Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Призначення, ТТХ, загальний устрій та принцип роботи дегазаційної машини.




ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ПЛАН

Дисципліна:спеціальна підготовка

 

 

Тема 4Способи дегазації, дезактивації та дезінфекції обмундирування, спорядження і засобів захисту.

Заняття 3Дегазаційна машина АГВ.

Навчальні питання і розподіл часу

 

1.ВСТУП - 5 хв

2.ОСНОВНА ЧАСТИНА 170 хв

 

ПЕРШЕ ПИТАННЯ:Призначення, ТТХ, загальний устрій та принцип роботи дегазаційної машини 85 хв

 

ДРУГЕ ПИТАННЯ: Склад і обов'язки відділення 85 хв

ВИСНОВКИ5 хв.

 

 

1.Ввідна частина.

- перевіряю наявність особового складу

- перевіряю готовність до заняття

- довожу тему, мету, учбові питання

 

2. Основна частина

 

Призначення, ТТХ, загальний устрій та принцип роботи дегазаційної машини.

Дегазаційна машина призначена для дегазації пароповітряноаміачною сумішшю обмундирування, взуття, спорядження й засобів індивідуального захисту.

Дегазаційна машина змонтована на шасі ЗИЛ-130 (ЗИЛ-131) і складається з:

- трьох (чотирьох) однакових по устрою дегазаційних камер з патрубками й генераторами;

- водяного затвора;

- трьох (чотирьох) однакових по устрою інжекторів;

- переднього відсіку;

- заднього відсіку;

- парорідинної комунікації;

- відсосної комунікації;

- щита з контрольними приладами;

- автомобільного комплекту для спеціальної обробки військової техніки ДК-4У.

Основні технічні дані:

Вага машини спорядженої 8960 кг

Вага спеціального устаткування 2910 кг

Робочий обсяг кожної камери 2 м3

Робочий тиск у камерах 18-20 мм рт. ст.

Робочий обсяг кожного генератора 12 л.

Температура в камерах 98-100°С

Температура в генераторах 94-97°С

Температура вода у водяному затворі 50-75°С

Принцип дії:

Пара із силової машини по паропровідних рукавах подається в паровий колектор дегазаційної машини й, регульована голкою інжектора, надходить у камеру.

За допомогою вентиля на паровому колекторі пара через барботер подається в генератор для розкладання двовуглекислого амонію й утворення пароповітряноаміачної суміші в камері.

Утворена в камері пароповітряноаміачна суміш піднімається нагору. Завдяки створюваної інжектором інжекції забезпечується циркуляція пароповітряноаміачної суміші.

Надлишковий тиск, що виникає в камерах, стравлюється через водяний затвор, що служить для підтримки тиску в камерах 18-20 мм рт. ст. За величиною тиску в камерах спостерігають по ртутних U-образних манометрах, змонтованим на щиті приладів.

Робочий режим у камерах створюється при досягненні температури в них 98-100°С и контролюється по термометрах, змонтованим на щиті приладів.

Дегазаційна камера:

На дегазаційній машині встановлені три (чотири) камери, кожна з яких працює незалежно від інших.

Дегазаційна камера складається з каркаса, облицьованого зсередини листовою нержавіючою сталлю й двох герметично, що закриваються дверей. Двері із внутрішньої сторони також обшиті листовою нержавіючою сталлю, зовні камери ізольовані шаром скляної й жужільної (скло) вати.

На даху камери розташовані по два люка із кришками для виходу гарячого повітря, патрубок відсосної комунікації й штуцер для приєднання труби водяного затвора.

У днище камери уварені генератор, патрубок пароповітряної комунікації й штуцер труби для зливу конденсату з камери в генератор.

У бічній стінці камери й у генераторі змонтовані приймачі манометричних термометрів для контролю за температурою усередині камери й генераторі.

Під дахом камери змонтована ґратчаста стеля зі зливальними трубками для запобігання завантаженого майна від заливання конденсатом.

На бічних стінках камери, угорі, змонтовані напрямні смуги для розміщення вішалок уздовж камери.

На підлозі камери встановлюються ґрати, що утворять помилкове дно, що охороняє предмети від намокання (при укладанні на підлогу), а також забезпечує рівномірний розподіл пароповітряно-аміачної суміші по всьому обсязі камери.

Двері камери складаються з каркаса, зовнішнього й внутрішнього обшивання, навісів, гумових прокладок і штанг із затискними гвинтами. Усередині двері заповнені скляною ватою для зменшення теплових втрат у навколишнє середовище.

До камери приєднана наступна апаратура:

· інжектор, з'єднаний із загальним паровим колектором,

· відсосна комунікація, труба якої проходить через бачок з водою для охолодження циркулюючої по ній робочої суміші,

· водяний затвор, який служить для підтримки певного тиску суміші в камері (надлишкове стравлюється),

· трубопровід, з'єднаний зі зливальним колектором для зливу конденсату із всієї системи.

Робота камери:

Пара з колектора, регульована голкою інжектора, у певній кількості по трубі пароповітряної комунікації, надходить у камеру. Одночасно частина пари з колектора через відповідні вентилі й барботер надходить у генератор і розкладає двовуглекислий амоній. аміак, Що Виділився, по розподільних трубах виходить у камеру, змішуючись із парою й повітрям, утворюючи пароповітряноаміачну суміш.

Завдяки інжекції (розрідженню), створюваної в інжекторі, у зоні виходу пари із сопла в розтруб, пароповітряноаміачна суміш всмоктується через відсосну комунікацію й інжектор, створюючи циркуляцію суміші по замкнутому циклі:

камера - відсосна комунікація - інжектор - пароповітряна комунікація - камера.

Тиск у камері підтримується водяним затвором, При збільшенні тиску вище нормальний надлишок пароповітряноаміачної суміші через трубу водяного затвора виходить у водяний затвор і далі в атмосферу.

При малому тиску суміші в камері (нормальне - 18-20 мм рт. ст. по ртутному U-образному манометрі) у водяний затвор необхідно долити води, забезпечивши нормальний тиск суміші в камері.

Утворившийся конденсат із ґратчастої стелі відводиться по зливальних трубках на підлогу камери, а відтіля по зливальній трубі в генератор. Частина конденсату попадає по рідинному затворі в генератор через отвір у кришці останнього.

Для нормальної роботи необхідно періодично зливати конденсат.

При роботі камери на гарячому повітрі необхідно повітря подати від силової машини по повітроводам через інжектор по пароповітряній комунікації в камеру, з камери відпрацьоване повітря виходить через вихлопні люки, розташовані на даху кожної камери.

Для підтримки температурного режиму в камерах у жарку погоду в бачок відсосної комунікації подається холодна вода від силової машини.

До зливальних штуцерів кожного інжектора приєднані зливальні труби із кранами, розташованими ліворуч від інжекторів.

Для підтримки усталеної роботи інжекторів необхідно періодично, через кожні 10-15 хвилин роботи, зливати конденсат з корпусів інжекторів, відкриваючи крани.

Якщо під час роботи припинити подачу пари в камеру, то в ній утвориться вакуум, при цьому ртуть із манометрів може бути викинута, а при значному розрідженні наступить деформація камери.

Щоб уникнути цього треба перед загортанням голки інжектора відвернути на 3-4 обороту кришку розташовану під маховиком голки. Для запису режимів роботи камер є таблиця, заповнення якої ведеться крейдою.

Генератор:

Генератор призначений для розкладання двовуглекислого амонію.

Генератор виконаний з листової нержавіючої сталі і складається з корпуса, патрубка, кришки та розподільчих труб.

На бічних стінках корпуса генератора розміщений штуцер для приєднання трубопроводу, що подає пару, і штуцер для приєднання зливальної труби з камери.

З метою зменшення теплових втрат генератор ізольований листовим азбестом і облицьований листовою сталлю.

Робота генератора:

Завантажений у генератор двовуглекислий амоній, під впливом температури вступника пари, розкладається з виділенням аміаку. Вільний аміак надходить у камеру по розподільних трубах і, змішуючись із парою й повітрям, утворить пароповітряноаміачна суміш.

Інжектор:

Інжектор призначений:

1. Для створення циркуляції пароповітряноаміачна суміші за рахунок інжекції, що утвориться (розрідження) у зоні виходу пари із сопла в розтруб інжектора;

2. Для подачі пари й повітря в камери.

Інжектор складається з корпуса, знімної голівки й продувного апарата.

До корпуса приварений патрубок для приєднання до відсосної комунікації, конусна втулка продувного апарата, зливальна трубка, зливальний штуцер, патрубок зі знімною кришкою й прокладкою для приєднання малого повітроводу, патрубок зі штуцером для приєднання інжектора до парового колектора. Усередині корпуса розміщена пластина для напрямку потоку повітря в продувний апарат.

Знімна голівка складається з корпуса, накидної гайки, голки з маховиком для регулювання кількості пари, що подається в продувний апарат, що направляє втулки, сопла, оправлення сопла, регулювальної втулки, контргайки, ущільнювального кільця, грундбукси сальника й накидної гайки. Голівка знімається й повністю розбирається для чищення, змащення й заміни деталей - сопла, набивання сальника й ущільнювальних кілець.

Продувний апарат складається із двох конусів (внутрішньою й зовнішнього), з'єднаних муфтою, фланця для приєднання до трубопроводу, що підводить, і конусної втулки. Виступаюча частина продувного апарата зовні ізольована азбестом і покрита кожухом.

Принцип дії:

Пара з парового колектора через штуцер надходить у корпус голівки й через сопло, отвір якого відкривається або закривається голкою, надходить у продувний апарат. Голкою регулюють кількість вступника пари в продувний апарат, де пар змішується із засмоктуваної з відсосної комунікації пароповітряно-аміачною сумішшю.

Утворена суміш, завдяки інжекції (розрідженню), що утвориться в зоні виходу пари із сопла в розтруб, циркулює по замкнутому циклу: інжектор - пароповітряна комунікація - камера - відсосна комунікація-інжектор.

Водяний затвор:

Водяний затвор призначений для підтримки в камерах тиску 18-20 мм рт.ст.

Водяний затвор складається з бачка зі знімною кришкою й комунікації, що підводить. На кришці бачка змонтовані відповідно числу камер три (чотири) труби, що з'єднують бачок з камерами й три (чотири) труби з'єднуючий бачок з атмосферою, а також штуцер для затоки води в бачок. До труб приєднані відводи до ртутних манометрів (манометри розташовані на щиті приладів) для контролю тиску в камерах.

Усередині бачка розміщені три (чотири) циліндри, які повідомляються із трубами. Такий пристрій дозволяє спостерігати по вихлопі пари із труб, яка з камер стравлює.

До обичайки бачка приєднана трубка для подачі пари з колектора в бачок і краник для контролю рівня води в бачку.

У днища бачка розташована зрівняльна труба з'єднана зі зливальним колектором, що служить для підтримки певного рівня води в бачку, зливальний трубопровід із краном для зливу води з бачка, приймач манометричного термометра (шкала манометричного термометра винесена на щит приладів) для виміру температури води в бачку.

Робота водяного затвора:

При підвищенні тиску суміші в камерах вище 20 мм рт.ст.(тиск суміші в 18-20 мм рт.ст. урівноважується висотою стовпа води, укладеного між кінцями труб і зрівняльною трубою) пароповітряноаміачна суміш виходить із труб і, пройшовши воду виходить в атмосферу по трубах.

Процес відбувається доти , поки тиск у камерах не зрівноважитися з тиском стовпа води у водяному затворі.

При великому підбуренні необхідно зменшити подачу пари в камери.

Якщо ртутні манометри показують тиск у камерах менше нормального (нормальне 18-20 мм рт.ст.), а камери стравлюють суміш, то необхідно долити воду у водяний затвор, довести висоту водяного стовпа до нормальної.

При великому перепаді температур у камерах і водяному затворі буде йти інтенсивно конденсація суміші, що викличе швидке заповнення зрівняльної труби й можливе підвищення тиску в камерах, тому температура води у водяному затворі повинна підтримуватися в інтервалі 50-75°С.

Передній відсік:

Передній відсік складається з каркаса, який обшитий листовою декапірованою сталлю, і двох дверей.

У передньому відсіку перевозиться захисний одяг, дегазаційні комплекти й інше майно.

Відсік надає машині обтічну форму.

Задній відсік:

Задній відсік призначений для розміщення приладів керування та контролю.

Він складається з каркаса, що обшив листовий декапірованою сталлю, і дверей, що відкривається нагору. Відкриті двері фіксуються складними розкосами, розташованими по обох сторони її й закріплюються чеками, вставленими в шарніри розкосів.

У верхній частині відсіку є вікно для проходу труб відсосної комунікації й водяника затвора.

Знизу й попереду відітнув захищений від влучення бруду піддоном і залицюваннями з листової сталі.

У піддоні з лівої сторони є отвір для виходу труби зливального колектора, до різьбового кінця якого приєднується гумовотканинний шланг для відводу зливаємої рідини.

На передній стінці відсіку є кронштейни для кріплення щита й контрольних приладів, вікна для виходу капілярів манометричних термометрів першої камери й скоби для закріплення трубок, що з'єднують ртутні манометри із трубами водяного затвора.

Система керування й контролю дегазаційної машини:

Для зручності обслуговування й контролю за роботою всіх систем дегазаційної машини всі прилади зосереджені на щиті приладів, розміщеному в задньому відсіку з лівої сторони.

Всі рукоятки й маховики керування розташовані в задньому відсіку.

Для зручності контролю й керування всі ряди приладів і рукояток керування занумеровані цифрами, що відповідають нумерації камер.

Керування робочими режимами в камерах здійснюється за допомогою вентилів розташованих на паровому колекторі, і голками інжекторів з маховиками.

Заслінки при роботі з пароповітряноаміачною сумішшю завжди повинні бути відкриті (рукоятки опущені вниз), а при роботі з гарячим повітрям - закриті (рукоятки розташовуються горизонтально).

Кришки патрубків для приєднання повітроводів під час роботи камер із сумішшю завжди закриті, а для роботи з гарячим повітрям знімаються й на їхнє місце приєднуються малі повітроводи.

Зливальні крани генераторів і камер відкриваються для зливу конденсату з генераторів і камер.

Контрольні прилади зосереджені на щиті приладів і розташовані по вертикалі для кожної камери й відповідного їй генератора.

Крім них на щиті приладів змонтований: манометричний термометр (у правому нижньому куті щита), службовець для виміру температури у водяному затворі, два плафони для висвітлення приладів (один усередині щита), штепсельна розетка для підключення електричного струму від силової машини, годинник, коротка інструкція в якій викладені особливі вимоги по експлуатації машин.

Підготовка дегазаційних машин до роботи:

При роботі на пароповітряноаміачній суміші:

- Установити дегазаційні машини на рівну горизонтальну площадку так, щоб відстань між силовою машиною й дегазаційними дозволяло з'єднати їхніми паропроводами й повітроводами.

- Відкрити задні двері.

- Залити водою водяні затвори.

- Перекрити всі вентилі й крани.

- Відкрити заслінки на трубах відсосних комунікаціях.

- Відкрити вентилі на парових колекторах і підігріти воду у водяних затворах до температури 50°С.

- Підключити гумовотканинні шланги до штуцерів зливальних комунікацій для зливу конденсату.

- Відкрити двері камер.

- Вигрузити приналежності, що перебувають у камерах.

- Оглянути камери й ущільнювальні прокладки дверей камер.

- Заповнити генератори двовуглекислим амонієм.

- Установити зливальні трубки в камерах.

- Загрузити майно в камери.

- Закрити двері камер, затягти штанги.

 

При сушці з гарячим повітрям:

- Установити дегазаційні машини на рівну горизонтальну площадку так, щоб відстань між силовою машиною й дегазаційними дозволяло з'єднати їх повітроводами.

- Відкрити задні двері.

- Перекрити всі вентилі й крани.

- Зняти кришки патрубків інжекторів для приєднання повітроводів.

- З’єднати малими повітроводами дегазаційні машини з повітророзподільником силової машини.

- Зняти кришки з вихлопних люків (на дахах машин).

- Відкрити двері камер.

- Вигрузити приналежності, що перебувають у камерах.

- Оглянути камери й ущільнювальні прокладки дверей камер.

- Завантажити майно в камери.

- Закрити двері камер, затягти штанги.

Запуск дегазаційних машин і керування ними в процесі роботи:

 

Включити послідовно одну за іншою камери, для чого відвернути на 8-10 обертів відповідні маховики вентилів парових колекторів і маховики інжекторів. Регулюючи поворотом зазначених маховиків подачу пари, стежити за показаннями термометрів на щиті приладів, за наростанням температури в камерах і генераторах машин. При досягненні необхідної температури в камерах і в генераторах зменшити кількість подаваної пари. Як правило, температура внизу камер наростає швидше чим угорі, але надалі вона вирівнюється.

При сталому режимі різниця між температурою вгорі й унизу камери не перевищує 3-4°С. Подальше регулювання температури на всьому протязі робіт камер і генераторів виробляються маховиками вентиля парового колектора й маховиками голки. У випадку великого підбурення пари з водяного затвора, визначити на виході труб з бачка (на даху машини позаду), яка камера стравлює й зменшити подачу пари в неї. Якщо тиск по ртутних манометрах менше 13 мм ртутного стовпа, а камери стравлюють, то необхідно підлити води у водяний затвор. Під час роботи камер необхідно через кожні 10-15 хвилин відкривати зливальні крани інжектора й зливати конденсат з інжекторів. У літню жарку погоду, при зовнішній температурі повітря 25°С и вище, для охолодження труб відсосної комунікації підключити до бачка відсосної комунікації гумовотканинні шланги від зливального трубопроводу силової машини. Можливе заливання води для охолодження в бачок відсосної комунікації за допомогою ручного насоса.

При сушінні гарячим повітрям:

Включити послідовно одну за іншої камери, для цього необхідно відкрити заслінки на повітророзподільнику силової машини.

У процесі сушіння необхідну температуру повітря регулюють поворотом рукоятки в повітророзподільнику й заслінкою системи розподілу повітря які перебувають на силовій машині.

За температурою повітря на виході з повітророзподільника спостерігають по термометрі, вставленому в штуцер повітророзподільника. Температура в камерах контролюється манометричними термометрами на щиті приладів.

Згортання дегазаційних машин:

- Відвернути кришки інжекторів на 3-4 оберти для запобігання утворення вакууму в камерах.

- Припинити подачу пари в камери (маховиком голки інжектора, у генератори й водяник затвор (маховиками вентилів парового колектора).

- Розкрити двері камер.

- Вивантажити оброблене майно.

- Злити конденсат з генераторів і камер - зливальним краном генератора й камери, з інжектора - зливальним краном інжектора, воду з водяного затвора - зливальним краном водяного затвора.

- Зняти зливальні труби, промити, протерти й укласти в ящик-сидіння.

- Вийняти вішалки, промити, протерти й укласти в ящик-сидіння.

- Вийняти ґрати, промити, протерти насухо.

- Промити камери гарячою водою (використовуючи воду, спущену з казана), протерти насухо.

- Укласти ґрати в камери.

- Укласти приналежності, допоміжне устаткування й інструмент, перевезені в дегазаційних машинах (граблі - у першу від кабіни водія камеру, сокиру й лопату - у кабіні водія в спеціальні кріплення, штурвал - торцевого ключа для дверей камер - під сидіння водія).

- Закрити двері камер і затиснути штанги.

- Від’єднати шланги від зливальних комунікацій, промити, протерти й укласти в ящик-сидіння.

- Від’єднати металорукав, протерти й укласти в ящик - сидіння,

- Від’єднати малі повітроводи, оглянути, протерти й укласти на своє місце в підсобній машині.

- Закрити кришки патрубків інжекторів.

- Закрити кришки вихлопних люків камер.

- Промити всі прилади й органи керування й протерти насухо.

- Закрити двері переднього й заднього відсіків на замки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.011 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты