Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Зовнішня торгівля послугами




В Україні постійно зростають обсяги зовнішньої торгівлі послугами. У 2006 р. експорт збільшився порівняно з 2005р. на 23% і становив 7505,5 млн. дол. США, імпорт - відповідно на 29,9% і 3812,4 мли. дол. Зовнішньоторговельні операції з послугами здійснюються зі 209 країнами світу.

Із загального обсягу експорту послуг 3451,3 млн дол. (46%) становлять послуги до країн СНД, 2218,5 млн. дол. (29,6%) - до країн ЄС. Російська Федерація залишається основним партнером з країн СНД (41,8% обсягу всіх наданих послуг).

Обсяг послуг, наданих країнам СНД зріс на 21,1%, а іншим країнам світу — на 23,4%. Одночасно скоротився експорт послуг до Таджикистану (в 4,7 разу) та до Словаччини (на 39,9%).

Із загального обсягу імпорту послуг 702,3 млн дол. (18,4%) становлять послуги з країн СНД, послуги з країн ЄС - 1867,1 мли дол. (49%). Імпорт послуг із країн СНД зріс порівняно з 2005 р. на 34,9%, у т.ч. з Російської Федерації - на 36,6%, а з інших країн світу - 28,8%. Одночасно скоротився імпорт послуг із Гонконгу (у 21,6 разу), Швеції (на 31,7%).

Найбільша частка в загальному обсязі українського експорту припадала на транспортні (71,3%), різні ділові, професійні та технічні послуги (11,3%), послуги з ремонту (3,7%). Найбільшого зростання досягай страхові (у 2,5 разу), фінансові (у 2,2) та комп'ютерні послуги (у 2,5 разу). Одночасно скоротився експорт послуг з ремонту (на 15,8%).

Найбільшу частку в загальному обсязі імпорту послуг становить транспортні (20,7%), різні ділові, професійні та технічні послуги (18,4), державні послуги (14,8) та фінансові послуги (13,7%). Найшвидшими темпами зростав імпорт фінансових (у 2 рази), страхових (у 1,7) послуг, а також послуг приватним особам та в галузі культури та відпочинку (у 1,7 разу). Скоротився імпорт комп'ютерних та державних послуг (відповідно на 11,4% та 5%).

У цілому український ринок послуг ще недостатньо розвинутий, на ньому досить вузький спектр секторів, у яких спостерігається активність і розвиток.

Україна має перспективи для розвитку таких секторів послуг, як:

§ послуги зв'язку (телекомунікаційні, аудіовізуальні);

§ фінансові послуги, у тому числі банківські і страхові;

§ транспортні послуги (морський, авіаційний, автомобільний, залізничний, трубопровідний транспорт);

§ комп'ютерні та пов'язані з ними послуги;

§ науково-дослідницькі послуги;

§ будівельні та пов'язані з ними інженерні послуги;

§ послуги туризму;

§ послуги, пов'язані з охороною здоров'я.

У секторах телекомунікаційних і фінансових послуг вагоме значення має наявність капіталів. У сфері фінансових послуг діє значна кількість порівняно невеликих банків. Слабкість інститутів фінансового посередництва та інфраструктури в секторі телекомунікацій створює перешкоди для економічного зростання, не сприяє швидкому впровадженню новітніх технологій. Іноземні інвестиції в ці сектори можуть принести більш перспективні, економічні нові технології.

Україні як транзитній державі, крім трубопровідного транспорту, необхідно приділяти більшу увагу розвитку інших видів транспортних послуг. Завдяки технологічним можливостям та потенціалу в галузях літако- і суднобудування. Україна має хороші перспективи для розвитку додаткових транспортних послуг, пов'язаних з ремонтом і обслуговуванням.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 54; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты