вихідний район перед завантаженням і район очікування не призначаються.

Перевезення батальйону залізничним транспортом здійснюється одним-двома військовими ешелонами. Для скорочення часу на організацію перевезення командир батальйону (роти) повинен завжди мати готові варіанти розрахунків на перевезення батальйону (роти) різними видами транспорту. Розрахунок на перевезення складається з урахуванням збереження організаційної цілісності підрозділів і забезпечення їх готовності до ведення бою після вивантаження (висадки).

Вихідними даними для розрахунку на перевезення є:

– чисель­ний склад підрозділів, що перевозяться, маса техніки та вантажів;

– норми розміщення людей, техніки, озброєння і вантажів на рухомому складі;

– допустима довжина та маса поїзду з військовим ешелоном.

Розрахунок на перевезення складається у певній послідовності. Перш за все уточнюються дані про те, що підлягає перевезенню:

– чисельність особового складу;

– кількість бойових, спеціальних і транспортних машин (за марками), озброєння (за видами і калібрами) та іншої техніки;

– маса та обсяг майна та вантажів, що перевозяться.

Потім на підставі існуючих норм розміщення особового складу, завантаження бойової та іншої техніки, майна і вантажів на залізничний рухомий ешелон визначається потреба вагонів (для перевезення людей, платформи, криті) для кожного підрозділу. При цьому повинна враховуватися можливість щільного завантаження техніки та вантажів. Наприклад, на зчеп три-чотиривісних платформ можуть вантажитися три основні танки і дві вантажні (спеціальні) машини на шасі ГАЗ або ЗІЛ на розрив. Радіо, радіотехнічні і машини-лабораторії на розрив над зчепленням не ставляться. Особовий склад перевозиться у чотиривісних критих вагонах.

Маса і довжина військового поїзда не повинна перевищувати встановлених нормативів, які узгоджуються з військовим комен­дантом (начальником станції).

Військовому ешелону присвоюється відповідний номер. Цей номер зберігається за ним на всьому шляху прямування. Ешелон повинен мати необхідні сили та засоби для навантаження (вивантаження) техніки і вантажів, організації протиповітряної оборони, зв'язку, радіаційної та хімічної розвідки, для охорони та оборони, а також для забезпечення особового складу гарячою їжею і надання йому медичної допомоги.

У випадку перевезення батальйону залізничним транспортом у кожному військовому ешелоні наказом командира військової частини призначається начальник військового ешелону, його заступник, помічник з постачання, начальник зв'язку, лікар (фельдшер). Якщо перевезення механізованої роти (батальйону) здійснюється залізничним транспортом, у військовій команді призначається начальник команди. Для несення внутрішньої та вартової служб призначається добовий наряд. На весь шлях прямування з особовим складом у кожному вагоні призначається старший по вагону з числа молодших офіцерів або сержантів, а в зимовий час під час перевезення залізничним транспортом, крім того, й істопникі з осіб рядового складу.

До початку висування для навантаження командир роти (батальйону) перевіряє:

знання особовим складом:

– заходів безпеки;

– правил завантаження;

– розміщення та кріплення;

у вагонах і на платформах озброєння і техніки: правил їх завантаження і поводження особового складу під час перевезення, готовність озброєння та техніки, ракет, боєприпасів, пального й інших матеріальних засобів до завантаження;

а також перевіряє побудову колони роти (батальйону) у відповідності до плану завантаження.

Перед завантаженням командир роти (батальйону), начальник військового ешелону з посадовими особами прибуває до місця завантаження, де перевіряє наявність рухомого складу, організує приймання вагонів, знімного військового обладнання і підготовку рухомого складу до навантаження ешелону, за необхідності вносить зміни в план завантаження, у розрахунок на перевезення і дає команду (сигнал) на висування підрозділів до місця завантаження.

Порядок завантаження озброєння, техніки і посадки особового складу. Висування підрозділів з району очікування здійснюється під керівництвом начальника штабу в ротних колонах у відповідності до встановленого порядку завантаження.

Командир батальйону зустрічає підрозділи на підході, дає вказівки їх командирам про порядок розміщення поблизу місця завантаження й доповідає військовому коменданту про готовність до завантаження.

Загальне керування завантаженням озброєння і техніки покладається на заступника командира роти (батальйону) з озброєння. За завантаження кожного підрозділу відповідає його командир, який особисто керує заїздом кожної машини на платформу. Подальшим рухом машини по платформах керує командир машини, маючи постійний зоровий зв'язок з водієм і дотримуючись заходів безпеки.

У першу чергу завантажуються озброєння, техніка, запаси ракет, боєприпасів, пального та інших матеріальних засобів. При цьому озброєння і техніка розміщуються з урахуванням черговості їх розвантаження, а зенітні засоби – з урахуванням можливості ведення вогню по повітряних цілях.

Техніка, яка плаває, та зенітні засоби, що виділені для прикриття району навантаження, а також тягачі, призначені для забезпечення швидкого завантаження (вивантаження) гусеничної техніки, завантажуються на платформи в останню чергу.

Запаси ракет, боєприпасів та пального, як правило, навантажуються в різні вагони.

Озброєння, техніка та інші матеріальні засоби, що завантажені на рухомий склад, надійно закріплюються, а машини, крім того, ставляться на гальмо та на нищу передачу. Поворотні пристрої башти бойових машин застопорюються, а стопори пломбуються.

Зенітні та інші вогневі засоби, що виділені для прикриття військового ешелону на шляху руху, займають призначені начальником військового ешелону місця на платформах на чолі та у хвості поїзда.

Посадка особового складу у вагони проводиться після закінчення навантаження озброєння, техніки та майна, але не пізніше як за 10 хвилин до відправлення.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты