Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Лісова та деревообробна промисловість




Для України характерна невисока залісненість. Структура сільськогосподарського комплексу є наступною:

- лісогосподарський підкомплекс;

- целюлозно – паперовий підкомплекс;

- деревообробний підкомплекс;

- лісохімічний підкомплекс.

Лісове господарство займається лісовідтворенням. Лісогосподарський комплекс складається з підгалузі лісового господарства та підгалузі лісозаготівельної промисловості. Ліси України поділяються на наступні групи:

- водоохоронні,

- захисні,

- санітарно – гігієнічні,

- оздоровчі ліси,

- заповідники,

- національні парки,

- спеціальні ліси;

- ліси, які мають захисне та обмежене експлуатаційне значення.

Лісогосподарський комплекс включає заготівлю грибів, дикорослих плодів та ягід, лікарських рослин, березового соку, меду.

Центрами лісопиляння є Бранків, Рожкотів, Вигода, Надвірна у Івано – франківській області, Чернівці і Берегомет у Чернівецькій області, Рахів і Свалява у Закарпатській, Костопіль і Сарки у Рівненській, Ковель та Камінь – Каширський у Волинській, Малин, Овруч та Коростень у Житомирській областях.

Фанерна промисловість сконцентрована у Львові, Києві, Чернівцях, Оржеві, Костополі. Найбільші меблеві фабрики розташовані у Києві, Харкові, Львові, Ужгороді, Мукачеві, Одесі, Луганську, Дніпропетровську, Донецьку, Івано – Франківську, Чернівцях.

Целюлозно – паперова промисловість розвинена недостатньо, що є чинником дефіциту паперо – картонних виробів (Львівська, Закарпатська області).
Лісохімічний комплекс об’єднує підприємства, які виробляють деревне вугілля, оцтову кислоту, каніфоль, скипидар, ефірну олію, формалін, карбамід, метиловий спирт, кормові дріжджі (Закарпатська та Житомирська області).

 

5) Промисловість будівельних матеріалів – це комплекс галузей у складі важкої промисловості, які виготовляють матеріали, деталі та конструкції для усіх видів виробництва.

Структура за галузями будівельного комплексу є наступною:

- Цементна;

- Азбестоцементних виробів;

- Збірних залізобетонних, бетонних конструкцій та виробів;

- Стінових матеріалів;

- Будівельної кераміки;

- Будівельних матеріалів та виробів з полімерної сировини;

- Нерудних будівельних матеріалів;

- Пористих заповнювачів.

Україна добре забезпечена будівельною сировиною, зокрема вогнетривкими глинами, каолінами, кварцитами, будівельним камінням. На промисловість будівельних матеріалів найбільше впливають сировинний та споживчий фактори.
Найбільші центри промисловості будівельних матеріалів знаходяться у Києві, Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Кривому Розі, Запоріжжі, Донецьку, Маріуполі.

 

Цементна промисловість є матеріаломісткою галуззю, у зв’язку з чим цементні заводи розташовують у районах видобування сировини. Для виробництва 1 т. клінкелю (напівфабрикату цементу) затрачається 1,5 т. карбонатних порід та 0,5 т. глини.

В Україні сформувалось 4 зони виробництва цементу:

- Південно – східна (Донецька область);

- Північно – східна (Харківська область);

- Центральна (Дніпропетровська обл.);

- Західна (Рівненська, Івано – Франківська, Львівська, Хмельницька обл.).

Основною продукцією виробництва збірного залізобетону та залізобетонних конструкцій є залізобетонні конструкції для промислового, цивільного, гідротехнічного, шляхового видів виробництва (стінові матеріали, блоки для фундаментів будинків, перекрить, т. д.).

Факторами розміщення підприємств є територіальна концентрація виробництва, будівельна мінеральна сировина, трудові ресурси, транспортні комунікації. Діють 25 виробничих об’єднань з виготовлення збірних залізобетонних конструкцій та деталей. Підприємства для виготовлення збірного залізобетону для гідротехнічного будівництва розміщені у Каховці, Новомосковську, для мостів та шляхового виробництва - у Києві, Вінниці, Житомирі, Львові, домобудівні комбінати - у всіх областях, алюмінієві будівельні конструкції - у Броварах.

Виробництво будівельної цегли складається з наступних підгалузей:

- Виробництво глиняної цегли;

- Виробництво силікатної цегли.

У процесі виробництва цегли використовують високопродуктивні кільцеві тунельні печі, у яких цеглу випалюють 18 – 36 годин. На вироблення 1000 штук цегли витрачається 2,5 м. куб. глини, що свідчить про значну матеріаломісткість виробництва. Силікатну цеглу виготовляють з кварцового піску. На 1000 штук цегли витрачається 2,5 м. куб. піску та 0,1 – 0,2 м. куб. вапна. Нижча матеріаломісткість та вартість на 30% позитивно впливає на конкурентноздатність продукції.
Великі центри виробництва будівельної цегли знаходяться у Києві, Харкові, Дніпропетровську, Запоріжжі, Бахматі, Слов’янську, Чернігові, Львові, Івано – Франківську.

Промисловість нерудних матеріалів у державі не є новою. У будівництві використовують природний стіновий камінь (туф, вапняки, пиляльний) та будівельний камінь (міцні осадові, магматичні та метаморфічні породи). Інші породи являються сировинним матеріалом для виробництва цементу, цегли, черепиці, скла, легких наповнювачів бетонів. Україна експортує граніти, габро, лабрадорити, цементну та скляну мінеральну речовину. Для виробництва пористих бетонів використовують легкі наповнювачі. Такі наповнювачі створюють штучно (керамзит, термозит, сипкий перліт).

На півдні України виготовляють черепашник. Виробництво будівельної кераміки поєднує виробництва фасадної керамічної плитки, плитки для підлоги, облицювальної глазурованої плитки, санітарно – будівельної кислототривкої кераміки, каналізаційних та дренажних труб.

Виробництво будівельного фаянсу розміщене у Славуті – комбінат “Будфаянс”, Первомайську Житомирської області – електроізоляції вироби для електронної промисловості, у Донецькій області – будівельний фаянс, у Запоріжжі – високовольтні ізолятори для ЛЄП, у Слов’янську – електроізоляційні вироби для електро – та радіотехнічної промисловості. Україна частково імпортує будівельний фарфор та фаянс з Росії. Білорусії, Чехії.

Виробництво будівельного вапна та гіпсу за сировину використовує крейду, вапняки, мармур. Заводи розміщуються поряд з покладами сировини.
Основними виробниками будівельного вапна в Україні є Донецька, Запорізька, Сумська, Харківська, Вінницька, Львівська, Хмельницька, Херсонська, Чернівецька обл..

Виробництво крейди перевищує 2,0 млн. тон, а як сировини для цементної промисловості – 7,5 млн. тон. Значні запаси крейди є у Донецькій, Луганській, Сумській, Харківській, Рівненській, Волинській та Чернівецькій обл.

Виробництво м’якої покрівлі (руберойду, толю, пергаміну зосереджено у великих містах, зокрема Києві.

Виробництво віконного скла зосереджено на наступних заводах:

- Лисичанський “Пролетар”;

- Костянтинівський склоробний завод, завод “Автоскло”;

- Запорізький склоробний;

- Склозаводи Луганської області;

- Склозаводи Донецької обл.;

- Львівський завод;

- Київський завод художнього скла.

Фарфорова промисловість зосереджена у Житомирській та Донецькій областях, Полтаві, Кіровограді, Сумах, Бориславі, Синельникові та Тернополі.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты