Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Економічний і політичний вплив на бюджет органу місцевого самоврядування




Економічний вплив на місцеві бюджети відбувається через такі головні принципи:

- Бюджети рідко коли виконуються відповідно до плану.

- Серйозні економічні і політичні події можуть спричинити серйозні зриви виконання бюджету, навіть якщо він запланований найкращим чином.

- Не існує набору правил чи методів, якими б керувались країни для вирішення основних проблем виконання бюджету. Але існують принципи, політичні методи і інструменти, які часто використовуються і можуть бути пристосовані до особливостей окремої країни.

- Раціональні бюджетні системи передбачають незаплановані події протягом виконання бюджету і забезпечують планові механізми для прийняття необхідних політичних рішень.

Позитивний вплив політики:

- Уряди змінюються. Часто це не співпадає з бюджетним циклом. Новий уряд може розробляти інші політичні лінії і встановлювати свої пріоритети.

- В більшості бюджетів закладено можливість представлення нової політики. Але ця можливість, як правило, є обмеженою. Скоріше, бюджет нового уряду вже в повному обсязі відображатиме всі нові політичні лінії, пріоритети і нові програми.

- Тиск зацікавлених груп часто перешкоджає нормальному виконанню бюджету. Але цей тиск здоровий (в більшості випадків) і є прикладом демократії в дії. Інколи видається неможливим вирішити певні проблеми, що виникають протягом поточного року в контексті бюджету.

- Перехідні періоди – це періоди, коли баланс між цілісністю існуючого бюджету і бажаними змінами нового уряду має збалансовуватись з особливою обережністю.

Негативний вплив політики:

- “Поганій політиці” можна дати таке визначення, - це спроба політиків і урядовців тиснути на виконання бюджету і порушувати матеріальне право, а також перешкоджати ефективному виконанню бюджету.

- Такий тиск може проявлятись, починаючи від намагань “просунути” хорошого товариша чи родича на певну посаду в обхід нормальним процедурам, до диктування результатів важливого тендеру фірмі, колезі чи товаришу. Несанкціонований арешт коштів чи використання коштів не за призначенням є іще одним прикладом.

- Захист від невідповідного впливу та забезпечення найкращого виконання бюджету є головними причинами того, чому країни розробляють закони про державну службу, державні закупівлі, аудиторську діяльність та засоби контролю виконання бюджету.

- Прозорість діяльності, що пов’язана з виконанням бюджету, є головною характеристикою бюджетних систем, які змодельовані для захисту від невідповідного політичного впливу. Прозорість вважається наріжним каменем належного управління видатками.

- І, нарешті, зловживання бюджетною системою на політичному рівні, яке може й не бути незаконним, часто підриває довіру громадськості і може призвести до виникнення сумнівів щодо належного витрачання державних коштів. Прикладом може послужити випадок з Прем’єр-міністром Франції, до спеціального фонду якого надходили для розподілення невраховані кошти як премії для його підручних і колег.

- Зрозуміло, що ця проблема поширюється не тільки на перехідні країни. Але там вона стає іще серйознішою, оскільки законодавча база і інститути, які займаються проблемою прозорості і контролю, менш розвинуті.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты