Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Додатки. Додатки слід оформлювати як продовження роботи на його наступних сторінках, розташовуючи в порядку появи посилань на них у тексті ДР.




Додатки слід оформлювати як продовження роботи на його наступних сторінках, розташовуючи в порядку появи посилань на них у тексті ДР.

Кожний додаток повинен починатися з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований вгорі малими літерами з першої великої симетрично відносно тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої повинно бути надруковано слово «Додаток ___» і велика літера, що позначає додаток.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Ґ, Є, З, І, ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, додаток А, додаток Б і т. д.

Один додаток позначається як додаток А.

Додатки повинні мати спільну з рештою роботи наскрізну нумерацію сторінок.

За необхідності текст додатків може поділятися на розділи, підрозділи, пункти і підпункти, які слід нумерувати в межах кожного додатку. У цьому разі перед кожним номером ставлять позначення додатку (літеру) і крапку, наприклад, А.2 — другий розділ додатку А; Г.3.1 — підрозділ 3.1 додатку Г; Д.4.1.2 — пункт 4.1.2 додатку Д; Ж.1.3.3.4 — підпункт 1.3.3.4 додатку Ж.

Ілюстрації, таблиці, формули та рівняння, що є у тексті додатку, слід нумерувати в межах кожного додатку, наприклад, рисунок Г.3 — третій рисунок додатку Г; таблиця А.2 — друга таблиця додатку А; формула (А.1) — перша формула додатку А.

Якщо в додатку одна ілюстрація, одна таблиця, одне рівняння, їх нумерують, наприклад, рисунок А.1, таблиця А.1, формула (В.1).

В посиланнях у тексті додатку на ілюстрації, таблиці рівняння рекомендується писати: «... на рисунку А.2 …», «… на рисунку А.1 ...» — якщо рисунок єдиний у додатку А; «…в таблиці Б.3 ...», або «... в табл. Б.3 ...»; «... за формулою (В.1) …», «… у рівнянні (Г.2) ...».

Джерела, що цитують тільки у додатках, повинні розглядатися незалежно від тих, які цитують в основній частині роботи, повинні бути перелічені наприкінці кожного додатку в переліку посилань.

Форма цитування, правила складання переліку посилань, повинні бути аналогічними прийнятим у основній частині. Перед номером цитати і відповідним номером у переліку посилань і виносках ставлять позначення додатку.


7 Рецензування і захист дипломної роботи

 

На завершену дипломну роботу науковий керівник дає стислий відгук, в якому оцінює як якість виконання самої роботи, так і праці студента над нею, і робить висновок про можливість допуску дипломної роботи до захисту в ДЕК, а також рекомендації з присвоєнь відповідної кваліфікації.

Відповідно до цього у відгуку повинні бути висвітлені такі питання:

а) актуальність вибраної теми дипломної роботи;

б) якість та повнота зібраних на переддипломній практиці матеріалів для виконання роботи;

в) ритмічність виконання роботи, дисциплінованість студента;

г) рівень знань та вміння працювати з виробничим фактографічним матеріалом;

д) самостійність у вирішенні окремих питань роботи;

є) відношення та відповідальність за доручену справу;

ж) рівень підготовки до самостійної виробничої діяльності;

з) оцінка виконаної роботи та рекомендації щодо присвоєння кваліфікації.

Відгук на дипломну роботу подається в ДЕК не пізніше, ніж за день до її захисту. Якщо відгук відсутній, то захист дипломної роботи не допускається.

Зброшурований у твердій палітурці рукопис завершеної дипломної роботи, яка підписана студентом та його науковим керівником, реєструється на кафедрі і передається рецензенту для оформлення рецензії в установленій формі.

Рецензент складає висновок-рецензію в письмовій формі за типовим зразком. На відміну від відгуку рецензія складається за виконану роботу, тобто на кінцевий результат дипломного проектування. В рецензії повинні бути відображені такі питання:

а) відповідність виконаної дипломної роботи виданому завданню;

б) актуальність теми дипломної роботи;

в) правильність застосування методів аналізу і розрахунків, глибина та відповідність їх сучасним вимогам;

г) відображення в роботі передових методів праці;

д) оцінка оригінальності рішень, прийнятих в дипломній роботі;

є) практична цінність та техніко-економічна доцільність прийнятих рішень;

ж) глибина проробки методичної частини дипломної роботи;

з) якість оформлення пояснювальної записки та графічних додатків до неї;

к) загальний висновок про рівень підготовки студента на основі аналізу змісту роботи.

Загальна оцінка дипломної роботи проводиться за чотирибальною системою (відмінно, добре, задовільно, незадовільно).

Не пізніше, ніж за день до захисту дипломної роботи студент повинен подати рецензію секретарю ДЕК. Без наявностірецензії захист дипломної роботи не проводиться.

Для підготовки студента до пояснень, у зв'язку з можливими зауваженнями рецензента, йому надається можливість ознайомитися з рецензією до захисту роботи на засіданні ДЕК.

Завершальною процедурою допущення дипломної роботи до захисту є розгляд перерахованих супровідних матеріалів завідувачем кафедри. Якщо завідувач кафедри вважає за неможливе допустити дипломну роботу до захисту через її незадовільну якість, це питання має бути заслухано на засіданні кафедри за участю наукового керівника. Обговорення оформляється протоколом і подається на затвердження, послідовно; декану факультету і ректору (проректору).

Захист дипломної роботи відбувається на відкритому засіданні державної екзаменаційної комісії, графік роботи якої затверджує ректор (проректор).

На засідання ДЕК до початку захисту подаються такі документи:

- витяг із наказу ректора про затвердження персонального складу цієї комісії;

- список студентів екзаменаційної групи, які допущені до захисту дипломних робіт (проектів) чи до складання державного іспиту, за підписом декана факультету;

- довідка від деканату про виконання студентом навчального плану та про одержані ним оцінки з теоретичних дисциплін, навчальних та виробничих практик ;

- дипломна робота студента;

- письмовий відзив керівника дипломної роботи;

- рецензія на дипломну роботу;

- інші матеріали, які характеризують наукову і практичну цінність виконаної дипломної роботи (довідки про впровадження пропозицій студента у практичну діяльність підприємства, видані статті студента з теми дипломної роботи і т. ін.).

Під час підготовки до захисту студент має погодити зі своїм науковим керівником складену ним стислу доповідь щодо дипломної роботи і підготовлені наочні матеріали (4-6 сторінок із найважливішими ілюстративними матеріалами, оформленими у вигляді плакатів або у вигляді ксерокопійованого роздавального матеріалу, а також дискети, слайди, фотографії, макети, рекламні проспекти тощо). Зразок оформлення наведено у додатку Л.

Обсяг тексту доповіді має відповідати 10-ти хвилинам виступу. Доповідь повинна відобразити: обґрунтування актуальності теми, мету і завдання роботи, основні результати аналізу матеріалів діючого підприємства і творчі розробки автора. Особливе місце має бути відведене обґрунтованим пропозиціям і рекомендаціям та оцінці їх ефективності.

Наочні матеріали мають послідовно ілюструвати доповідь студента і забезпечувати повноту висвітлення всіх положень, які підлягають захисту.

Процедура захисту протоколюється секретарем комісії.

Студент стисло доповідає комісії сутність проведеного дослідження, дає оцінку отриманим результатам, ілюструючи доповідь посиланням на наочні матеріали.

Після доповіді студента голова ДЕК зачитує рецензію на дипломну роботу, і студент має можливість відповісти на всі зауваження рецензента.

Під час захисту дипломної роботи члени ДЕК, присутні на захисті викладачі можуть задавати студентові запитання щодо змісту дипломної роботи. Відповіді студента мають бути конкретними, аргументованими і короткими.

Після відповіді студента на запитання оголошується відгук наукового керівника виконаної дипломної роботи.

За результатами захисту дипломної роботи на закритому засіданні ДЕК приймає рішення щодо оцінки захисту і роботи (враховуючи відгук керівника, рецензента, зміст доповіді, відповіді на запитання), про присвоєння спеціалісту відповідної кваліфікації і про видачу йому диплома державного зразка.

Засідання ДЕК оформляється протоколом, до якого вносяться відповідні оцінки за захист, записуються запитання членів ДЕК і присутніх на захисті, особисті думки членів ДЕК, зазначається одержаний освітньо-кваліфікаційний рівень, а також назва державного документа про освіту (диплом), який видається випускникові університету. Протокол підписують голова і члени ДЕК, що брали участь у засіданні.

Державна екзаменаційна комісія після завершення роботи складає звіт, в якому відображаються: основні кількісні показники щодо рівня і якості успішності по проведених екзаменах і захистах; характеристики виконаних дипломних робіт щодо можливості впровадження конкретних пропозицій у практику діючих підприємств, щодо рівня застосування сучасних інформаційних і комп'ютерних технологій в аналітичних дослідженнях т. ін.

Студент, який отримав на захисті дипломної роботи незадовільну оцінку, має бути відрахованим з університету і, в цьому випадку, йому видається академічна довідка встановленого зразка. За ним залишається право бути повторно допущеним до захисту дипломної роботи протягом наступних трьох років. Повторно дипломна робота виконується за наявності заяви студента про допуск до захисту, дозволу ректора і рішення випускної кафедри про затвердження теми і об'єкта дослідження, призначення наукового керівника. На вимогу кафедри тему дипломної роботи може бути змінено або в межах тієї ж теми матеріали роботи студент може суттєво оновити і доповнити.

Якщо захист дипломної роботи не відбувся з поважних причин, про що студент у ДЕК має подати відповідні документи, ректор університету може подовжити термін його навчання до наступного терміну роботи ДЕК із захисту дипломних робіт даної спеціалізації на відповідній формі навчання згідно діючого графіка навчального процесу, але не більше як на один рік.

Незалежно від причин, повторний захист дипломних робіт у той же рік категорично забороняється виходячи із діючого Положення про роботу ДЕК.


8 Критерії оцінювання дипломної роботи

 

Підсумкову, диференційовану за чотирибальною шкалою, оцінку дипломної роботи визначає ДЕК. Її рішення є остаточним і оскарженню не підлягає. Якість виконаної роботи оцінюється за низкою показників:

- актуальність обраної теми;

- чіткість формулювання мети, завдань, об’єкта і предмета дослідження;

- структура й логіка побудови плану;

- якість і глибина наукового, теоретичного, методологічного аналізу проблеми;

- наявність критичного огляду літературних джерел і наукової полеміки;

- системність і глибина аналізу практики на матеріалах організації, наявність і переконливість узагальнень і висновків з аналізу;

- дотримання вимог до оформлення;

- наявність і інформаційна змістовність ілюстративного матеріалу для захисту;

- змістовність доповіді дипломника про основні результати дослідження;

- правильність і чіткість відповідей на запитання членів ДЕК;

- зауваження та пропозиції, що містяться в рецензії та відгуку наукового керівника.

Оцінка “Відмінно”.

Дипломна робота є бездоганною; містить елементи наукової новизни; має практичне значення; відгук і рецензія в цілому позитивні, оцінки рецензента та наукового керівника відмінні. Доповідь логічна і стисла, викладена вільно, із знанням теми; відповіді на запитання членів ДЕК правильні.

Оцінка “Добре”.

Тема роботи розкрита, але мають місце недоліки непринципового характеру: в теоретичній частині дещо поверхово проаналізовані літературні джерела; елементи новизни та практичного значення не представлені чітко; недостатньо використані інформаційні матеріали організації; є суттєві зауваження рецензента, але в цілому рецензія і відгук позитивні; доповідь логічна, викладена вільно, відповіді на запитання членів ДЕК в основному правильні; робота оформлена в межах вимог.

Оцінка “Задовільно”.

Тема роботи в основному розкрита, але мають місце недоліки змістовного характеру: нечітко сформульована мета дослідження; теоретичний розділ має виражений компілятивний характер; аналіз наукової полеміки відсутній; в аналітичній частині є надлишок елементів описовості; добір інформаційних матеріалів (таблиці, схеми, графіки) не завжди обґрунтований; заходи і пропозиції завершального розділу обґрунтовані непереконливо; рецензія та відгук містять суттєві зауваження; доповідь прочитана за текстом, не всі відповіді на запитання членів ДЕК правильні або повні; є зауваження щодо оформлення роботи.

Оцінка “Незадовільно”.

Нечітко сформульована мета дослідження. Розділи нелогічно пов’язані між собою; відсутній критичний огляд сучасних літературних джерел; аналіз зроблено поверхово, переважає описовість; пропоновані заходи неефективні, економічне обґрунтування відсутнє. Мають місце суттєві недоліки щодо оформлення роботи. Ілюстрації до захисту відсутні. Доповідь прочитана за текстом, відповіді на запитання членів ДЕК неточні і неповні.

Дипломна робота до захисту не допускається, якщо:

- робота не відповідає вимогам методичних рекомендацій;

- готова робота або її частини на будь-якому етапі підготовки чи проходження подаються для перевірки науковим керівником з порушенням встановлених регламентом термінів;

- робота написана на тему, яка своєчасно не була затверджена;

- робота виконана несамостійно;

- структура роботи не відповідає методичним вимогам;

- зміст роботи не розкриває її теми;

- робота недбало оформлена;

- відсутній відгук наукового керівника;

- відсутня рецензія.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты